AP Photo Kin Cheung

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις ζωονόσους. Διαπίστωσαν ότι ορισμένες ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα θα μπορούσαν να σκοτώσουν 12 φορές περισσότερους ανθρώπους το 2050 συγκριτικά με το 2020.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία της Covid-19, φαίνεται ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία –ή απλά περισσότερη σχετική ενημέρωση– για τους ιούς που μεταπηδούν όλο και περισσότερο από τα ζώα στον άνθρωπο και προκαλούν ασθένειες, τις λεγόμενες ζωονόσους.

Μια πρόσφατη μελέτη κάνει μια δραματική προειδοποίηση: Τέσσερις τύποι θανατηφόρων ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο θα μπορούσαν να προκαλέσουν 12 φορές περισσότερους θανάτους το 2050 συγκριτικά με το 2020, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις.

Οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό

Ειδικότερα, επιστήμονες στην Καλιφόρνια παρατήρησαν ότι ο αριθμός των ζωονόσων –δηλαδή των ασθενειών που μπορούν να μεταπηδήσουν από διάφορα είδη ζώων στους ανθρώπους– αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η μελέτη τους διαπιστώνει ότι τα τελευταία 60 χρόνια, οι ζωονοσογόνες επιδημίες έχουν γίνει μεγαλύτερες, τόσο σε κλίμακα όσο και σε συχνότητα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι διάφορες ασθένειες με ζωονοσογόνο προέλευση έχουν αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό, όπως αυτές που προκαλούνται από τον ιό Έμπολα, τον ιό Marburg, τον κορονοϊό SARS 1 και τον ιό Nipah. Απέδωσαν εν μέρει την αύξηση της συχνότητας των ζωονόσων στην κλιματική αλλαγή (για την οποία είχε μιλήσει στο OW και ο Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Γ.Γ. της Ακαδημίας Αθηνών), αλλά και στις αλλαγές στη χρήση της γης, όπως η αποψίλωση των δασών.

ζωονόσοι
AP Photo Ronald Zak, File

Αναλύοντας πάνω από 3.150 κρούσματα και επιδημίες από το 1963 έως το 2019, η ομάδα εξέτασε τις τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων και των συνεπαγόμενων θανάτων από τους παρακάτω ιούς:

  • φιλοϊούς (Έμπολα και ιός Marburg),
  • τον ιό SARS Coronavirus 1,
  • τον ιό Nipah,
  • και τον ιό Machupo (που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό της Βολιβίας).

Να σημειώσουμε ότι η μελέτη δεν συμπεριέλαβε τον ιό της Covid-19. Οι ερευνητές εντόπισαν 75 συμβάντα διάχυσης (δηλαδή μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο) σε 24 χώρες που προκάλεσαν συνολικά 17.232 θανάτους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Επίσης, η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι τα συμβάντα διάχυσης και οι θάνατοι που αποδίδονται σε αυτές τις τέσσερις ομάδες ιών αυξάνονται ετησίως κατά περίπου 5% και 9%, αντίστοιχα, από το 1963 έως το 2019.

ζωονόσοι
AP Photo

Θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα

«Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης, περιμένουμε ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που αναλύθηκαν θα προκαλέσουν τετραπλάσιο αριθμό συμβάντων διάχυσης και 12 φορές μεγαλύτερο αριθμό θανάτων το 2050 συγκριτικά με το 2020», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τέλος, τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη για επείγουσα δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός ο μεγάλος και αυξανόμενος κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.