Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ COVID-19

Τελικά, πώς ισχυροποιείται η άμυνά μας απέναντι στην Covid-19; Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ακόμη και μια ήπια έκθεση, που δεν θα οδηγήσει σε μόλυνση, είναι ικανή να υπενθυμίσει στα αντισώματά μας ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Απαραίτητη προϋπόθεση: να υπάρχουν ήδη αντισώματα.

Δεν θυμάστε πόσες φορές σας ενημέρωσαν ότι ήρθατε σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Μερικά από αυτά ίσως ήταν άτομα του πολύ στενού σας περιβάλλοντος. Ωστόσο, κανένα δικό σας τεστ δεν βγήκε θετικό, ούτε μία φορά. Θα μπορούσαν όλες αυτές οι στενές συναντήσεις με την Covid-19 να ενισχύουν την ανοσολογική σας απόκριση; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, το ανοσοποιητικό σύστημα ωφελείται μόνο αν υπάρξει μόλυνση. Όταν υπάρξει εισβολή ενός ιού στον οργανισμό, τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός άμυνας. Στην περίπτωση που δεν περάσει αρκετό ιικό φορτίο μέσα στον οργανισμό μας, οι άμυνές μας δεν θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν. Μπορεί επίσης να έχουμε όφελος από μία ασυμπτωματική μόλυνση, την οποία ούτε καν καταλάβαμε, ή από μία χαμηλού φορτίου ίωση, που δεν κατάφερε να κάνει θετικό το διαγνωστικό τεστ. 

Αμυντικό σύστημα: Πώς και πότε αντιδρά;

Ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο μοναδικός τρόπος να χτίσουμε ανοσία είναι ο εμβολιασμός –αφού η έκθεση στον κορονοϊό μπορεί να επιφέρει σοβαρή νόσηση, νοσηλεία ή θάνατο–, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ενδέχεται να ισχυροποιηθεί η ανοσία μας και με άλλους τρόπους, εφόσον όμως έχουμε ήδη αντισώματα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; 

«Η επίδραση που έχει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα η έκθεση στον κορονοϊό επηρεάζεται σαφώς από το μέγεθος του ιικού φορτίου», ανέφερε στη The Wall Street Journal η Marion Pepper, ανοσολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Washington University στο Σιάτλ.

άμυνα στον κορονοϊό
Χριστίνα Αβδίκου

«Η ανοσολογική απόκριση δεν ενεργοποιείται παρά μόνο όταν έρθει αντιμέτωπη με έναν ορισμένο αριθμό μολυσματικών πρωτεϊνών ή μολυσματικών τμημάτων του ιού», λέει η Δρ Pepper.

«Ωστόσο, πολλαπλές εκθέσεις, ακόμη κι αν δεν οδηγούν σε ανιχνεύσιμη λοίμωξη, μπορεί να κάνουν τον οργανισμό μας να εντοπίσει ιογενή σωματίδια αρκετά, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την άμυνά μας ενάντια στον ιό», συμπληρώνει. 

Ποιος είναι ο μηχανισμός άμυνας στην ήπια έκθεση;

Αν και κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά όχι επιβεβαιωμένο, η άποψη αυτή στηρίζεται στη θεωρία ότι τα λεμφοκύτταρα Β, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ειδικών αντισωμάτων, «αισθάνονται» τα ιογενή σωματίδια του ιού αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το σώμα και στη συνέχεια συνδέονται με τις πρωτεΐνες τους και ενεργοποιούνται.

Βάσει αυτού μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως, εάν έχουμε ήδη αντισώματα από εμβολιασμό ή προηγούμενη λοίμωξη, είναι πιθανό η έκθεση σε ιογενή σωματίδια να μας προσφέρει κάποιο ανοσοποιητικό όφελος ακόμα και αν δεν μολυνθούμε.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΤΡΩΤΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ COVID-19. ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι ο ιός έρχεται σε επαφή με τον ιστό που «ντύνει» το εσωτερικό της μύτης. Τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν εκεί θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον ιό προτού εισέλθει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει την ευκαιρία να αναπαραχθεί και να προκαλέσει λοίμωξη.

«Αυτά τα αντισώματα μπορούν να εκπαιδεύσουν το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίζει καλύτερα τον ιό», ανέφερε η Nicole Baumgarth, καθηγήτρια ανοσολογίας στο Κέντρο Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων στο University of California, Davis.

Μοιάζει με μια εκπαίδευση για την ταχεία ανίχνευση του ιού. Σα να υπενθυμίζουν στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι πρέπει να παράξει κι άλλα αντισώματα στον ιό. Δεν συμφωνούν όμως όλοι οι ειδικοί.  

Ο γρίφος του ισχυρού ανοσοποιητικού

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αρκεί μια ασυμπτωματική μόλυνση, την οποία δεν θα αντιληφθούμε, εφόσον έχει προηγηθεί κανονική μόλυνση ή εμβολιασμός, για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό έναντι του κορονοϊού. Αποδίδουν λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις την όποια αύξηση των αντισωμάτων ή της κυτταρικής μνήμης που κάνει πιο σθεναρό το αμυντικό μας σύστημα. 

Ενδέχεται, πάλι, η χρήση μάσκας και τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης που παίρνουμε να μειώνουν την έκθεσή μας σε υψηλό ιικό φορτίο και να μην αρρωσταίνουμε. Οι επιστήμονες φροντίζουν πάντα να μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε άτρωτοι και ότι δεν έχουμε ένα υπερδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όταν πρόκειται για την Covid-19. Μπορεί, απλώς, να είμαστε τυχεροί. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.