Pexels Ivan Samkov

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η ταμοξιφαίνη είναι ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα κατά του καρκίνου του μαστού. Αν όμως καταναλώνετε κάποιες ουσίες, άλλοτε με τη μορφή συμπληρωμάτων κι άλλοτε στη φυσική τους μορφή, μπορεί να «ακυρώσετε» την αποτελεσματικότητά της.

Ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικαρκινικά φάρμακα είναι η ταμοξιφαίνη. Χορηγείται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού, έναν από τους πιο συχνούς αλλά και ιάσιμους καρκίνους.

Η ταμοξιφαίνη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα, καθώς μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου κατά περίπου 50% και είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους ορμονικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Πιο συγκεκριμένα, η ταμοξιφαίνη είναι ένα αντι-ορμονικό φάρμακο που εμποδίζει τη δράση των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και μπορεί να μειώσει ή να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό τους, χωρίς ωστόσο να σταματά την παραγωγή οιστρογόνων από τον οργανισμό.

Πώς δρα η ταμοξιφαίνη κατά του καρκίνου του μαστού

Τα αντι-ορμονικά φάρμακα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου προκειμένου να αποτρέψουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, ενώ τα οιστρογόνα προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, τα αντι-ορμονικά φάρμακα είτε μπλοκάρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα, είτε μειώνουν στο ελάχιστο την παραγωγή των οιστρογόνων και εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Ταμοξιφαίνη
iStock

Αυτό λοιπόν κάνει η ταμοξιφαίνη, με τη μορφή ενός μικρού χαπιού που χορηγείται μία φορά την ημέρα, συνήθως για 5 χρόνια. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι για να λειτουργήσει δραστικά η ταμοξιφαίνη πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα στο σώμα. Και αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός ενζύμου με την επιστημονική ονομασία CYP 2D6, που συνδέεται με την ταμοξιφαίνη και την ενεργοποιεί.

Υπάρχουν όμως ορισμένες ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε τροφές και συμπληρώματα διατροφής και ρίχνουν τα επίπεδα του συγκεκριμένου ενζύμου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να συνδεθεί με την ταμοξιφαίνη και να την ενεργοποιήσει.

3 ουσίες που καθιστούν την ταμοξιφαίνη αναποτελεσματική

Την πληροφορία αυτή δίνει η Dr. Amy Morris, η οποία εργάζεται για παραπάνω από 10 χρόνια σε νοσοκομεία φροντίδας ασθενών με καρκίνο, ενώ είναι και η ίδια καρκινοπαθής. Η Morris είναι γνωστή στις ΗΠΑ για τη βοήθεια που προσφέρει σε γυναίκες οι οποίες διαγνώστηκαν με καρκίνο, όχι μόνο να πατήσουν ξανά στα πόδια τους, αλλά να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή, χάρη στο πρόγραμμα Cancer Freedom.

«Υπάρχουν 3 ουσίες που μπορεί να καταστήσουν την ταμοξιφαίνη που παίρνετε αναποτελεσματική – όχι επικίνδυνη όμως. Το χειρότερο είναι ότι ποτέ δεν θα καταλαβαίνατε κάποια διαφορά. Θα μπορούσατε να παίρνετε αυτό το μικρό λευκό χάπι κάθε μέρα, κι αυτό να μην λειτουργεί» λέει η ίδια.

Ταμοξιφαίνη
iStock

Ποιες είναι λοιπόν οι ουσίες που μπορεί να κάνουν την ταμοξιφαίνη αναποτελεσματική;

1. Γκρέιπφρουτ

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γκρέιπφρουτ δεν είναι απαραίτητη. Ακόμα και 1 ποτήρι χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει την παραγωγή του παραπάνω ενζύμου έως και 47%. Το αποτέλεσμα θα είναι η ταμοξιφαίνη να παραμείνει ανενεργή για 24 ή 48 ώρες από την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου. Γι' αυτό οι ασθενείς που παίρνουν ταμοξιφαίνη δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου γκρέιπφρουτ.

2. Κουρκουμίνη

H ουσία κουρκουμίνη μειώνει και αυτή τα επίπεδα του ενζύμου CYP 2D6. Προσοχή όμως, αναφερόμαστε σε μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης που συνήθως βρίσκονται στα συμπληρώματα διατροφής και όχι σε μια πρέζα κουρκουμά που θα ρίξουμε στο φαγητό μας! Συνεπώς, ο κουρκουμάς στο φαγητό δεν απαγορεύεται, τα συμπληρώματα κουρκουμίνης όμως ναι.

3. Ginseng

To Ginseng είναι μια ρίζα (με κινέζικη καταγωγή) που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως εναλλακτική θεραπεία για μια σειρά παθήσεις, από την κόπωση και τη μείωση του σακχάρου, μέχρι τη βελτίωση λειτουργιών του οργανισμού. Το ginseng μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές, όπως τσάι, σκόνη ή κάψουλες.

Οι περισσότεροι το καταναλώνουν με τη μορφή συμπληρώματος για την τόνωση του ανοσοποιητικού και την ενίσχυση της ενέργειας και της ευεξίας. Ωστόσο το ginseng δεν επιτρέπει στην ταμοξιφαίνη να λειτουργήσει αποτελεσματικά, γι' αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε σε οποιαδήποτε μορφή, αν χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.