Pexels Matteo Milan

ΠΟΣΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ

Το ότι η αερόβια άσκηση βοηθά την υγεία της καρδιάς είναι γνωστό. Νέα μελέτη, όμως, ανακάλυψε πως το να ανέβεις συγκεκριμένο αριθμό σκαλοπατιών μπορεί να κάνει θαύματα.

Το ότι η αερόβια άσκηση είναι η ιδανική για την καλύτερη υγεία της καρδιάς είναι γνωστό και το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές. Στις αρχές του 2023 ο καρδιολόγος Εμμανουήλ Καλλιέρης έλεγε στο OW ότι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνει στον εαυτό σου είναι να βάλεις στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα τα περπάτημα. Σε επόμενο άρθρο μας, η πρόκληση έγινε λίγο πιο απαιτητική: Ακούει στο όνομα stair climbing (ανέβασμα σκάλας), θεωρείται άθλημα και σύμφωνα με έρευνες έχει μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis έκανε τα οφέλη του stair climbing πιο συγκεκριμένα, λέγοντας πως με την άσκηση αυτή μειώνεται σημαντικό ο κίνδυνος κάποιας καρδιοπάθειας, ιδιαίτερα της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD), της στεφανιαίας νόσου (CAD) και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Dr. Lu Qi, καθηγητής της ιατρικής σχολής του Tulane University School, «η σύντομη μα υψηλής έντασης αναρρίχηση σκαλοπατιών είναι ένας αποτελεσματικός από άποψη χρόνου τρόπος για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και τη μείωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ειδικά για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις επίσημες συστάσεις του CDC για σωματική δραστηριότητα. Η μελέτη παρέχει επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι το ανέβασμα της σκάλας είναι μια βολική μέθοδος εξάσκησης για αποτροπή καρδιακής νόσου».

Πόσα σκαλοπάτια πρέπει να ανεβαίνεις κάθε μέρα για να έχεις γερή καρδιά;
Pexels Francesco Ungaro

Πόσα σκαλοπάτια προστατεύουν την καρδιά

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα του Qi παρακολούθησε για 12 συναπτά έτη 458.860 ενήλικες στη Μ. Βρετανία, κανένας εκ των οποίων δεν είχε διαγνωστεί αρχικά με κάποια καρδιακή νόσου. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 56 έτη και το 56% αυτών ήταν γυναίκες.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν τον κίνδυνο των ανθρώπων αυτών να εμφανίσουν κάποια καρδιοπάθεια βάσει του ιστορικού τους, γενετικών παραγόντων και του τρόπου ζωής τους. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν, επίσης, αν ασκούνται και πόσο συχνά ανεβαίνουν σκάλες.

Στην πάροδο των ετών, περίπου 85.000 από τους ίδιους συμμετέχοντες εμφάνισαν κάποιας μορφής καρδιοπάθεια, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή. Οι επιστήμονες όμως διαπίστωσαν ότι από το σύνολο των εθελοντών όσοι ανέβαιναν με τις σκάλες περισσότερους από 5 ορόφους (ή περισσότερα από 50 σκαλοπάτια) σε καθημερινή βάση είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες για κάποιο σοβαρό καρδιακό νόσημα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και θρόμβους στο αίμα.

Σύμφωνα με τον Qi τα ευρήματα παρέχουν νέα στοιχεία για τα προστατευτικά οφέλη του stair climbing, ειδικά στα άτομα που δείχνουν να έχουν μια προδιάθεση.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης ήταν ότι οι εθελοντές που ανέφεραν πως ενώ για κάποια χρόνια ανέβαιναν σκάλες, στην πορεία σταμάτησαν είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες από τους εθελοντές που δεν ανέβαιναν σκάλες ποτέ.

Πόσα σκαλοπάτια πρέπει να ανεβαίνεις κάθε μέρα για να έχεις γερή καρδιά;
Unsplash Jake Hills

Γιατί το να ανεβαίνεις σκαλοπάτια βοηθά την καρδιά

Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, το να ανεβαίνει κανείς τακτικά τις σκάλες μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την καρδιά επειδή αποτελεί μια μορφή φυσικής δραστηριότητας που ανεβάζει τους παλμούς. Όταν, μέσω της άσκησης, ανεβάζουμε παλμούς ο καρδιακός μυς γυμνάζεται και έτσι αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς μέσω της άσκησης ρυθμίζεται, επίσης, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Φυσικά, λένε οι ειδικοί, δεν αρκεί μόνο να ανεβαίνεις σκαλοπάτια για να προστατεύσεις την καρδιά σου. «Υπάρχει σίγουρα μια σύνδεση, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα και αλλαγές στον γενικότερο τρόπο ζωής μας. Κάθε μορφής αερόβια άσκηση είναι χρήσιμη, απλά οι σκάλες είναι πιο αποτελεσματικές από άποψη χρόνου», λένε οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης.

Κι αν δεν μπορείς να ανέβεις σκάλες;

Φυσικά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε κτίρια με σκάλες ή ακόμα κι αν έχουν ίσως να συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας που δεν μπορούν να τις ανέβουν. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλές ακόμα δραστηριότητες που ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς, όπως το ζωηρό περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, η διαλειμματική άσκηση. Το σημαντικό είναι να μένει ο ρυθμός από μέτριος έως υψηλός και η άσκηση να γίνεται τακτικά.

Αν θέλετε να βάλετε την προστασία της καρδιάς σας σε προτεραιότητα, οι ειδικοί συνιστούν:

  • Σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως.
  • Διατροφή με πολλά φρούτα, δημητριακά, λαχανικά και άπαχο κρέας.
  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Καλός ύπνος για 7-9 ώρες κάθε βράδυ.
  • Έλεγχος βάρους.
  • Διατήρηση χοληστερόλης, σακχάρου και πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.