Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η «ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Πρώιμα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η ωκυτοκίνη, γνωστή ως «ορμόνη της αγάπης», ίσως είναι το μυστικό για να αναγεννηθεί μια καρδιά μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Η άσκηση ωκυτοκίνη είναι αναγνωρισμένη ως «ενισχυτικό» των κοινωνικών συνδέσεων και της παραγωγής ευχάριστων συναισθημάτων. Όπως αυτά που σχετίζονται με το σεξ, την άσκηση και την άσκηση. Γι’ αυτό και είναι ευρύτερα γνωστή ως «ορμόνη της αγάπης». Η οποία αγάπη κάποτε πίστευαν ότι αφορά την καρδιά, εξ ου και η κλασική απεικόνιση.

Αλλά ας επανέλθουμε στην ωκυτοκίνη, η οποία έχει και μια ποικιλία άλλων λειτουργιών, με χαρακτηριστικές τη ρύθμιση της γαλουχίας και των συσπάσεων της μήτρας στις γυναίκες, και τη ρύθμιση της εκσπερμάτισης, της μεταφοράς σπέρματος και της παραγωγής τεστοστερόνης στους άνδρες.

Ερευνητές του Michigan State University βρήκαν και μία ακόμα, που έως τώρα ήταν άγνωστη: η ωκυτοκίνη διεγείρει τα βλαστοκύτταρα από το εξωτερικό στρώμα της καρδιάς (επικάρδιο) ώστε να «μεταναστεύσουν» στο μεσαίο στρώμα της (μυοκάρδιο). Εκεί εξελίσσονται σε καρδιομυοκύτταρα, δηλαδή τα μυϊκά κύτταρα που προκαλούν συσπάσεις της καρδιάς.

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της αναζωογόνησης της ανθρώπινης καρδιάς έπειτα από καρδιακή προσβολή. Οι ανακαλύψεις των ερευνητών δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Τι συμβαίνει μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο

Μετά την καρδιακή προσβολή, τα καρδιομυοκύτταρα είθισται να πεθαίνουν κατά μεγάλους αριθμούς. Δεν μπορούν να αναπληρώσουν μόνα τους τα κενά, αφού είναι κύτταρα υψηλής εξειδίκευσης.

Προηγούμενη έρευνα είχε αποκαλύψει, ωστόσο, ότι ένα υποσύνολο κυττάρων στο επικάρδιο μπορεί να επαναπρογραμματιστεί, ώστε να δημιουργηθούν κύτταρα που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα. Αυτά είναι γνωστά ως προγονικά κύτταρα και προέρχονται από το επικάρδιο. Μπορούν να «αναγεννήσουν» και άλλα είδη καρδιακών κυττάρων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η παραγωγή των προγονικών κυττάρων είναι αναποτελεσματική για την «αναγέννηση» της καρδιάς.

καρδιά
Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

Πώς «αναγεννιέται» η καρδιά στα ζεβρόψαρα

Όπως φάνηκε στα πειράματα των επιστημόνων που έγιναν σε ζεβρόψαρα (είδος ψαριού γνωστό για την εξαιρετική ικανότητα που έχει να αναγεννά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του άσκηση, των εσωτερικών οργάνων, των οστών και του δέρματος), οι «αντικαταστάσεις» γίνονται μέσω του πολλαπλασιασμού των καρδιομυοκυττάρων και προγονικών κυττάρων. Ήταν άγνωστο το πώς γίνεται αυτό. Οι ερευνητές του Michigan State University ανακάλυψαν πως το χρωστούν στην ωκυτοκίνη, που αυξάνεται έως και 20 φορές στον εγκέφαλο, μετά το «πάγωμα» της καρδιάς.

Η ορμόνη ταξιδεύει στη συνέχεια στο επικάρδιο του ψαριού και συνδέεται με τον υποδοχέα ωκυτοκίνης, πυροδοτώντας έναν μοριακό καταρράκτη που διεγείρει τα τοπικά κύτταρα να επεκταθούν και να αναπτυχθούν σε προγονικά κύτταρα.

Στη συνέχεια, αυτά μεταναστεύουν στο μυοκάρδιο, για να αναπτυχθούν σε καρδιομυοκύτταρα, αιμοφόρα αγγεία και άλλα σημαντικά καρδιακά κύτταρα, ώστε να γίνει η αντικατάσταση όσων έχουν χαθεί.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν και με καλλιέργειες ανθρώπινου ιστού (in vitro) και φάνηκε πως η ωκυτοκίνη είχε παρόμοια επίδραση. Δηλαδή, διεγείρει τις καλλιέργειες ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων, ώστε να γίνουν προγονικά κύτταρα, σε ποσοστό έως και διπλάσιο από το βασικό.

Προφανώς και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συμπεράσματα, αφού δεν έχει εξεταστεί η «ορμόνη της αγάπης» στους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Η βραχύβια κυκλοφορία της ορμόνης στον άνθρωπο ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα ερευνηθεί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.