iStock

5 ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ξέρουμε όντως πώς πρέπει να φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή, ή πέφτουμε θύματα διαδεδομένων παρανοήσεων;

Η διατήρηση της προσωπικής μας υγιεινής είναι κάτι βασικό για να έχουμε σώμα και πνεύμα σε καλή κατάσταση. Πολλές φορές αμφιταλαντευόμαστε: Βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας; Χρησιμοποιούμε το κατάλληλο προϊόν για τον καθαρισμό του προσώπου; Φροντίζουμε επαρκώς την ευαίσθητη περιοχή;

Ακολουθούν 5 συνηθισμένες συνήθειες που μπορεί να μην είναι τόσο αθώες όσο μάλλον νομίζεις.

Η προσωπική υγιεινή στο μικροσκόπιο

1. Είναι σωστό να βουρτσίζεις τα δόντια ενώ κάνεις ντους;

Προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να πλένουν τα δόντια καθώς κάνουν μπάνιο. Οι ειδικοί, όμως, λένε ότι αυτή η συνήθεια δεν είναι καλή ιδέα για τη διατήρηση της προσωπικής μας υγιεινής.

Το ντους είναι ένα υγρό περιβάλλον και το βούρτσισμα εκεί εκθέτει τα δόντια μας σε περισσότερα βακτήρια από ό,τι το βούρτσισμα στον νιπτήρα – ιδιαίτερα αν μοιράζεστε το μπάνιο σας με συγκατοίκους.

Extra tip: Οι ειδικοί συνιστούν να βουρτσίζουμε τα δόντια πριν πλύνουμε το σώμα ή το πρόσωπό μας.

2. Η ούρηση στο ντους είναι εντελώς ακίνδυνη για την προσωπική υγιεινή;

Παρόλο που αρκετοί βρίσκουν την παραπάνω συνήθεια αηδιαστική, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που την έχουν υιοθετήσει. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η ούρηση στο ντους είναι επικίνδυνη για την υγεία μας (και γι' αυτόν τον λόγο μερικοί ειδικοί λένε ότι είναι εντελώς ακίνδυνη), κάποιοι δεν τη συνιστούν για την ύπαρξη ενός θεωρητικού κινδύνου. Ορισμένα βακτήρια όπως αυτά που προκαλούν ουρολοίμωξη μπορούν να βρεθούν στα ούρα και, αν υπάρχει μια ανοιχτή πληγή στο δέρμα μας, αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να εισέλθουν στο κόψιμο και να προκαλέσουν μόλυνση.

συμβουλές υγιεινής
iStock

3. Πόσο προσεκτικά πρέπει να πλένεις τα πόδια σου όταν κάνεις μπάνιο;

Αρκεί το νερό και το σαπούνι που τρέχει από το πάνω μέρος του σώματος για να καθαρίσουν τα πόδια μας; Μπορεί να μην χρειάζεται να πλένετε τα πόδια σας τόσο σχολαστικά όπως άλλες περιοχές τους σώματος (π.χ. τη μασχάλη ή την ευαίσθητη περιοχή) όμως οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι είναι καλή ιδέα να πλένουμε και να ξεπλένουμε καλά τα πόδια μας κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο. Εάν είναι εμφανώς βρώμικα, τότε φυσικά δεν έχετε δικαιολογία να μην το κάνετε!

4. Κάθε πότε πρέπει να κάνεις μπάνιο;

Πρέπει να κάνουμε ντους καθημερινά ή μόνο όταν βλέπουμε σημάδια βρωμιάς στο σώμα μας; Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το καθημερινό ντους μπορεί να στεγνώσει το δέρμα, και το αντιβακτηριδιακό σαπούνι να επηρεάσει τη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα καθημερινά ντους αποτελούν πραγματική αιτία ανησυχίας ή κίνδυνο για την υγεία.

Άλλοι τονίζουν ότι το καθημερινό ντους μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και ανακουφιστικό για άτομα που πάσχουν από δερματικές διαταραχές όπως η ατοπική δερματίτιδα, η πιο κοινή μορφή εκζέματος. Σε γενικές γραμμές, το καθημερινό ντους δεν είναι απαραίτητο αν δεν είστε ιδιαίτερα βρώμικοι. Το ντους αρκετές φορές την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετό για να εξασφαλιστεί η σωστή υγιεινή.

συμβουλές υγιεινής
iStock

5. Παίζει ρόλο η θερμοκρασία του νερού στο πλύσιμο των χεριών;

Μπορεί γενικά το βραστό νερό να σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το πλύσιμο των χεριών με καυτό νερό είναι απαραίτητο για να καθαρίσουν καλά τα χέρια μας.

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό για να πλένετε τα χέρια σας. Το σημαντικό είναι να τα πλένετε με τον σωστό τρόπο και να θυμάστε να τα τρίβετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.