iStock

5+2 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η γυναικολογική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευεξία. Προτείνουμε απλές συμβουλές που ίσως γνωρίζετε αλλά –κατά πάσα πιθανότητα– δεν εφαρμόζετε.

Όταν πρόκειται για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε το «φυσιολογικό» από την ένδειξη ενός πιθανού προβλήματος υγείας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική υγιεινή, όμως έτσι δημιουργούνται άλυτες καταστάσεις και ένας φαύλος κύκλος αναπάντητων ερωτημάτων.

Οι γυναίκες έχουν συνήθως πολύ άγχος. Δεν ξέρουν ποιες πρακτικές πρέπει να εφαρμόσουν και τι να αποφύγουν για να διατηρήσουν τη γυναικολογική υγεία τους στα καλύτερα δυνατά επίπεδα. Μπορεί ακόμη και να νιώθουν αμηχανία να ρωτήσουν τον γιατρό τους, γι’ αυτό συχνά να καταφεύγουν σε διαδικτυακές συμβουλές.

Ωστόσο, η φροντίδα της γυναικολογικής υγείας είναι πολύ σημαντική και μπορεί να προλάβει δυσάρεστες ή άβολες καταστάσεις. Εξάλλου, η πρόληψη στην ιατρική είναι η καλύτερη θεραπεία. Εσείς γνωρίζετε πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας;

5 συμβουλές για καλύτερη γυναικολογική υγεία

1. Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα για να προλάβετε τις κολπίτιδες

Προκειμένου να προλάβετε την κολπίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή του κόλπου που μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως το τσούξιμο ή η φαγούρα, συνιστάται να προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα στενά και συνθετικά ρούχα. Επίσης, τις ημέρες της περιόδου να προτιμάτε τις σερβιέτες από τα ταμπόν.

εσώρουχα
iStock

2. Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά χωρίς λόγο

Η καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι πολύ σημαντική. Για τη φροντίδα των έξω γεννητικών οργάνων αρκεί η χρήση νερού και ενός ήπιου σαπουνιού (ιδανικά χωρίς άρωμα). Το αντισηπτικό σε καθημερινή βάση δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση, εκτός αν σας το έχει προτείνει γυναικολόγος.

3. Το αίμα ή ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή δεν είναι (πάντα) αθώο

Αν παρατηρήσετε ότι μετά τη σεξουαλική επαφή έχετε αίμα για περισσότερες από μία φορές, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως μια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας ή ένας πολύποδας. Αν νιώθετε πόνο ή κάψιμο, μπορεί επίσης να υπάρχει ένα θέμα υγείας, όπως μια φλεγμονή του κόλπου ή ξηρότητα στην περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους, και ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται επίσκεψη σε γυναικολόγο.

γυναικολογική υγεία
iStock

4. Φροντίστε τον εαυτό σας, ώστε να μην πονάτε στην περίοδο

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πόνους περιόδου. Πέρα από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, είναι σημαντικό να μένετε ζεστή και να ξεκουράζεστε. Προκειμένου να «προλάβετε» τους πόνους και τις ενοχλήσεις της περιόδου, οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης των λιπαρών και την αύξηση των φρούτων και των λαχανικών.

Επίσης, βοηθάει η άσκηση, ο περιορισμός του άγχους και της πίεσης, ο επαρκής ύπνος και η μείωση του καφέ και του καπνίσματος.

5. Μην ξεχνάτε το τεστ Παπανικολάου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή γυναικολογική υγεία είναι το τεστ Παπανικολάου. Αφού ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή, όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση μία φορά τον χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες –παρόλο που το γνωρίζουν– το αμελούν, εάν δεν ταλαιπωρούνται από κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα.

Επίσης, οι γυναικολόγοι συνιστούν να μην υπάρξει σεξουαλική επαφή το 24ωρο πριν από την εξέταση.

Δυο συμβουλές αν είστε έγκυος

– Να βάφω ή όχι τα μαλλιά μου;

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, περιορισμένες έρευνες δείχνουν ότι είναι ασφαλές να βάφει μια γυναίκα τα μαλλιά της ενώ είναι έγκυος. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πολύ υψηλές δόσεις των χημικών ουσιών στις βαφές μπορεί να προκαλέσουν βλάβη, αλλά οι γυναίκες εκτίθενται σε πολύ μικρή ποσότητα χημικών ουσιών όταν βάφουν τα μαλλιά τους. Ωστόσο, τα συνολικά στοιχεία είναι περιορισμένα για να εξαχθεί ασφαλές πόρισμα. Συνήθως, οι ειδικοί συνιστούν οι γυναίκες να αποφεύγουν τις βαφές τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

– Μπορώ να συνεχίσω να μένω με το κατοικίδιό μου;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται να το αποχωριστείτε. Εάν τα κατοικίδια ζώα, για παράδειγμα ένας σκύλος ή μια γάτα, παρακολουθούνται επαρκώς από κτηνίατρο και εσείς ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής στο σπίτι, θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.