iStock

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΣ ΤΟ ΚΕΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΟΥ

Έχεις τη μανία να καθαρίζεις με μπατονέτες τα αυτιά σου, για να απομακρύνεις το κερί; Οι ειδικοί σε συμβουλεύουν να κόψεις τη συνήθεια αυτή.

Είναι μια συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι και δύσκολα κόβεται. Είναι, επίσης, μια κακιά συνήθεια βασισμένη σε έναν διαδεδομένο μύθο υγείας. Ποια είναι; Η απομάκρυνση του κεριού από τα αυτιά. Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας/ Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της προειδοποιήσεις για το τι σημαίνει να χώνεις στα αυτιά σου μπατονέτες, προσπαθώντας να απομακρύνεις το κερί.

Γιατί, λοιπόν, είναι προτιμότερο να αφήσεις τα αυτιά σου στην ησυχία τους;

Γιατί τα αυτιά είναι αυτοκαθαριζόμενα

Το κερί παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του αυτιού και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να το αφαιρέσεις. Τα αυτιά είναι... αυτοκαθαριζόμενα, οπότε αν λειτουργούν όπως πρέπει δεν απαιτείται παρέμβασή σου. Εάν βάζεις μπατονέτες στα αυτιά σου για να απομακρύνεις το κερί ή να αποτρέψεις τη συσσώρευσή του, σκέψου το ξανά. Όπως εξηγούν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το κερί του αυτιού παράγεται εντός του ακουστικού πόρου και μεταναστεύει φυσικά από το εσωτερικό αυτί προς το εξωτερικό.

Σε μερικούς ανθρώπους ο συγκεκριμένος μηχανισμός διαταράσσεται και το κερί παγιδεύεται σε κάποιο σημείο κατά μήκος της διαδρομής του έξω από τον ακουστικό πόρο. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, π.χ. λόγω της ανατομίας του αυτιού ή επειδή παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα κεριού. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, η εισαγωγή ξένων αντικειμένων μέσα στο αυτί δεν είναι η λύση. Καλύτερα να επισκεφτείς ΩΡΛ.

κερί στα αυτιά
iStock

Γιατί μπορεί να είναι επιβλαβές

Η εισαγωγή μπατονέτας στο αυτί (για να μην αναφέρουμε άλλα αιχμηρά αντικείμενα που κατά καιρούς έχουμε δει να χρησιμοποιούνται) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ακουστικό πόρο ή στο τύμπανο, ή να σπρώξει το κερί του αυτιού πιο μέσα στο κανάλι, καθιστώντας πιο δύσκολη την αφαίρεσή του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πίεσης στο αυτί και μειωμένη ακοή. Ακόμη χειρότερα, οι μάζες κεριού στο αυτί που πιέζονται προς τα κάτω, κοντά στο τύμπανο, μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνες λοιμώξεις του αυτιού.

κερί στα αυτιά
iStock

Το κερί στο αυτί δεν είναι σημάδι κακής υγιεινής

Ο ιατρικός όρος για το κερί του αυτιού είναι βύσμα κυψελίδας. Πρόκειται για μια φυσική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό και εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες. Κατ' αρχάς, αποτελεί φυσική ενυδατική κρέμα, που εμποδίζει το δέρμα μέσα στο αυτί να γίνει πολύ ξηρό. Επίσης, παγιδεύει βρωμιά και σκόνη πριν φτάσουν βαθιά στο κανάλι και απορροφά τα νεκρά κύτταρα και τα υπολείμματα του δέρματος. Τέλος, εμποδίζει βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς να φτάσουν στο εσωτερικό αυτί.

«Το κερί στο αυτί μπορεί να είναι λίγο αηδιαστικό, είναι η αλήθεια, αλλά μαζί με τη μύξα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα βοηθούν το σώμα να λειτουργεί στα βέλτιστα επίπεδα και αποτρέπει τη μόλυνση. Δεν χρειάζεται να το αγαπάς, αλλά ελπίζουμε ότι η κατανόηση του γιατί υπάρχει θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν την απέχθειά τους», αναφέρει ο Chris Brennan-Jones από το Επιστημονικό Κέντρο Ακοής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας σε δημοσίευσή του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.