iStock

ΔΑΓΚΩΝΕΙΣ ΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΣΟΥ; ΔΕΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Δαγκώνεις συχνά το μάγουλο σου; Ίσως αυτό να μαρτυρά περισσότερα από όσα νομίζεις.

Είναι αυτός ο ξαφνικός οξύς πόνος που σε κάνει να πετάγεσαι. Μόλις πήγες να δαγκώσεις το λαχταριστό σου σνακ και τελικά κατέληξες να δαγκώσεις το μάγουλό σου. Αν και μία φορά φτάνει για να είναι αρκούντως ενοχλητικό, υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους συμβαίνει συνεχώς και μάλιστα στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Αν είσαι από αυτούς, πιθανότατα αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει ξανά και ξανά. Αυτό που προκύπτει από μελέτες είναι ότι το επαναλαμβανόμενο δάγκωμα του εσωτερικού από το μάγουλό σου δεν είναι πάντα τυχαίο και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους όπως το:

Να πάσχεις από morsicatio buccarum

«Πρόκειται για τη λατινική ονομασία που περιγράφει το χρόνιο δάγκωμα στο μάγουλο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε πλήξη, νευρικότητα ή άγχος, σε κακή θέση των δοντιών, σε σφραγίσματα ή γέφυρες, ακόμη και στο τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει η οδοντίατρος Chrystle Cu. Όσοι το κάνουν από άγχος ή νευρικότητα, συχνά δεν το καταλαβαίνουν. Συνεπώς, για να μπορέσουν να το σταματήσουν πρέπει πρώτα να το συνειδητοποιήσουν. Όσον αφορά τις υπόλοιπες αιτίες, αν για παράδειγμα προκαλείται από σφράγισμα ή την ύπαρξη κάποιας γέφυρας, θα πρέπει να απευθυνθείς στον οδοντίατρό σου για να στο διορθώσει.

Τι σημαίνει το ότι δαγκώνεις το μάγουλό σου
iStock

Να συμβαίνει από βιασύνη

«Αν τρως γρήγορα και αγχωμένα τα γεύματα σου, μπορεί να συμβαίνει από τη βιασύνη σου, ή να γίνεται όταν μασάς και μιλάς ταυτόχρονα», εξηγεί η οδοντίατρος Marina Gonchar. Ο τρόπος να το αντιμετωπίσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να είσαι πιο ήρεμος και προσεκτικός όταν μασάς για να μην δημιουργηθεί πληγή στο στόμα σου, που θα χρειαστεί κάποιον χρόνο να επουλωθεί και θα σε ταλαιπωρήσει.

Τα δόντια να μην είναι σωστά ευθυγραμμισμένα

Τα ίσια δόντια δεν χαρίζουν μόνο όμορφο χαμόγελο, αλλά αποτρέπουν και το δάγκωμα στα μάγουλα. Το χρόνιο δάγκωμα στα μάγουλα μπορεί να οφείλεται στο ότι τα πάνω και τα κάτω δόντια σου δεν πατάνε καλά μεταξύ τους. Όταν τα δόντια δεν κλείνουν σωστά γιατί επικαλύπτονται υπερβολικά ή είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, οι ιστοί του στόματος μπορούν εύκολα να παγιδευτούν μεταξύ τους καθώς μιλάς ή μασάς. Η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα όπως δυσκολία στη μάσηση, αναπνοή από το στόμα και, πιο σπάνια, δυσκολία στην ομιλία. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ορθοδοντικό.

Να οφείλεται στη γνάθο

Τα προβλήματα της γνάθου μπορούν να προκαλέσουν κακό «πάτημα» των δοντιών. Επιπλέον, οι αποκλίσεις της γνάθου συχνά συνοδεύονται από την συνήθεια να σφίγγεις ή να τρίζεις τα δόντια σου. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ορθοδοντικό. Μπορεί να σου συστήσει σιδεράκια, μασελάκι για τον ύπνο ή άλλες λύσεις που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της γνάθου.

Τι σημαίνει το ότι δαγκώνεις το μάγουλό σου
iStock

Να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους

Το στρες επιδεινώνει το πρόβλημα. Για πολλούς ανθρώπους το να δαγκώνουν το μάγουλο τους αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους. Το δάγκωμα στο μάγουλο παρατηρείται επίσης σε περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, μιας πάθησης που προκαλεί συχνές ανεπιθύμητες σκέψεις, εμμονές και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα (BFRB), όπως το τράβηγμα των φρυδιών, των μαλλιών και το δάγκωμα των νυχιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμβουλή ενός ψυχολόγου είναι απαραίτητη.

Να οφείλεται στους μαλακούς ιστούς του στόματος

Όταν το σαρκώδες εσωτερικό στο μάγουλό σου διογκώνεται ή έχει φλεγμονή, μπορεί να πρηστεί και να παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια όταν μιλάς ή μασάς.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να επισκεφθείς τον οδοντίατρό σου για αξιολόγηση ή θεραπεία, όχι μόνο για να εξαλείψεις το χρόνιο δάγκωμα στο μάγουλο, αλλά και για να αποκλείσεις ότι η υποκείμενη κατάσταση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.