iStock

ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»

Τα «μωρά της πανδημίας» γεννήθηκαν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και αυτό τους στοίχισε σε κάποιους τομείς. Νέα ερευνητικά δεδομένα, όμως, δείχνουν όφελος σε δυο σημαντικά ζητήματα υγείας.

Τα διαδοχικά lockdown της πανδημίας έχουν συσχετιστεί με πολλά προβλήματα που εμφανίζουν τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκειά τους. Για παράδειγμα, μελέτη έχει δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας 3 ετών που ξεκίνησαν τη ζωή τους σε συνθήκες εγκλεισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης υστερούν σε επίπεδο επικοινωνίας.

Έρευνα του Harvard πρόσθεσε ότι τα τρία πρώτα χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου είναι πολύ σημαντικά για την εγκεφαλική ανάπτυξη. Διευκρινίστηκε ότι δεν είναι μόνο η υγεία των μωρών που έχει σημασία, αλλά και οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλα μωρά και τους φροντιστές τους.

«Τα μωρά πρέπει να τα αγγίζετε, να τα κρατάτε, να τους μιλάτε, να τους χαμογελάτε, να παίζετε μαζί τους», λένε οι ειδικοί, εξηγώντας ότι καθώς τα παιδιά δέχονται και ανταποκρίνονται σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις, αναπτύσσονται στον εγκέφαλό τους νευρικές συνδέσεις. «Όταν τα μωρά δεν έχουν αυτές ή κάποιες από αυτές τις αλληλεπιδράσεις, ο εγκέφαλός τους δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι είναι κυριολεκτικά μικρότερος».

παιδιά πανδημία
iStock

Υπάρχουν όμως και καλά νέα για αυτά τα παιδιά: Σύμφωνα με εργασία ερευνητών του University College Cork στην Ιρλανδία, που δημοσιεύτηκε στο Allergy, «ο εγκλεισμός είχε ως συνέπεια δύο συναρπαστικές βιολογικές αλλαγές στο σώμα των μωρών, που ενδέχεται να τα προστατεύουν από ασθένειες και αλλεργίες».

Το μικροβίωμα στα «μωρά της πανδημίας»

Οι ερευνητές εξήγησαν πως το οικοσύστημα των φυσικών βακτηρίων στο έντερο (γνωστό ως μικροβίωμα), παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Τα ευρήματα της δουλειάς τους δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν ενώ ο κόσμος ήταν σε lockdown έχουν διαφορετικό μικροβίωμα του εντέρου.

μωρό
Pexels Vika Glitter

Πιο συγκεκριμένα, έχουν περισσότερα από τα ωφέλιμα μικρόβια που αποκτήθηκαν μετά τη γέννηση από τη μητέρα τους, τα οποία –κατά τους ερευνητές– τα οδήγησαν στο να έχουν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά αλλεργικών καταστάσεων, π.χ. στα τρόφιμα, σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν πριν την εξάπλωση του SARS-CoV-2 στον πλανήτη.

Mόνο το 5% περίπου των μωρών που γεννήθηκαν σε lockdown είχαν αναπτύξει κάποια τροφική αλλεργία στην ηλικία του ενός έτους, σε σύγκριση με 22,8% των μωρών που γεννήθηκαν πριν την πανδημία.

Λιγότερα αντιβιοτικά

Μόνο το 17% των βρεφών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών χρειάστηκε αντιβιοτικά μέχρι την ηλικία του ενός έτους – σε συνάρτηση πάντα και με τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων που ήταν αποτέλεσμα των περιορισμών για Covid.

Στην ομάδα των παιδιών που γεννήθηκαν πριν την πανδημία, αντιβιοτικά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους είχε πάρει το 80%.

Ο καθηγητής Jonathan Hourihane, παιδίατρος στο Children’s Health Ireland Temple Street και από τους συγγραφείς επικεφαλής της έρευνας, είπε πως αυτή η μελέτη προσφέρει μια νέα προοπτική για τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης στην πρώιμη ζωή στο μικροβίωμα του εντέρου.

«Ιδιαίτερα, τα χαμηλότερα ποσοστά αλλεργίας μεταξύ των νεογνών κατά τη διάρκεια lockdown θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν τον αντίκτυπο του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων –όπως η συχνή χρήση αντιβιοτικών–, στην αύξηση των αλλεργικών ασθενειών. Ελπίζουμε να επανεξετάσουμε αυτά τα παιδιά όταν είναι πέντε ετών, ώστε να δούμε αν υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από αυτές τις ενδιαφέρουσες αλλαγές στο πρώιμο μικροβίωμα του εντέρου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.