iStock

ΓΙΑΤΙ ΤΣΟΥΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΑΝΑΝΑ

Έχεις παρατηρήσει ότι το στόμα σου τσούζει όταν τρως ανανά; Τι σου συμβαίνει εκείνη τη στιγμή;

Ο ανανάς είναι φίλος μας. Αποδεδειγμένα θέλει το καλό μας, καθώς ενώ δεν έχει πολλές θερμίδες, έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού. Μεταξύ άλλων, βοηθάει στην πέψη, στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στην αραίωση της βλέννας. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι να βάλεις τον ανανά πρώτο στη λίστα του μανάβη.

Μελέτες έχουν δείξει πως μας βοηθάει και να διαχειριστούμε το λίπος στο σώμα μας. Οι φήμες τον θέλουν και να «καίει» το λίπος. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως στον χυμό του υπάρχει ένα ένζυμο, το οποίο δίνει μια χείρα βοηθείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ένζυμο αυτό λέγεται βρομελίνη και βοηθά στην πήξη του αίματος. Επίσης, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην επούλωση πληγών και άλλων δερματικών λοιμώξεων, ενώ περιορίζουν και τις φλεγμονές που συνήθως συνδέονται με αύξηση βάρους.

ανανάς
iStock

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της «φίλης» βρομελίνης βρίσκεται στον πυρήνα του ανανά, στο κομμάτι δηλαδή που συνήθως πετάμε, ενώ δεν θα έπρεπε. Βλέπετε, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, ιχνοστοιχείου που βρίσκεται φυσικά στα οστά, στο ήπαρ, στα νεφρά και στο πάγκρεας.

Διαβάσατε τα υπέροχα που μας προσφέρει η βρομελίνη. Τώρα θα μάθετε πως η βρομελίνη αποτελεί και τον λόγο που αισθανόμαστε ένα τσούξιμο στη γλώσσα όταν τρώμε ανανά.

H επιστήμη πίσω από το τσούξιμο που νιώθουμε όταν τρώμε ανανά

Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι πίσω από την αίσθηση μυρμηκίασης που νιώθουμε, μετά την κατανάλωση ανανά.

Ο πρώτος είναι η βρομελίνη, η οποία λειτουργεί με τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Όταν λοιπόν, τρώμε το συγκεκριμένο φρούτο, το ένζυμο διασπά τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια της γλώσσας και στα μάγουλά μας. Το γεγονός αυτό είναι που μας κάνει να αισθανόμαστε ένα τσούξιμο στο στόμα.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η βρομελίνη μπορεί επίσης, να διαλύσει μέρος του προστατευτικού βλεννογόνου στο στόμα μας, καθιστώντας το ακόμη πιο ευαίσθητο στην οξύτητα του ανανά.

Ο έτερος ένοχος για τις «βελόνες» του ανανά είναι η οξύτητά του, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C.

Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο παραγόντων είναι η μοναδική εμπειρία που νιώθουμε στο στόμα μας όταν τρώμε ανανά και φυσικά είναι παροδική και ακίνδυνη.

Εάν, ωστόσο, θέλετε να αποφύγετε τη συγκίνηση, προτιμήστε τους ώριμους ανανάδες –έχουν χαμηλότερα επίπεδα βρομελίνης– ή μαγειρέψτε τον ανανά – έτσι «απενεργοποιείται» η βρομελίνη.

ανανάς
iStock

Ένας χρήστης του TikTok έβαλε τον ανανά στο μικροσκόπιο και το βίντεό του έγινε viral

Σε ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο δημοσιεύτηκε από την SF Microscopy και έχει κοντά στις 40 εκατομμύρια προβολές, ακούγεται κάποιος να λέει ότι η περίεργη αίσθηση που προσφέρει ο ανανάς στο στόμα μας, οφείλεται στο εξής γεγονός: «Είναι γιατί μαχαιρωνόμαστε από χιλιάδες μικροσκοπικές βελόνες. Αυτοί οι μυτεροί κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου ανοίγουν τρύπες στις κυτταρικές μεμβράνες, προκαλώντας ερεθισμό».

@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ ♬ Sunshine - WIRA

Με τη βοήθεια μικροσκοπίου έδειξε και τι εννοεί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.