iStock

ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ; ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν όρεξη να φάνε το πρωί το παραμικρό; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία ή τον οργανισμό τους;

Παρόλο που έχουμε μεγαλώσει με το μότο «τρώγε πρωινό σαν βασιλιάς», είναι σημαντικό το ποσοστό των ενηλίκων που δεν τρώνε πρωινό πριν φύγουν από το σπίτι. Πολλοί από αυτούς δεν προλαβαίνουν – επιλέγουν να κοιμηθούν μερικά λεπτά παραπάνω και να φάνε κάτι αργότερα μέσα στο μέρα. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι άνθρωποι που δηλώνουν ότι «δεν μπορούν» να φάνε κάτι το πρωί, καθώς δεν νιώθουν το παραμικρό αίσθημα πείνας. Πώς γίνεται αυτό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει όταν κάποιος έχει φάει πολύ αργά ή πολύ βαριά το βράδυ (ειδικά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη ή λιπαρά). Είναι λογικό τότε να ξυπνάς και να νιώθεις ακόμα φουσκωμένος. Υπάρχουν, όμως, πιο σπάνια και περιπτώσεις που αυτή η έλλειψη όρεξης μπορεί να συνδέεται με κάποιο θέμα υγείας.

Πιθανοί λόγοι που δεν πεινάς το πρωί

1. Είναι ζήτημα ορμονικό

Τα ορμονικά επίπεδα αλλάζουν μέσα στη νύχτα και κατά τη διάρκεια του ύπνου σου, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και την όρεξή σου. Συγκεκριμένα, οι ενδορφίνες (βλ. αδρεναλίνη) τείνουν να είναι σε υψηλότερα επίπεδα το πρωί. Η ορμόνη αυτή καταστέλλει την όρεξη, καθυστερώντας τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι αδειάζει και αυξάνοντας τη διάσπαση των υδατανθράκων που αποθηκεύονται στο συκώτι και τους μυς για να τροφοδοτήσουν το σώμα.

Ταυτόχρονα, μελέτη διαπίστωσε ότι το πρωί είναι χαμηλότερα τα επίπεδα της γκρελίνης, της «ορμόνης της πείνας», ενώ άλλη μελέτη έδειξε ότι είναι υψηλά τα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που προωθεί το αίσθημα κορεσμού.

Οι ορμονικές αυτές διακυμάνσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και συνήθως δεν επιφέρουν κανέναν λόγο ανησυχίας. Έχει, όμως, νόημα να το ψάξεις λίγο παραπάνω με τον γιατρό σου, αν η αλλαγή αυτή στην πρωινή σου όρεξη συνέβη ξαφνικά.

Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου αν δεν πεινάς όταν ξυπνάς το πρωί
iStock

2. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να μειώνουν το αίσθημα πείνας

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψης μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα πείνας, όπως επηρεάζουν π.χ. τον ύπνο, το αίσθημα κόπωσης και τη διάθεση γενικότερα. Την ίδια ώρα, εξαιτίας του άγχους εκλύονται ορμόνες του στρες, που σε κάποιους ανθρώπους μειώνουν την όρεξη (σε άλλους, βέβαια, την αυξάνουν κατακόρυφα).

Αν διανύεις μια περίοδο με υπερβολικό στρες και άγχος, ίσως γι’ αυτό να έχει μειωθεί η όρεξή σου και το πρωί. Αν βλέπεις ότι το διάστημα αυτό διαρκεί πολύ, ίσως πρέπει να μιλήσεις με κάποιον ειδικό.

3. Μήπως είσαι έγκυος;

Αυτό αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες που παρατηρούν ότι το πρωί έχουν αίσθημα ναυτίας. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, επηρεάζοντας το 80% των γυναικών. Συνήθως μειώνεται μετά την 14η εβδομάδα, ωστόσο μέχρι τότε μπορεί να γίνει πραγματικά ανυπόφορο.

Είναι σημαντικό για την έγκυο να μένει καλά ενυδατωμένη, να καταναλώνει μικρά γεύματα, να κοιμάται πολύ και να αερίζει τους χώρους της καλά για να μην υπάρχουν μυρωδιές που της προκαλούν ναυτία. Ο γυναικολόγος είναι κατάλληλος για να δώσει πιο εξατομικευμένες συμβουλές.

Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου αν δεν πεινάς όταν ξυπνάς το πρωί
iStock

4. Είσαι άρρωστος/-η

Προφανώς αν υποφέρεις από κάποια ίωση, γρίπη, γαστρεντερίτιδα ή λοίμωξη του αναπνευστικού, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης έχουν μειωθεί και δεν έχεις καμία όρεξη να φας.

Πρέπει, όμως, να παραμένεις ενυδατωμένος και να φροντίζεις να λαμβάνεις κάποιες θερμίδες για να δώσεις τη δυνατότητα στον οργανισμό σου να ανακάμψει. Φάε σούπες, πιες χαμομήλι, φάε μπανάνες και φρυγανιές, και σύντομα θα νιώσεις καλύτερα.

Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου αν δεν πεινάς όταν ξυπνάς το πρωί
iStock

Μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό;

Οι παραπάνω είναι οι συχνότεροι λόγοι που κανείς δεν πεινά το πρωί, ωστόσο σύμφωνα με το Healthline υπάρχουν και λόγοι υγείας που μπορεί να παίζουν τον ρόλο τους:

  • Κάποια δυσλειτουργία στον θυρεοειδή: Η έλλειψη όρεξης μπορεί να αποτελεί σημάδι υποθυρεοειδισμού ή κακής λειτουργίας του.
  • Κάποια χρόνια πάθηση: Ηπατικά προβλήματα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφροπάθειες και καρκίνος είναι ασθένειες που μπορεί να μειώσουν την όρεξη.
  • Ωορρηξία: Τα οιστρογόνα, που αυξάνονται κατά την ωορρηξία, μπορούν επίσης να μειώσουν την όρεξη.
  • Λήψη φαρμάκων: Πολλοί τύποι φαρμάκων, μεταξύ των οποίων διουρητικά και κάποια αντιβιοτικά, μπορεί να μειώσουν το αίσθημα πείνας.
  • Γεράματα: Η όρεξη μειώνεται όσο μεγαλώνει κανείς, γιατί ταυτόχρονα μειώνονται οι ανάγκες σε ενέργεια, η οξύτητα των αισθήσεων αλλά και οι κοινωνικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν φαγητό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.