iStock

3 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Οι πέτρες στα νεφρά, οι εποχικές αλλεργίες και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών φαίνεται να είναι τρία από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινώσει η κλιματική κρίση.

Ξέρουμε καλά πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει την υγεία του πλανήτη μας. Έχουμε δει στις ειδήσεις τρομακτικές εικόνες ξηρασίας, νεροποντών και τυφώνων. Έχουμε διαβάσει αμέτρητες έρευνες για το δυσοίωνο μέλλον της γης. Έχουμε παρακολουθήσει βραβευμένα ντοκιμαντέρ για το τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά και τι συμβαίνει ήδη. Έχουμε καταλάβει γιατί μιλάμε για κρίση και όχι απλά για κλιματική αλλαγή.

Έχουμε ακούσει ακόμα και ότι μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να πίνουμε λιγότερο καφέ. Έχουμε, όμως, αναρωτηθεί τι σημαίνουν όλα αυτά για την υγεία μας; Αν η κλιματική κρίση μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα – και πώς;

Κλιματική κρίση και πέτρες στα νεφρά

Ξέρετε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά (νεφρολιθίασης); Ότι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν τη συγκεκριμένη πάθηση μετά από ζεστές μέρες;

Έχοντας αυτό κατά νου, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσουν πώς η κλιματική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικά τα ποσοστά εκδήλωσης της συγκεκριμένης πάθησης.

Η μελέτη προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Επίσης, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης νεφρολιθίασης έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια και είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ γυναικών και παιδιών.

«Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα πώς οι μελλοντικές πολιτικές θα επηρεάσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες θα είναι οι μελλοντικές ημερήσιες θερμοκρασίες. Η ανάλυσή μας δείχνει, όμως, ότι ένας πλανήτης που θερμαίνεται πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση της επιβάρυνσης που θα δεχτούν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως από τη νόσο», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ουρολόγος Δρ Gregory Tasian.

Πώς η κλιματική κρίση επιβαρύνει την υγεία σου
iStock

Κλιματική κρίση και εποχιακές αλλεργίες

Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, τότε τα νέα για εσάς δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του διαστήματος που θα ταλαιπωρείστε από φαγούρα, φτέρνισμα και καταρροή.

Όπως λένε ειδικοί, η αύξηση της θερμοκρασίας και των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση της περιόδου γυρεοφορίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα φυτά αρχίζουν να παράγουν γύρη νωρίτερα.

«Η σύνδεση μεταξύ της ανόδου της θερμοκρασίας και της εποχής γυρεοφορίας αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα του πώς η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει την υγεία μας», αναφέρει ο Δρ William Anderegg από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, βασικός συγγραφέας σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η παραπάνω μελέτη διαπίστωσε ότι οι εποχές γυρεοφορίας σήμερα ξεκινούν περίπου 20 ημέρες νωρίτερα από ότι το 1990.

Πώς η κλιματική κρίση επιβαρύνει την υγεία σου
iStock

Κλιματική κρίση και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών

Κάποια μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα (vector borne diseases) μεταδίδονται στον άνθρωπο από το δάγκωμα/ τσίμπημα από διαβιβαστές που φέρουν τον λοιμογόνο παράγοντα, όπως π.χ. κουνούπια και τσιμπούρια.

Οι αλλαγές στο κλίμα (θερμοκρασία, ποσοστά υγρασίας) συνδέονται τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη συχνότητα των παραπάνω νοσημάτων, καθώς επηρεάζουν τον αναπαραγωγικό ρυθμό και τη δραστηριότητα των διαβιβαστών, π.χ. αυξάνουν τους πληθυσμούς τους. Σε αυτήν την κατηγορία νοσημάτων περιλαμβάνονται ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός.

Στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου, για παράδειγμα, μπορεί να μεταδοθεί σε εμάς αν μας τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι. Τα περιστατικά λοιμώξεων από τον ιό αυτό έχουν αυξηθεί στις εύκρατες χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής, ενημερώνει ο ελληνικός οργανισμός δημόσιας υγείας.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν αρκεί μόνο η αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών, αλλά πρέπει να συνυπάρχει επαρκής ποσότητα από τον ιό. Η κλιματική αλλαγή οδήγησε σε ταυτόχρονη αύξηση της «ποσότητας» του ιού του Δυτικού Νείλου», συμπληρώνει στο ενημερωτικό του δελτίο ο οργανισμός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.