iStock

ΓΙΑΤΙ Η ΤΑΥΡΙΝΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ απολύτως απαραίτητο για τις γάτες, ενώ προσφέρει σημαντικά και στον ανθρώπινο οργανισμό. Επηρεάζει άραγε και το πώς γερνάμε;

O μεγαλύτερος μύθος που υπάρχει και αφορά τις γάτες είναι πως το ψάρι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους δώσουμε, αφενός γιατί το λατρεύουν, αφετέρου επειδή τις βοηθά να παραμένουν υγιείς. Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Ποια είναι; Δεν είναι τα ψάρια ο Νο 1 διατροφικός φίλος των γατών. Είναι η ταυρίνη που περιέχεται σε αυτά.

Το απαραίτητο αυτό αμινοξύ για τις γάτες συγκεντρώνεται περισσότερο στον μυϊκό ιστό των ψαριών παρά στα όργανα – που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να αφήνεις κόκαλα ψαριών που έχεις καταναλώσει στις αδέσποτες γάτες. Είναι δώρον, άδωρον.

Η περιεκτικότητα ταυρίνης ποικίλει ανάλογα με το είδος και την ποιότητα του ψαριού. Ο τόνος και ο σολομός περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα.

Μολονότι τα ψάρια είναι καλή πηγή ταυρίνης, εντούτοις δεν καλύπτουν από μόνα όλες τις ανάγκες της γάτας. Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να προτιμώνται για τις γάτες τροφές με μεγάλη ποσότητα του συγκεκριμένου αμινοξέος. Η ταυρίνη βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικές πηγές πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, κ.λπ.), επομένως οι γάτες που τρώνε χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Πάντα χρήσιμο είναι να θυμάσαι ότι το σώμα της αιλουροειδούς δεν μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες ταυρίνης.

Τι είναι η ταυρίνη

Η ταυρίνη βρίσκεται ελεύθερη σε πολλά από τα κύτταρα/ιστούς του σώματος καθώς και στη χολή, ένα πεπτικό υγρό το οποίο παράγεται από το ήπαρ και εκκρίνεται στον εντερικό σωλήνα. Την παράγει το σώμα, αλλά όχι σε επαρκή ποσότητα. Γι’ αυτό παίζει ρόλο η διατροφή. Η όποια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για την ακρίβεια, η ταυρίνη παίζει ζωτικό ρόλο σε διάφορες διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της λειτουργίας της καρδιάς, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

ψάρια
iStock

Κατά το Pet MD, η πρώτη ασθένεια που διαπιστώθηκε πως προκλήθηκε από ανεπάρκεια ταυρίνης σε γάτα είναι μορφή κεντρικής εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς. Παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή των ράβδων και των κώνων μέσα στον αμφιβληστροειδή του ματιού, καθώς και σε έναν υποκείμενο ιστό (tapetum lucidum). Οι ράβδοι και οι κώνοι μετατρέπουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός σε νευρικές ώσεις που αποστέλλονται στον εγκέφαλο.

Ο tapetum lucidum αντανακλά το φως μέσα στο μάτι, κάνοντας την αίσθηση της όρασης των αιλουροειδών ιδιαίτερα καλή τη νύχτα. Καθώς αυτές οι δομές υποβαθμίζονται λόγω έλλειψης ταυρίνης, η όραση αρχίζει να αποτυγχάνει. Οι αλλαγές δεν είναι αναστρέψιμες, αλλά εάν εντοπιστούν αρκετά νωρίς, η λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης μπορεί να σώσει την όποια όραση έχει απομείνει σε μια γάτα.

Στη δεκαετία του ’80, η ανεπάρκεια ταυρίνης συνδέθηκε με μια μορφή καρδιακής νόσου, τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Τα συμπληρώματα διατροφής (συνήθως 250 mg ταυρίνης που χορηγούνται από το στόμα δύο φορές την ημέρα) μπορούν να την ανατρέψουν, εφόσον διαγνωστεί νωρίς.

ταυρίνη
iStock

Τι δίνει η ταυρίνη στον άνθρωπο

Τα παμφάγα (βλ. άνθρωποι) μπορούν να συνθέσουν επαρκείς ποσότητες ταυρίνης από άλλα αμινοξέα. Θα έλεγες πως είναι βασικό συστατικό για την υγεία μας. Ιδού πώς μας βοηθάει:

  • Νευρικό σύστημα: Η ταυρίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής και νευροδιαμορφωτής, βοηθώντας στη ρύθμιση της δραστηριότητας του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας των νευρωνικών κυττάρων.
  • Καρδιά: Η ταυρίνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του καρδιακού μυός. Βοηθά στη ρύθμιση της συστολής και της χαλάρωσης της καρδιάς, διατηρώντας έναν σταθερό καρδιακό παλμό και υποστηρίζοντας τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Η ταυρίνη έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας την καρδιά από το οξειδωτικό στρες.
  • Όραση: Η ταυρίνη είναι άφθονη στον αμφιβληστροειδή του ματιού και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς όρασης. Βοηθά στην προστασία των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς από βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση στο φως και το οξειδωτικό στρες.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Έχει βρεθεί ότι η ταυρίνη έχει ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Παίζει ρόλο στην παραγωγή και τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλοντας στην υποστήριξη μιας υγιούς ανοσολογικής απόκρισης.
  • Σύνθεση χολικών οξέων: Η ταυρίνη μπλέκεται στην παραγωγή χολικών οξέων στο ήπαρ. Τα χολικά οξέα βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των διαιτητικών λιπών και είναι απαραίτητα για τη σωστή διάσπαση και χρήση της διατροφικής χοληστερόλης.

ταυρίνη
iStock

Η ανεπάρκειά της είναι παράγοντας γήρανσης

Πρόσφατη έρευνα από το Columbia University αποκάλυψε ότι ανεπάρκεια στη θρεπτική ταυρίνη μπορεί να οδηγήσει στη γήρανση στα ζώα. Φάνηκε και ότι τα συμπληρώματα έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν τη γήρανση και να παρατείνουν την υγιή διάρκεια ζωής.

Οι ερευνητές ανακάλυψα ότι τα συμπληρώματα ταυρίνης (ουσία που περιέχεται σε ενεργειακά ποτά) μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης σε σκουλήκια, ποντίκια και πιθήκους, και μπορούν ακόμη και να παρατείνουν την υγιή διάρκεια ζωής των μεσήλικων ποντικών έως και 12%. Τονίστηκε ότι απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Vijay Yadav, επίκουρος καθηγητής Γενετικής και Ανάπτυξης στο Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos University Columbia, δήλωσε ότι «τα τελευταία 25 χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν παράγοντες που όχι μόνο θα μας επιτρέπουν να ζήσουμε περισσότερο, αλλά και να αυξήσουν τη διάρκεια της υγείας. Δηλαδή, το χρόνο που παραμένουμε υγιείς στα γηρατειά μας. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ταυρίνη θα μπορούσε να είναι ένα ελιξίριο ζωής, που μας βοηθά να ζούμε μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.