iStock

8 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΟΥΛΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗ

Τα υγιή ούλα είναι το Α και το Ω για τη στοματική υγεία. Συνήθως όμως αργούμε να καταλάβουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επειδή τα πρώιμα σημάδια είναι πολύ ήπια και δεν γίνονται αντιληπτά. Μάθε ποια είναι και λάβε εγκαίρως τα μέτρα σου.

Τις περισσότερες φορές όταν μιλάμε για στοματική υγεία, εστιάζουμε στα δόντια και όχι στα ούλα. Κάνουμε όμως λάθος, διότι τα δεύτερα είναι αυτά που κρατάνε τα δόντια στο στόμα μας και πρέπει να τα προσέχουμε ίσως και περισσότερο.

Εκτός όμως από τις λανθασμένες πεποιθήσεις μας, η υγεία των ούλων παρουσιάζει και μία ακόμη προβληματική κατάσταση: το όποιο πρόβλημα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό, καθώς τα πρώτα συμπτώματα δεν είναι έντονα και μπορεί να μην τους δώσουμε σημασία.

Ο υγιής ιστός των ούλων έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το χρώμα μπορεί να ποικίλλει, αλλά είναι συνήθως απαλό ροζ ή πιο σκούρα απόχρωση. Τα υγιή ούλα δεν έχουν φλεγμονή, και ως εκ τούτου εφαρμόζουν σωστά και φυσικά γύρω από τα δόντια μας, χωρίς να είναι κόκκινα και πρησμένα.

Το σχήμα τους είναι απόλυτα καθορισμένο και ακολουθεί μια καμπύλη γραμμή γύρω από τα δόντια. Ο κανονικός ιστός των ούλων έχει γενικά μια σφιχτή υφή και δεν υπάρχει αυθόρμητη αιμορραγία.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται αυτονόητα, δεν είναι. Για του λόγου το αληθές, τα επιστημονικά δεδομένα μας θυμίζουν ότι τα ⅔ του πληθυσμού προσβάλλονται από κάποια ασθένεια των ούλων, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό το αντιλαμβάνεται. Κι αυτό, επειδή όπως είπαμε, τα πρώιμα συμπτώματα είναι ήπια και παραβλέπονται εύκολα.

Υγιή ούλα
iStock

Ευτυχώς, τα σημάδια είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και πρέπει να σας στείλουν αμέσως στον γιατρό.

Σημάδια ότι τα ούλα σας δεν είναι υγιή

1. Είναι κόκκινα

Τα υγιή ούλα έχουν ροζ χρώμα. Αν τα ούλα σας είναι κόκκινα, αυτό αποτελεί ένδειξη φλεγμονής, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

2. Είναι πρησμένα

Τα υγιή ούλα εφάπτονται σφιχτά στα δόντια. Αν τα ούλα σας είναι διογκωμένα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής ή λοίμωξης.

3. Υποχωρούν

Αν τα τραβιούνται προς τα κάτω, καθιστώντας ορατές τις ρίζες, αυτό ονομάζεται υποχώρηση των ούλων και αποτελεί σημάδι περιοδοντίτιδας.

4. Αιμορραγούν

Τα υγιή ούλα δεν αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος. Αν αιμορραγούν εύκολα, μερικές φορές ακόμη κι όταν τρώτε, υπάρχει κάποια φλεγμονή, την οποία θα πρέπει να εξετάσετε.

Υγιή ούλα
iStock

5. Πονούν

Ο πόνος μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής ή λοίμωξης και ενδέχεται να τον νιώθετε όταν τα βουρτσίζετε ή όταν τα αγγίζετε.

6. Έχετε δυσάρεστη αναπνοή

Χωρίς να σημαίνει ότι μια δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται αποκλειστικά σε πρόβλημα των ούλων, συχνά είναι ένδειξη ανάπτυξης βακτηρίων στην περιοχή.

7. Νιώθετε τα δόντια σας να κινούνται

Αν τα δόντια σας φαίνονται χαλαρά ή μετακινούνται, μπορεί να είναι σημάδι προχωρημένης περιοδοντίτιδας.

8. Είναι χλωμά

Τόσο τα κόκκινα ούλα όσο και το αντίθετό τους, τα χλωμά ή λευκά και λεπτά ούλα, είναι δυνητικά επικίνδυνα.

Πρόληψη και θεραπεία

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων των ούλων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη απώλειας δοντιών και άλλων επιπλοκών.

Υγιή ούλα
iStock

Ενώ μπορεί να ανησυχείτε ότι η κατάλληλη υγεία των ούλων είναι πολύ κουραστική, η σωστή φροντίδα δεν απαιτεί πολλή επιπλέον προσπάθεια. Για την ακρίβεια, η διατήρηση της υγείας των ούλων μοιάζει πολύ με την διαδικασία για τη σωστή υγιεινή των δοντιών. Μερικά βήματα για την αποτροπή σχηματισμού ασθενειών των ούλων περιλαμβάνουν:

  • Βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα με μία αντιβακτηριακή οδοντόκρεμα, όπως η PerioGard, που καταπολεμά τα βακτήρια, τα οποία αποτελούν την αιτία της αιμορραγίας των ούλων και της φλεγμονής.
  • Όταν βουρτσίζετε, να χρησιμοποιείτε μία οδοντόβουρτσα μαλακή με απαλούς θυσάνους, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, η οδοντόβουρτσα PerioGard είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Μη βουρτσίζετε με οδοντόβουρτσα που είναι πολύ σκληρή, γιατί μπορεί να τα ερεθίσει ακόμα περισσότερο και να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 με 4 μήνες.
  • Να πίνετε νερό. Το νερό περιέχει φθόριο που βοηθάει στην ενίσχυση του σμάλτου.
  • Να καθαρίζετε και ανάμεσα στα δόντια σας με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια μία φορά την ημέρα.
  • Να μην καταναλώνετε τροφές ή ροφήματα με ζάχαρη. Τα φαγητά με ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες βοηθούν το σχηματισμό και την ανάπτυξη οδοντικής πλάκας.
  • Να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα κάθε μέρα. Το στοματικό διάλυμα PerioGard σκοτώνει τα βακτήρια που μπορούν να προσκολλήθουν στα δόντια και τα ούλα σας, και απομακρύνει κάθε υπόλειμμα φαγητού ή πλάκας που παραλήφθηκε με το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος. Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα ή κόκκινα, δοκιμάστε να ξεβγάλετε με αλατόνερο 2 φορές την εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσετε τη φυσική (και πιο οικονομική) διαδικασία ίασης.
  • Αν παρατηρήσετε κάποιο ύποπτο σημάδι, να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να σας πει αν έχετε ασθένεια των ούλων ή περιοδοντίτιδα και να σας καθοδηγήσει για τη θεραπεία.
  • Το συντομότερο που αναζητήσετε θεραπεία, το καλύτερο. Στα πρώιμα στάδια, οι ασθένειες των ούλων είναι ακόμα αναστρέψιμες, αλλά μόλις γίνουν πιο σοβαρές, είναι πιο δύσκολο, επίπονο και ακριβό για να θεραπευτείτε.

Η ολοκληρωμένη σειρά PerioGard βοηθά στην αντιμετώπιση της αιτίας ερεθισμού και αιμορραγίας των ούλων, καταπολεμώντας την βακτηριακή πλάκα 12 φορές πιο αποτελεσματικά*.

*σε σχέση με μια κοινή φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά από 6 μήνες συνεχούς χρήσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.