iStock

ΓΙΑΤΙ ΙΔΡΩΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ;

Αν κάθε πρωί ξυπνάς μούσκεμα στον ιδρώτα και αναρωτιέσαι τι μπορεί να φταίει, συγκεντρώσαμε για εσένα τις πιθανότερες αιτίες που απαιτούν παραπάνω διερεύνηση.

Σίγουρα όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και εσύ δες λες ακόμα να μαζέψεις τις κουβέρτες, η κατάσταση γίνεται χειρότερη, όμως το να ιδρώνεις στον ύπνο σου μπορεί να μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από μία απλή ενόχληση. Μπορεί να υποδηλώνει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο ειδικά αν συνδέεται και με άλλα συμπτώματα, έχει νόημα να σε στείλει άμεσα στον οικογενειακό γιατρό σου.

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι μια κατάσταση που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και συνήθως δεν περιορίζεται στο να ξυπνάς με λίγο βρεγμένο τον αυχένα σου. Η κατάσταση αυτή χρειάζεται να διερευνηθεί αν τα ρούχα σου και τα σεντόνια σου γίνονται εντελώς μούσκεμα ή αν πέρα από ιδρώτα έχεις και έντονες εξάψεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος ή τα μπράτσα και προχωρούν προς το πρόσωπό σου, το οποίο την ίδια ώρα κοκκινίζει.

Τι σε κάνει να ιδρώνεις τόσο πολύ στον ύπνο σου

Αφού εξασφαλίσεις ότι την εφίδρωση δεν την προκαλούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες, δηλαδή η ζέστη, οι πιτζάμες σου και τα ζεστά σκεπάσματα, και δεδομένου ότι δεν υποφέρεις από κάποια λοίμωξη που σου προκάλεσε πυρετό, έχει νόημα να γνωρίζεις ότι υπάρχουν ορισμένες πολύ συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση. Αν ανακαλύψεις τι κάνει εσένα να ιδρώνεις, μπορείς και να το αντιμετωπίσεις.

Γιατί ιδρώνεις στον ύπνο σου;
iStock

Η περιεμμηνόπαυση/εμμηνόπαυση

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση παρεμποδίζουν τη φυσιολογική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν εξάψεις κατά το διάστημα αυτό, όμως συμβαίνει και να ιδρώνουν περισσότερο, ιδιαίτερα στον ύπνο.

Ο διαβήτης

Τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούν διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα, αν σκεπάζεσαι αρκετά.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς

Όταν το ενδοκρινολογικό σύστημα του οργανισμού βγαίνει εκτός ελέγχου μπορεί να επηρεάσει και τη θερμοκρασία του σώματος. Ο υπερθυρεοειδισμός, για παράδειγμα, κατά τον οποίο οι ορμόνες γίνονται υπερδραστήριες και ορισμένες σωματικές λειτουργίες επιταχύνονται, έχει ως σύμπτωμα το να ιδρώνει κανείς και πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων

Διάφορα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να έχουν ως παρενέργεια τη νυχτερινή εφίδρωση, κυρίως επειδή αλληλοεπιδρούν με το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει το εσωτερικό σου θερμόμετρο ή επειδή μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ορισμένα αντιβιοτικά ή αντικαταθλιπτικά. Αν ξεκίνησες κάποιο φάρμακο και παρατήρησες πως το ίδιο διάστημα άρχισαν και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μάλλον βρήκες την αιτία, όμως μίλα με τον γιατρό σου για να σε καθοδηγήσει περαιτέρω.

Μήπως τελευταία έχεις πάρει βάρος;

Η αύξηση του βάρους μάς κάνει να ζεσταινόμαστε και να ιδρώνουμε περισσότερο, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις διάφορες δραστηριότητές μας, όσο και στον ύπνο.

Γιατί ιδρώνεις στον ύπνο σου;
iStock

Τι άλλο μπορεί να φταίει και ιδρώνεις στον ύπνο σου

Από άγχος και στρες πώς πάμε;

Αν τελευταία βιώνεις μία ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδο, αυτό μπορεί να σε επηρεάσει και σωματικά, ακόμα περισσότερο τη νύχτα. Αφενός μπορεί να σου προκαλέσει διαταραχές ύπνου και αφετέρου μπορεί να αυξήσει τους παλμούς σου, τις αναπνοές σου και, βέβαια, να σε κάνει να ιδρώνεις περισσότερο.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται όταν στομαχικά οξέα ανηφορίζουν από το στομάχι στον οισοφάγο, προκαλώντας ένα αίσθημα καύσου. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα με ποιον τρόπο, πάντως η παλινδρόμηση δείχνει να συνδέεται με νυχτερινές εφιδρώσεις. Εννοείται, όμως, ότι μαζί φέρνει και άλλα συμπτώματα όπως καούρες, πόνο στο στήθος, ίσως και ένα μικρό βράχνιασμα στο λαιμό.

Φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα

Σε περιόδους έξαρσης, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Αν υποφέρεις από κάτι τέτοιο πιθανότατα το γνωρίζεις ήδη, κι αν όχι υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που μπορείς να κάνεις για να το διαπιστώσεις.

Γιατί ιδρώνεις στον ύπνο σου;
iStock

Πώς αντιμετωπίζεται η νυχτερινή εφίδρωση

Αν η νυχτερινή εφίδρωση από την οποία υποφέρεις είναι μια κατάσταση νέα για εσένα δοκίμασε αρχικά να αλλάξεις τις συνθήκες του ύπνου σου:

  • Φρόντισε να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία του δωματίου, ανοίγοντας παράθυρα ή τον κλιματισμό.
  • Επίλεξε σεντόνια με πιο λεπτά υφάσματα που αναπνέουν, όπως το προπλυμένο λινό που είναι ιδανικό για το καλοκαίρι.
  • Μην τρως βαριά γεύματα πριν τον ύπνο, γιατί η διαδικασία χώνεψης θα λάβει χώρα όταν θα κοιμάσαι κάνοντάς σε να ζεσταίνεσαι ακόμα περισσότερο.

Αν αλλάζοντας τα παραπάνω συνεχίζεις να ιδρώνεις υπερβολικά, χρειάζεται να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να διαπιστώσετε μαζί ποια είναι η ρίζα του προβλήματος και να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.