iStock

ΓΙΑΤΙ ΒΟΥΙΖΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΜΟΥ;

Βουίζει το αυτί σου; Κάτι θα ακούσεις! Κι αν οι εμβοές επιμένουν για καιρό, ίσως να μην σου αρέσει, οπότε δες τι πρέπει να κάνεις.

Βουίζει το αυτί σου; Κάτι θα ακούσεις και ενδεχομένως να μην είναι για καλό! Γιατί, αν συνηθίζεις να ακούς ήχους που μοιάζουν με σφυρίγματα, θροΐσματα ή συριγμούς χωρίς κανένα τέτοιο εξωτερικό ερέθισμα, πιθανώς να πρόκειται για «εμβοές». Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία τέτοιων ήχων που ακούς μόνο εσύ. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε κάτι εντελώς ακίνδυνο.

Σύμφωνα με τον χειρουργό ΩΡΛ Δρ. Κωνσταντίνο Δασκολιά, αν βουίζουν τα αυτιά σου το πιθανότερο είναι να έχει συσσωρευτεί κυψελίδα (κερί) στο εσωτερικό τους. Ενδέχεται, επίσης, να έχεις εκτεθεί σε πολύ δυνατό θόρυβο και να έχει υποστεί πτώση το ακουστικό νεύρο. Ωστόσο, ειδικά αν εμφανίζεις κι άλλα συμπτώματα, μπορεί οι εμβοές αυτές να υποδηλώνουν κάποια νόσο. Αν επιμένουν, έχει νόημα να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Τι μπορεί να προκαλεί τις εμβοές

Αν δεν σχετίζονται με συσσωρευμένη κυψελίδα, οι εμβοές σύμφωνα με στοιχεία από το Yale Medicine μπορεί να προκαλούνται από:

  • Νευρολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου τραυματισμού στο κεφάλι.
  • Καρδιοπάθεια.
  • Κάποια λοίμωξη στο αυτί ή στα ιγμόρειά σου.
  • Διαταραχή του έσω ωτός.
  • Μολύνσεις που προκαλούν πίεση αυτιών και κόλπων.
  • Υψηλή χοληστερόλη.
  • Διάφορες καταστάσεις του θυρεοειδούς.
  • Ορμονικές μετατοπίσεις.
  • Ινομυαλγία.
  • Διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης.
  • Κάποια παρενέργεια ή αντίδραση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.
  • Νόσος Meniere: Αν οι εμβοές συνοδεύονται από βαρηκοΐα και ίλιγγο, πιθανώς να πρόκειται για αυτό το σύνδρομο, που εκδηλώνεται με κρίσεις οι οποίες συνδυάζουν τα τρία αυτά συμπτώματα και διαρκούν μερικές ημέρες. Στη συνέχεια εξαφανίζονται και μπορεί να επανέλθουν μερικές ημέρες αργότερα.

Γιατί βουΐζει το αυτί μου;
iStock

Ο ρόλος του εγκεφάλου στις εμβοές

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει νέα μελέτη η οποία εξετάζει τον ρόλο του εγκεφάλου στις εμβοές. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι χρόνιες εμβοές δεν συνδέονταν μόνο με απώλεια του ακουστικού νεύρου, αλλά και με υπερδραστηριότητα στο εγκεφαλικό στέλεχος.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature οι ερευνητές αναφέρουν το εξής παράδειγμα:

«Αν ήσουν σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και έχασες το πόδι σου, μπορεί να αισθανθείς τον λεγόμενο πόνο-φάντασμα. Την αίσθηση, δηλαδή, ότι το πόδι σου είναι ακόμα εκεί και προκαλεί ενόχληση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σου προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια και με αυτόν τον τρόπο γίνεται υπερκινητικός, οπότε αισθάνεσαι κάτι που δεν υπάρχει πραγματικά. Η ίδια ιδέα ισχύει και για τις εμβοές. Ο εγκέφαλος ενός ατόμου με απώλεια ακοής προσπαθεί να “ακούσει” κάτι που δεν υπάρχει, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αντιληπτό ήχο».

Τα καλά νέα είναι ότι η εν λόγω επιστημονική ομάδα αναπτύσσει ένα συγκεκριμένο τεστ μέσω του οποίου οι εμβοές να διαγιγνώσκονται, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Χάρη σε αυτό, αν ένας ασθενής έχει διαγνωστεί με μια πάθηση που συνδέεται με τις εμβοές, ίσως να μην χρειάζεται να αντιμετωπίζει το σύμπτωμα αυτό επ' αόριστον.

«Η ελπίδα μας είναι μέσω φαρμακευτικής θεραπείας να αναπτυχθούν εκ νέου ακουστικές ίνες που έχουν χαθεί». “Eπανεκπαιδεύοντας” τον εγκέφαλο μέσω μιας τέτοιας θεραπείας, θα μπορούμε να μειώσουμε τις εμβοές», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πώς θα διώξεις το βουητό από το αυτί σου

Μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία, αν οι εμβοές επιμένουν για καιρό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς ΩΡΛ, ο οποίος ενδέχεται να χορηγήσει κάποια θεραπεία με στεροειδή.

Αν η πτώση του ακουστικού νεύρου είναι μόνιμη, ο γιατρός πιθανώς και να συστήσει κάποιο ειδικό ακουστικό βοήθημα ή ακόμα και κοχλιακό εμφύτευμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ. Δασκολιάς συμβουλεύει τις στιγμές της ενόχλησης να αποφύγεις τα πολύ ήσυχα δωμάτια, καθώς έτσι θα ακούς τις εμβοές πιο έντονα. Η μουσική σε χαμηλή ένταση μπορεί να σε βοηθήσει να τις καλύψεις.

Τέλος, καθώς το στρες και το άγχος έχουν κατηγορηθεί ότι επιδεινώνουν την κατάσταση, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι τεχνικές χαλάρωσης είναι απαραίτητες για το άτομο που υποφέρει. Μάλιστα, κατά τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να ξαπλώνεις σε δύο μαξιλάρια, καθώς έτσι αποσυμφορείται καλύτερα το κεφάλι

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.