iStock

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΟΥ

Πρέπει πάντα να λες την αλήθεια στον γιατρό σου, όσο αμήχανα κι αν νιώθεις με αυτή. Διάβασε αναλυτικά ποιες πληροφορίες είναι απαραίτητο να μοιράζεσαι μαζί του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια επίσκεψη στον γιατρό μάς προκαλεί επιπρόσθετο άγχος, ακόμα κι αν είναι προληπτική. Όσο καλά προετοιμασμένοι κι αν είμαστε πριν πάμε στον γιατρό –αν είστε σαν εμένα θα έχετε ετοιμάσει και ερωτήσεις από πριν– αυτό το άγχος σπάνια μπορεί να αποβληθεί τελείως.

Την τελευταία φορά που πήγα στον ρευματολόγο μου, δεν ήμουν σίγουρη αν έπρεπε να του αναφέρω κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές που είχα παρατηρήσει ή κάποια συμπληρώματα διατροφής που είχα εντάξει στο διαιτολόγιό μου. Κι, όμως, μάλλον έκανα καλά!

Για να μπορέσει ο γιατρός να λύσει το παζλ της υγείας μας, θα πρέπει να έχει μπροστά του όλα τα κομμάτια. Με άλλα λόγια, για να μπορέσει να κάνει σωστή διάγνωση θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχουν σχέση με την κατάσταση της υγείας μας.

5 πράγματα που ο γιατρός σας θέλει να ξέρει

1. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις επιλογές του τρόπου ζωής σας

Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει διάφορες ερωτήσεις, κι εσείς θα πρέπει να απαντάτε με ειλικρίνεια. Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αν έχετε κάποια από αυτές τις δύο συνήθειες δεν θα πρέπει να νιώθετε αμήχανα, απλά να πείτε την αλήθεια.

γιατρός
iStock

2. Να αναφέρετε στον γιατρό τα φάρμακα που παίρνετε

Μην περιμένετε εκείνος να σας κάνει την ερώτηση «λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή;» αλλά ενημερώστε τον πρώτοι σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε.

Κάποια από αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και η λήψη μιας θεραπείας μπορεί να επηρεάσει την άλλη. Αν πάλι σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα αλλά αμελείτε να τα παίρνετε όπως πρέπει, πάλι είναι σημαντικό να το αναφέρετε.

3. Τι γίνεται με τα συμπληρώματα διατροφής;

Πολυβιταμίνες, μαγνήσιο, συμπληρώματα πρωτεΐνης, βιταμίνη C, κλπ. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια ακόμη πληροφορία που πρέπει να μοιραζόμαστε με τον γιατρό μας, αφού κάποια από αυτά, όπως είναι τα προβιοτικά, μπορεί να αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα ή να τα αποδυναμώνουν.

γιατρός
iStock

4. Αν έχετε ερωτήσεις ή απορίες

Αν χρειάζεστε κάποια επιπλέον πληροφορία, δεν είστε σίγουροι για μια θεραπεία ή έχετε κάποια ερώτηση που θεωρείτε ανόητη, μην διστάσετε –και κυρίως μην ντρέπεστε– να την κάνετε στον ειδικό υγείας. Οι γιατροί μας θέλουν να βεβαιωθούν ότι έχουμε καταλάβει πλήρως και ότι θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους. Αν μια ανησυχία σας βασανίζει, απλά μοιραστείτε την με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

5. Τα συμπτώματα, ακόμα κι αν φαίνονται ανόητα

Την τελευταία φορά που πήγα στον ρευματολόγο μου, μου έκανε μια ερώτηση που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα: «έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στον οργανισμό σου ή κάτι άλλο που δεν το συσχετίζεις με τον λόγο που είσαι σήμερα εδώ;».

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι μερικές φορές μπορεί να μην αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα μιας πάθησης. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε αλλαγές που παρατηρούμε στον οργανισμό μας και συμπτώματα που μπορεί εμείς να μην θεωρούμε σημαντικά. Για εκείνους –και την υγεία μας– πιθανόν να είναι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.