iStock

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΤΑ ΑΚΡΑ ΜΟΥ;

Αν ξαφνικά παρατηρείς τα άκρα σου να μουδιάζουν συχνότερα από ό,τι συνήθως, υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται.

Μια μεγάλη αγωνία όλων –και του χειρουργού μου– όταν αφαίρεσα τον θυρεοειδή μου ήταν να μην έχουν υποστεί βλάβη οι παραθυρεοειδείς αδένες. Πρόκειται για τους τέσσερις μικρούς αδένες στο πίσω μέρος του θυρεοειδούς, που ρόλος τους είναι να εκκρίνουν την παραθορμόνη, μία εξαιρετικά σημαντική ορμόνη για τον οργανισμό. Η παραθορμόνη συμμετέχει και ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την ομοιόσταση του ασβεστίου μαζί με την καλσιτονίνη και τη βιταμίνη D.  Το σύμπτωμα που θα μου έδινε να καταλάβω αν πράγματι είχε γίνει ζημιά θα ήταν τα συχνά μουδιάσματα στα άκρα και τότε θα έπρεπε να πάρω συμπλήρωμα ασβεστίου.

Το να νιώθεις κατά καιρούς αυτές τις μικρές βελονιές στα χέρια και τα πόδια σου, ειδικά όταν τα κρατάς ακίνητα στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα, δεν είναι σπάνιο. Συμβαίνει συνήθως επειδή ασκείται πίεση σε κάποιο νεύρο ή περιορίζεται η ροή του αίματος. Αν, όμως, το μούδιασμα συμβαίνει πολύ συχνά, χωρίς φαινομενικά να υπάρχει λόγος, μπορεί να υποδηλώνει κάποια άλλη, υποβόσκουσα κατάσταση, την οποία έχει νόημα να εξετάσεις με τη βοήθεια ενός νευρολόγου. Ακόμα περισσότερο θα πρέπει να το ψάξεις αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως έντονοι πονοκέφαλοι, σύγχυση ή δύσπνοια.

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που μπορεί να προκαλούν μούδιασμα στα άκρα, ωστόσο αν αυτό επιμένει απαιτείται διερεύνηση, γιατί μπορεί να συνδέεται με κάποια βλάβη στο περιφερικό ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τι βλάβη μπορεί να είναι αυτή;

Παθήσεις περιφερικού νευρικού συστήματος

Πρόκειται για μια κατάσταση που περιλαμβάνει βλάβη στις νευρικές ίνες που διατρέχουν όλο το σώμα. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά, πρώτα στα άκρα και ιδιαίτερα στα δάχτυλα των ποδιών. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν μειωμένη ικανότητα αίσθησης όταν κάτι αγγίζει το δέρμα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή φαγούρα, καθώς και αδυναμία, συσπάσεις ή συρρίκνωση των μυών.

Γιατί μουδιάζουν τόσο συχνά τα άκρα μου;
iStock

Πώς προκαλείται αυτή η βλάβη

Σύμφωνα με τη νευρολόγο Α. Καργάδου, παθήσεις των περιφερικών νεύρων που προκαλούν μουδιάσματα είναι:

 • η πίεση ενός νεύρου, όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στην ωλένια νευρίτιδα (ο τραυματισμός εδώ συνήθως αφορά την περιοχή του αγκώνα),
 • ο σακχαρώδης διαβήτης,
 • ορισμένα φάρμακα,
 • η έλλειψη βιταμινών, ιδίως του συμπλέγματος Β.

Σύμφωνα με το Medical News Today, μουδιάσματα μπορεί επίσης να προκαλεί η έλλειψη ασβεστίου (υπασβεστιαιμία), που αναφέρθηκε στην εισαγωγή, καθώς και η έλλειψη μαγνησίου, που βοηθά στη ρύθμιση διαφόρων συστημάτων στο σώμα, μεταξύ των οποίων και η σωστή λειτουργία των νεύρων.

Παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού)

Το μούδιασμα των άκρων μπορεί να αποτελεί μία πρώιμη ένδειξη ότι ξεκινά κάποια βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως π.χ. μία κήλη σε κάποιο σημείο της σπονδυλικής στήλης, ή ένας τραυματισμός σε αυτήν.

Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν και ορισμένες πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως:

 • η πολλαπλή σκλήρυνση, οπότε έχει προσβληθεί ο νωτιαίος μυελός,
 • ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο,
 • ένας όγκος εγκεφάλου, ο οποίος μπορεί να ασκεί πίεση σε μέρος της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου. Σύμφωνα με το Medical News Today, οι όγκοι στον εγκεφαλικό φλοιό (το εξωτερικό τμήμα του εγκεφάλου) τείνουν να προκαλούν μουδιάσματα στη μία μεριά του σώματος, ενώ στη σπονδυλική στήλη μουδιάζουν συνήθως και τα δύο πόδια και χέρια. Οι όγκοι κοντά στα κρανιακά νεύρα μουδιάζουν συνήθως το πρόσωπο και προκαλούν αδυναμία.

Γιατί μουδιάζουν τόσο συχνά τα άκρα μου;
iStock

Πότε το μούδιασμα απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια

Καθώς το μούδιασμα μπορεί να αποτελεί προάγγελο μιας επείγουσας κατάστασης, το Healthline επισημαίνει τις περιπτώσεις που θα πρέπει να αναζητά κάνεις άμεση ιατρική βοήθεια:

 • Αν μουδιάζει ολόκληρο το χέρι ή το πόδι.
 • Αν το μούδιασμα συνοδεύεται από σύγχυση.
 • Αν εμφανίζεται μούδιασμα έπειτα από πρόσφατο χτύπημα στο κεφάλι.
 • Αν συνοδεύεται από ξαφνικό πονοκέφαλο.
 • Αν ξεκινά στα καλά καθούμενα, χωρίς π.χ. να βρίσκεσαι για ώρα σε κάποια συγκεκριμένη θέση.
 • Αν ακολουθείται από δυσκολία στην ομιλία.
 • Αν συνοδεύεται από πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Αν συνοδεύεται από αδυναμία ή παράλυση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.