iStock

CANDIDA AURIS: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΚΗΤΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ «ΑΠΕΙΛΕΙ»

Ο μύκητας Candida auris φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στα ελληνικά νοσοκομεία και οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι ως προς την αντιμετώπισή του.

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Ο Candida auris είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία, δεν βγαίνει ποτέ. Ό,τι και να κάνουμε, απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής και λοιπά, συνεχίζει να παραμένει εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

Τα λόγια του φαίνεται πως προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και σήμαναν καμπανάκι κινδύνου. Τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα απειλή: τον μύκητα Candida auris. 

Μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως «βρίσκεται μόνο στα νοσοκομεία. Αντιμετωπίζεται στα πλαίσια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Βλέπουμε μια αύξηση στην αντοχή στα αντιβιοτικά και το συγκεκριμένο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε τους μύκητες».

Συμπλήρωσε πως σε γενικές γραμμές οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνουν τη θνητότητα και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Επισήμανε μάλιστα ότι για να μπορέσουμε να προλάβουμε αλλά και να καταπολεμήσουμε όλες τις λοιμώξεις, είτε είμαστε εντός είτε εκτός του νοσοκομείου, θα πρέπει να τηρούμε πρακτικές όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

νοσοκομείο
iStock

Στην ερώτηση εάν αυτό μικρόβιο μεταδίδεται εκτός νοσοκομείου, ο κ. Ζαούτης απάντησε πως αυτό δεν γίνεται να μεταδοθεί εκτός νοσοκομείου, αφού πρόκειται για ένα μικρόβιο που σχετίζεται με τις απαραίτητες πράξεις των νοσοκομείων.

Γιατί μας ανησυχεί ο Candida auris

Ο Candida auris είναι ζυμομύκητας που απομονώθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, εξού και το όνομα αυτού («auris» σημαίνει «αυτί» στα λατινικά). Έχει κερδίσει ευρεία προσοχή λόγω της πολλαπλής ανθεκτικότητάς του στα φάρμακα. Μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρές λοιμώξεις, όπως αυτές του αναπνευστικού συστήματος, του αυτιού, καθώς επίσης και σηψαιμία.

Όπως αναφέρει το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Candida auris αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία και μας ανησυχεί για τρεις βασικούς λόγους:

  1. Συχνά είναι πολυανθεκτικός, που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικός σε πολλαπλά αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida. Ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά και στις τρεις διαθέσιμες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
  2. Είναι δύσκολο να αναγνωριστεί με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους και μπορεί να αναγνωριστεί λανθασμένα σε εργαστήρια χωρίς ειδική τεχνολογία. Η λανθασμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση.
  3. Έχει προκαλέσει επιδημίες σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ο Candida auris να εντοπίζεται γρήγορα σε έναν νοσηλευόμενο ασθενή, ώστε οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να λάβουν ειδικές προφυλάξεις για να σταματήσουν την εξάπλωσή του.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, η ανθεκτικότητα του μήκυτα αυτού είναι τόσο μεγάλη που, όταν βρεθεί, δεν μπορούν να τον απομακρύνουν από τα νοσοκομεία.

χειρουργείο
iStock

Πολυανθεκτικά μικρόβια, η ανησυχία του μέλλοντος

Αυτό που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι το 2050 θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι «η ήδη κακή κατάσταση επιδεινώθηκε. Είχαμε έκρηξη κατά την πανδημία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με ανθεκτικά μικρόβια». Όπως εξήγησε αυτό έγινε επειδή οι λοιμωξιολόγοι ασχολήθηκαν μόνο με την Covid-19, εγκαταλείφθηκαν οι δράσεις επιτήρησης και αυξήθηκε η χρήση αντιβιοτικών. Ακόμη, ένα ποσοστό θανάτων ασθενών με Covid-19 οφείλεται σε ενδονοσοκομεικές λοιμώξεις. Ο κ. Σύψας τόνισε ότι δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.