4 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ ΣΟΥ
Αν ξυπνάς με πόνο στο πέλμα, δες τι μπορεί να φταίει, αλλά και πώς να ανακουφιστείς με απλές κινήσεις για υγιή και ξεκούραστα πόδια.
Ξυπνάς και, πριν καλά καλά σηκωθείς από το κρεβάτι για να ετοιμάσεις καφέ, νιώθεις ένα κάψιμο στο πέλμα, ένα τσίμπημα στη φτέρνα ή έναν πόνο που «χτυπά» στην πάνω πλευρά του ποδιού. Μπορεί να είναι μια τυχαία ενόχληση. Μπορεί, όμως, το σώμα σου να σου στέλνει προειδοποιητικά σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά. Κι ως γνωστόν, καλό είναι να μην τα αγνοείς.
Σύμφωνα με τη Dina Stock, ποδολόγο, ο πόνος στα πέλματα και τις φτέρνες μόλις ξυπνάς μπορεί να σχετίζεται με τέσσερις συχνές καταστάσεις, οι οποίες όμως είναι αντιμετωπίσιμες. Ποιες είναι αυτές;
1. Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Αν περνάς πολλές ώρες όρθιος ή ασχολείσαι με τον αθλητισμό, τότε έχεις αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσεις πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια συχνή πάθηση του ποδιού που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ερεθισμό της πελματιαίας απονεύρωσης. Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας ισχυρός σύνδεσμος που ξεκινά από τη φτέρνα και φτάνει μέχρι τη βάση των δακτύλων, υποστηρίζει τη φυσική καμάρα του ποδιού και απορροφά τους κραδασμούς σε κάθε μας βήμα. Το πρώτο πρωινό βήμα συνοδεύεται συχνά από ένα οξύ τσίμπημα. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει καθώς περπατάς και «ξυπνάς» τον σύνδεσμο, αλλά κάποιες φορές επιμένει όλη μέρα.
Τι μπορείς να κάνεις:
«Αυτό που βοηθά είναι να επαναφέρεις σταδιακά την ευλυγισία της περιοχής», εξηγεί η κα Stock. Πριν ακόμη σηκωθείς, τύλιξε μια πετσέτα (ή ένα λάστιχο) γύρω από το πρόσθιο μέρος του ποδιού (τα μετατάρσια και τα δάχτυλα) και τράβηξέ την απαλά προς εσένα. Διατήρησε τη θέση αυτή για 20 δευτερόλεπτα, χαλάρωσε και επανάλαβε 5 έως 10 φορές. Συνέχισε τις διατάσεις καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.
2. Τενοντίτιδα Αχιλλείου
Εμφανίζεται όταν ο τένοντας στο πίσω μέρος της φτέρνας φλεγμαίνει ή τραυματίζεται. Ο τένοντας αυτός είναι ζωτικής σημασίας για το περπάτημα, το τρέξιμο και τα άλματα. Όταν τον... ταλαιπωρείς, γίνεται σκληρός, ευαίσθητος και πρήζεται. Εκτός από τον πρωινό πόνο, μπορεί να νιώσεις ενοχλήσεις και κατά τη διάρκεια της άσκησης ή των καθημερινών σου δραστηριοτήτων. Αν δεν φροντίσεις την περιοχή, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί και να επηρεάσει τη βάδισή σου.
Τι μπορείς να κάνεις:
Ξεκουράσου, τοποθέτησε πάγο στο σημείο για 15-20 λεπτά μέσα στη μέρα και σήκωσε το πόδι ψηλά για να μειώσεις το πρήξιμο. Αν ο πόνος επιμένει, ο γιατρός μπορεί να σου προτείνει αντιφλεγμονώδη ή ακόμη και ακινητοποίηση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση.
3. Πλατυποδία
Είναι η κατάσταση στην οποία παρατηρείται ελάττωση του ύψους ή/και πλήρης εξαφάνιση της ποδικής καμάρας. Μάλιστα, είναι μια συχνή πάθηση, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το 20% έως 30% του πληθυσμού έχει πλατυποδία. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με πλατυποδία δεν βιώνουν πόνο ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Όταν, όμως, δεν υποστηρίζεις σωστά το πόδι, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις κουράζονται, με αποτέλεσμα να νιώθεις δυσφορία και πόνο.
Τι μπορείς να κάνεις:
Φόρα παπούτσια με καλή υποστήριξη ή χρησιμοποίησε ειδικούς πάτους, απόφυγε τα σανδάλια και το περπάτημα ξυπόλυτος/η και ενίσχυσε την ευλυγισία και τη σταθερότητα του ποδιού με στοχευμένες ασκήσεις, που μπορεί να σου δείξει ένας επαγγελματίας.
4. Αρθρίτιδα
Αν ο πόνος στο πέλμα εντοπίζεται στην πάνω πλευρά του ποδιού ή στους αστραγάλους, μπορεί να πρόκειται για αρθρίτιδα. Η πάθηση προκαλείται όταν ο χόνδρος φθείρεται και οι αρθρώσεις τρίβονται μεταξύ τους. Ανάλογα με τη μορφή της, μπορεί να υπάρχει ή όχι φλεγμονή.
Τι μπορείς να κάνεις:
«Είναι σημαντικό να εντοπιστεί το είδος της αρθρίτιδας, ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά», τονίζει η κα Stock, καθώς η έγκαιρη και σωστή διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής.
Χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις τον πόνο στα πέλματα
- Πριν ακόμη σηκωθείς από το κρεβάτι, ξεκίνα με ήπιες διατάσεις, τις οποίες καλό είναι να επαναλαμβάνεις μέσα στη μέρα.
- Μπορεί να σε βοηθήσει ένας νυχτερινός ρυθμιζόμενος νάρθηκας πελματιαίας απονευρωσίτιδας, ώστε να διατηρεί τους μυς και τους συνδέσμους τεντωμένους.
- Απόφυγε να κοιμάσαι μπρούμυτα με τα πέλματα τεντωμένα.
- Επίλεξε παπούτσια με απορρόφηση κραδασμών και καλή στήριξη.
- Δώσε στο σώμα σου τον χρόνο που χρειάζεται να ξεκουραστεί και να ανακάμψει.
- Αν ο πόνος στο πέλμα επιμένει, απευθύνσου σε έναν ειδικό κι αν παρατηρήσεις κι άλλα συμπτώματα, όπως π.χ. πρήξιμο, ζήτησε άμεσα ιατρική φροντίδα.