iStock

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΣΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΙΩΣΗ

Πόσες μέρες μπορείς να μεταδώσεις τον ιό του κρυολογήματος, της γρίπης ή της Covid-19 αφού (αλλά και πριν) εμφανίσεις συμπτώματα; Ένα ειδικός εξηγεί στο παρακάτω κείμενο.

Αν έπρεπε να βρούμε ένα θετικό από τα χρόνια της πανδημίας, αυτό θα ήταν η αυξημένη ενημέρωση για την προστασία, την πρόληψη αλλά και τη σωστή αντιμετώπιση των ιώσεων. Πλέον έχουμε μάθει να προστατευόμαστε καλύτερα αλλά και να προφυλάσσουμε τους ανθρώπους γύρω μας (ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες) όταν «κολλάμε» έναν ιό.

Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν με κάποια ίωση. Εκτός από τις δυναμωτικές σούπες, την καλή ενυδάτωση και τον επαρκή ύπνο (πρακτικές που εφαρμόζουν ακόμα και οι γιατροί όταν δεν νιώθουν υγιείς), άλλη μια πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το πόσο καιρό είμαστε μεταδοτικοί, έτσι ώστε να προστατέψουμε εκείνους που βρίσκονται κοντά μας.

Πόσο καιρό αφού κολλήσεις έναν ιό, μπορείς να τον μεταδώσεις;

1. Για το κοινό κρυολόγημα

Ο Dean Winslow, MD, καθηγητής ιατρικής και λοιμωξιολόγος στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια, εξηγεί στην ιστοσελίδα Everyday Health ότι «το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού που είναι σχετικά μεταδοτική».

Το κρυολόγημα δεν σχετίζεται με το κρύο όπως πολύς κόσμος λανθασμένα πιστεύει αλλά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς ιούς. «Ο ρινοϊός (ο οποίος έχει πολλούς τύπους) είναι η πιο κοινή αιτία», εξηγεί ο Δρ Winslow ενώ προσθέτει ότι άλλοι ιοί του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνουν αδενοϊούς και κορονοϊούς.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, το κρυολόγημα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα και της στενής προσωπικής επαφής. «Στην πραγματικότητα μπορεί να είστε μεταδοτικοί έως και μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας και στη συνέχεια συνήθως είστε πιο μεταδοτικοί για περίπου 24 έως 48 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», εξηγεί ο Δρ Winslow.

Επιπλέον, ο ειδικός συνιστά στα άτομα που έχουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως ο βήχας, να φορούν μάσκα για περίπου πέντε ή έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, προκειμένου να προστατεύσουν τους υπόλοιπους ανθρώπους.

ιός
iStock

2. Για τη γρίπη

Όπως εξηγείται στην επίσημη ιστοσελίδα του CDC, οι περισσότερες ανθρώπινες ασθένειες γρίπης προκαλούνται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι μπορούν να μολύνουν τη μύτη, τον λαιμό και μερικές φορές τους πνεύμονες.

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν τα μολυσμένα άτομα βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να φτάσουν στο στόμα ή τη μύτη άλλων ανθρώπων. Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί μέσω της επαφής με αντικείμενα, αν και αυτό δεν είναι τόσο συχνό.

Ο Δρ Winslow εξηγεί ότι ένα άτομο μπορεί να μολύνει κάποιο άλλο άτομο με τον ιό της γρίπης έως και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι είμαστε πιο μεταδοτικοί την πρώτη ή δύο μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Την τρίτη και την τέταρτη μέρα, παρόλο που το άτομο μπορεί να έχει περισσότερα συμπτώματα, ο ιός μεταδίδεται πιο δύσκολα συγκριτικά με τις δύο πρώτες ημέρες. Ωστόσο, επειδή ο άνθρωπος που νοσεί εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός, ο Δρ Winslow συνιστά κυρίως σε όσους έχουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό να φορούν προστατευτική μάσκα.

ιός
iStock

3. Για τον ιό της Covid-19

Όσον αφορά τον ιό της Covid-19, αυτός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων και πολύ μικρών σωματιδίων που εκπνέονται από άτομα που νοσούν. Κάποιος μπορεί να κολλήσει τον ιό εάν εισπνεύσει τα σωματίδια ή αν αυτά έρθουν σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Σπανιότερα, η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω επιφανειών που έχουν τα σωματίδια του ιού.

«Η έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι μπορεί να είστε μεταδοτικοί έως και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Έπειτα, είμαστε πιο μεταδοτικοί μία έως δύο ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», αναφέρει ο Δρ Winslow.

Επίσης, να προσθέσουμε ότι η σοβαρότητα της ασθένειας επηρεάζει το πόσο καιρό είμαστε μεταδοτικοί. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν συμπτώματα ή τα άτομα με ήπια νόσηση από Covid-19 θα πρέπει να απομονωθούν για τουλάχιστον 5 μέρες, σύμφωνα με το CDC. Ο οργανισμός συνιστά τη συνέχιση της μάσκας μέχρι την ημέρα 10 ή μόλις το τεστ βγει αρνητικό. Από την άλλη, ο οργανισμός συνιστά στα άτομα με μέτρια ή σοβαρή νόσηση να απομονώνονται για τουλάχιστον 10 μέρες. Σε κάθε περίπτωση, η τακτική επικοινωνία με τον γιατρό μας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της νόσου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.