iStock

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΙΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ, ΑΥΤΗ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Τα λάστιχα αντιστάσεων είναι μια εύκολη, προσιτή και κυρίως αποτελεσματική γυμναστική, είτε ξεκινάτε τώρα, είτε αντιμετωπίζετε χρόνιους πόνους, είτε βλέπετε τα πρώτα σημάδια του χρόνου στο σώμα σας.

Ότι δεν αρέσει σε όλους η ίδια γυμναστική είναι γνωστό. Ότι δεν είναι εφικτό να κάνουν όλοι την ίδια γυμναστική, επίσης. Πολλές φορές τα βάρη του γυμναστηρίου πέφτουν σε κάποιους... βαριά, ενώ ακόμη και η personal προπόνηση, αν δεν γίνεται με εξειδικευμένο προπονητή, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιους πόνους ή συχνούς τραυματισμούς οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν να γυμναστούν έντονα, για όσους ξεκινούν τώρα, αλλά και για τις μεγαλύτερες ηλικίες, η γυμναστική με λάστιχα αντιστάσεων είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

Ασκήσεις με λάστιχα: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Προτού δούμε αναλυτικά τους επιμέρους λόγους, στα συνολικά πλεονεκτήματα σημειώστε:

  • τα λάστιχα είναι μια οικονομική λύση,
  • προσφέρουν ευελιξία, αφού μεταφέρονται παντού και άρα θα μπορείτε να γυμνάζεστε τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω, στις διακοπές ή ακόμη και στο γραφείο,
  • γυμνάζουν όλο το σώμα, παρέχοντας τη δυνατότητα για πολλές και διαφορετικές ασκήσεις.

Διατίθενται σε διάφορα μήκη, χρώματα και σχήματα, και σε διαφορετικές αντιστάσεις, από ήπια έως και εξαιρετικά «δυνατή», ενώ προσφέρονται για ασκήσεις σε όλο το σώμα, όπως κάμψεις δικεφάλων, πιέσεις ώμων και στήθους, καθίσματα κ.ά.

Γυμναστική με λάστιχα
iStock

Μπορείτε να δουλέψετε τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους, το στήθος, την πλάτη, τα χέρια και τους κοιλιακούς σας, όλα με ένα καλό σετ. Υπάρχουν ασκήσεις ακόμη και για  τις παλάμες, τα πέλματα και τους αστραγάλους. Με άλλα λόγια, μερικά λάστιχα –ακόμη και ένα για αρχή– είναι λίγο-πολύ το μόνο που χρειάζεστε για να κάνετε μια προπόνηση που θα τονώσει όλο το σώμα.

1. Προσφέρουν μυϊκή ενδυνάμωση

Τα λάστιχα αντιστάσεων προσφέρουν μυϊκή ενδυνάμωση, απαραίτητη για την απαλλαγή από τους πόνους, τη διατήρηση ή και αύξηση της μυϊκής μάζας –ναι, και μετά τα 40–, ακόμη και το κάψιμο λίπους. Αυξάνοντας την ένταση και μειώνοντας τις επαναλήψεις, σιγά-σιγά οι μύες δυναμώνουν.

Γυμναστική με λάστιχα
iStock

2. Αποτρέπουν τους τραυματισμούς των αρθρώσεων

Πολύ σημαντικό είναι ότι αποφεύγονται οι τραυματισμοί, αφού πρόκειται για μια ήπια αρχικά αντίσταση σε μια φυσική κίνηση του σώματος, κατά την οποία ούτε οι αρθρώσεις, ούτε οι μύες καταπονούνται. Οι ασκήσεις με λάστιχα μοιάζουν με τα βάρη, αλλά παρέχουν ένα τελικό σημείο σταθερότητας και έτσι καμία άρθρωση δεν καταπονείται με υπερπροσπάθεια ή υπερέκταση. Επιπλέον, αποφεύγονται οι κραδασμοί. Προτιμήστε την ομαλή, ήπια και συνεχή αντίσταση, διότι ενισχύει τις αρθρώσεις όσο περισσότερο τη χρησιμοποιείτε.

3. Παρέχουν ομοιόμορφη εκγύμναση

Τα λάστιχα είναι ιδανικά για μια συμμετρική προπόνηση, καθώς αυξάνουν τη δύναμη ομοιόμορφα, τόσο όταν συστέλλεται ο μυς όσο κι όταν χαλαρώνει. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που τα καθιστά ασφαλή, καθώς δυναμώνοντας οι μύες σταδιακά και ομοιόμορφα γίνονται και πιο ανθεκτικοί σε συσπάσεις και τραυματισμούς.

 

4. Ωφελούν με τις διατάσεις

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι διατάσεις είναι το πιο σημαντικό μέρος της άσκησης για τη σύγχρονη καθιστική ζωή. Δίνουν ελαστικότητα, προστατεύουν  από τραυματισμούς και αυξάνουν το εύρος των κινήσεών μας. Με τα λάστιχα αντιστάσεων θα κάνετε δυναμικές διατάσεις σε όλο το σώμα.

5. Συμβάλλουν στο κάψιμο λίπους

Η γυμναστική με λάστιχα αντιστάσεων όχι μόνο δυναμώνει τους μυς, αλλά συμβάλλει και στο κάψιμο λίπους. Κι αυτό επειδή τα λάστιχα λειτουργούν για το σώμα όπως και τα βάρη – και η γυμναστική με βάρη καίει αποδεδειγμένα σωματικό λίπος. Οι ίδιες αποδείξεις έχουν βρεθεί και για τα λάστιχα.

6. Βελτιώνουν την ισορροπία

Τα λάστιχα γυμνάζουν όλο το σώμα, ανάλογα με τις ασκήσεις που θα επιλέξετε. Με τις ασκήσεις από όρθια θέση, όμως, θα αποκτήσετε και καλύτερη ισορροπία, ικανότητα απαραίτητη για πολλά αθλήματα, άλλα και για την καθημερινή ασφάλειά σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.