iStock

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΦΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ;

Διαβάστε ποιες είναι οι 5 τροφές που η κλιματική κρίση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και χρειάζεται να καταναλώνουμε με μέτρο.

Όταν αναφερόμαστε στην κλιματική κρίση (και μιλάμε για πραγματική κρίση, όχι απλώς για κλιματική αλλαγή), συχνά η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, την άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων. Ξεχνάμε ότι η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει και τη διατροφή μας.

«Η γεωργία είναι ένας ευαίσθητος τομέας και αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του, ακόμα κι αν οι επιπτώσεις σε αυτόν δεν σημαίνουν το τέλος του κόσμου», είχε δηλώσει παλαιότερα ο David Lobell, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Ακόμα κι αν δεν επηρεαστεί η συνολική παραγωγή τροφίμων, μπορεί να επηρεαστεί η επισιτιστική ασφάλεια», είχε επισημάνει η Margaret Walsh, επιστημονική υπεύθυνος του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στον τομέα βιώσιμης γεωργίας, κλιματικής αλλαγής, συστημάτων τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας.

Με άλλα λόγια, ακόμα και αν μια τροφή εξακολουθήσει να παράγεται σε κάποια γωνιά του πλανήτη, αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε όλοι να έχουμε την πρόσβαση που έχουμε σήμερα.

5 φυσικά προϊόντα που απειλούνται από την κλιματική κρίση

1. Ο καφές

Αν και περίπου 8,5 εκατομμύρια τόνοι καφέ καλλιεργούνται σε 60 χώρες στον κόσμο, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για εμάς που χωρίς espresso δεν ξεκινάμε τη μέρα μας. Ερευνητές εφάρμοσαν σε όλα τα είδη καφέ τα κριτήρια με τα οποία συντάσσεται η Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 60% αυτών απειλείται με εξαφάνιση.

Γιατί θα χρειαστεί να πίνουμε λιγότερο καφέ τα επόμενα χρόνια;
Jocelyn Morales / Unsplash

Παλαιότερη ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου για την Τροπική Γεωργία αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες απώλειες θα σημειωθούν στις θερμότερες περιοχές με μεγάλες περιόδους ξηρασίας, όπως τμήματα της Βραζιλίας και της Κεντρικής Αμερικής. Εκεί, σχεδόν το 80% της έκτασης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια καφέ arabica θα καταστεί ακατάλληλο για τον συγκεκριμένο σκοπό έως το 2050.

2. Η σοκολάτα

Το κακαόδεντρο ευδοκιμεί σε περιοχές γύρω από τον ισημερινό και κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, όπως σχετικά σταθερές θερμοκρασίες. Πολλές φυτείες, όμως, βρίσκονται σε περιοχές όπου οι μέσες θερμοκρασίες παρουσιάζουν πια μεταβολές, οπότε οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν σημαντική μείωση της παραγωγής κακάο έως το 2030.

Γιατί θα χρειαστεί να πίνουμε λιγότερο καφέ τα επόμενα χρόνια;
Taisiia Shestopal / Unsplash

Επίσης, μπορεί τα κακαόδεντρα να προτιμούν τα θερμότερα κλίματα, αλλά εκτός από ζέστη θέλουν επίσης υψηλά ποσοστά υγρασίας και άφθονες βροχοπτώσεις. Στις σημαντικές χώρες παραγωγής κακάο, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες που προβλέπονται λόγω κλιματικής κρίσης δεν αναμένεται να συνοδεύονται από αύξηση των βροχών.

3. Τα θαλασσινά

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Καθώς τα επίπεδά του αυξάνονται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, αυξάνεται και η ποσότητα που απορροφούν, με αποτέλεσμα τη μείωση του pΗ. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει οργανισμούς, όπως τα στρείδια, επιδρώντας αρνητικά στον σχηματισμό του κελύφους τους.

Γιατί θα χρειαστεί να πίνουμε λιγότερο καφέ τα επόμενα χρόνια;
Meritt Thomas / Unsplash

Επίσης, οι ωκεανοί απορροφούν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη, την οποία αποθηκεύουν ως θερμότητα. Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, αυξάνεται και η δική τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός των θαλάσσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των αστακών, που είναι ψυχρόαιμοι (η θερμοκρασία του σώματός τους καθορίζεται από το νερό στο οποίο ζουν).

4. Τα σιτηρά

Τα σιτηρά είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος και τα προϊόντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Μελέτη στην οποία συμμετείχε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας διαπίστωσε ότι, τις επόμενες δεκαετίες, τουλάχιστον το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού θα χαθεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των αυξανόμενων ελλειμμάτων νερού, που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.

Γιατί θα χρειαστεί να πίνουμε λιγότερο καφέ τα επόμενα χρόνια;
Kirill Pershin / Unsplash

«Τα φυτά μπορούν να διαχειριστούν βαθμιαίες αλλαγές της θερμοκρασίας, επειδή έχουν χρόνο να προσαρμοστούν. Ένα κύμα καύσωνα ή ψύχους μπορεί να τα σκοτώσει, μιας και η περίοδος προσαρμογής είναι συχνά ανύπαρκτη», έχει δηλώσει ο καθηγητής Vara Prasad, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

5. Το κρασί

Τα αμπέλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην κλιματική κρίση. Με τη θερμοκρασία να αυξάνεται, ο τομέας της αμπελουργίας αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Μελέτη αναφέρει ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 2℃, οι περιοχές που σήμερα είναι κατάλληλες για την παραγωγή κρασιού, θα συρρικνωθούν έως 56%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί μόνο αν οι αμπελουργοί προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, επιλέγοντας π.χ. ποικιλίες πιο ανθεκτικές στη ζέστη και νέους τόπους καλλιέργειας.

Γιατί θα χρειαστεί να πίνουμε λιγότερο καφέ τα επόμενα χρόνια;
Christine Isakzhanova / Unsplash

Αυτό σημαίνει ότι περιοχές, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που ήδη καλλιεργούν πιο ανθεκτικές ποικιλίες, θα έχουν μεγάλες απώλειες, ενώ ψυχρότερες περιοχές, όπως η Γερμανία, θα γίνουν πιο φιλικές για ποικιλίες που προτιμούν ζέστη. Ωστόσο, η σύσταση, η κλίση και ο προσανατολισμός του εδάφους είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των αμπελιών, άρα και το αποτέλεσμα που θα γευτούμε στο ποτήρι μας. Είναι πιθανό, λοιπόν, κάποιο από τα αγαπημένα μας κρασιά να μην είναι διαθέσιμο στο μέλλον.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.