Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

7 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα η διάγνωση του οποίου μπορεί να χρειαστεί χρόνια. Καθώς η ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια είναι όλο και μεγαλύτερη, οι μύθοι γύρω από αυτήν καταρρίπτονται.

Πριν από αρκετό καιρό ήμουν παρούσα σε συζήτηση μεταξύ φίλων που είχαν να βρεθούν καιρό. Ο καθένας έκανε ένα recap της ζωής του το τελευταίο διάστημα. Κάποια στιγμή η φίλη μου αποφάσισε να μοιραστεί την ανησυχία που βίωνε μήνες λέγοντάς στον φίλο της ότι «για καιρό προσπαθούσα να καταλάβω αν έχω Λύκο».

Εκείνος φάνηκε σαν να άκουγε για πρώτη φορά το όνομα της συγκεκριμένης νόσου. Η φίλη του εξήγησε ότι πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί πόνο και αλλοιώσεις στα όργανα του σώματος και το οποίο σου αλλάζει συνολικά τη ζωή.

Όπως συμπλήρωσε η κοπέλα, η οποία πέρασε από τα χέρια αρκετών ρευματολόγων προκειμένου να διαπιστώσει αν τελικά πάσχει από την ασθένεια, το χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που ονομάζεται «Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος» (ΣΕΛ) εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως βοηθά στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις και ασθένειες, λανθασμένα επιτίθεται στα δικά του όργανα και τους δικούς του ιστούς. Αυτή η επίθεση προκαλεί φλεγμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνιμη βλάβη επηρεάζοντας μεταξύ άλλων το δέρμα, τις αρθρώσεις, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά, και τον εγκέφαλο.

7 συχνοί μύθοι για τον Λύκο

Μύθος #1: Ο Λύκος είναι μεταδοτικός

First things first. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ο ΣΕΛ, όπως και όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, δεν είναι μεταδοτικός. Όπως εξηγεί σε διαδικτυακό άρθρο η Saira Sheikh, MD, γιατρός με εξειδίκευση στη Ρευματολογία και την Αλλεργία/Ανοσολογία, «δεν μπορείτε να "κολλήσετε" Λύκο από κάποιον ή να τον μεταδώσετε σε οποιονδήποτε άλλον με το άγγιγμα ή τη στενή επαφή».

Αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τη νόσο, πιστεύουν ότι επηρεάζεται εν μέρει από τη γενετική, τις ορμόνες αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Μύθος #2: Είναι μια σπάνια ασθένεια

Σύμφωνα με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Lupus Foundation of America, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με μια μορφή Λύκου ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 16.000 νέες περιπτώσεις. Μάλιστα, επειδή πρόκειται για μια ασθένεια με δυσκολία στη διάγνωση λόγω του ότι τα συμπτώματά της είναι ίδια με αυτά άλλων ασθενειών ή συχνά έρχονται και παρέρχονται, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν.

Λύκος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Μύθος #3: Το μόνο που προκαλεί είναι κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις

Τα συμπτώματα του ΣΕΛ είναι, επίσης, παρεξηγημένα. Η κόπωση και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι πράγματι πιθανά σημάδια της ασθένειας, ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στο στήθος, πυρετό, απώλεια μαλλιών και αλλαγή χρώματος στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών όταν εκτίθενται στο κρύο.

Τα συμπτώματα του Λύκου μπορεί να διαφέρουν αρκετά από άτομο σε άτομο και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η διάγνωση της ασθένειας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μύθος #4: Η ασθένεια δεν προσβάλλει άντρες

Πράγματι, τα αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλλουν περισσότερο τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες, και μάλιστα στην περίπτωση του Λύκου τα στοιχεία δείχνουν ότι 9 στις 10 περιπτώσεις ενηλίκων είναι γυναίκες. Ωστόσο, το γεγονός ότι η ασθένεια είναι πιο συχνή στις γυναίκες δεν σημαίνει ότι ένας άντρας δεν μπορεί να εμφανίσει Λύκο. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Δρ Sheikh, «οι άνδρες με Λύκο, όπως και οι γυναίκες, μπορούν συχνά να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές όπως η νεφρίτιδα του Λύκου».

Μύθος #5: Υπάρχει θεραπεία για τον Λύκο

Παρόλο που η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ στον τομέα των αυτοάνοσων νοσημάτων γενικότερα, και στην αντιμετώπιση του ΣΕΛ ειδικότερα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια αυτή νόσο. Βέβαια, τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν και να τεθούν υπό έλεγχο μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΥΚΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ.

Μύθος #6: Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου

Επειδή ορισμένα από τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με Λύκο συμπίπτουν με τα φάρμακα των θεραπειών για καρκίνο, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα χημειοθεραπείας, πολλές φορές μπορεί λανθασμένα να πιστέψει κανείς ότι ο Λύκος είναι μια μορφή καρκίνου.

«Αν και ο λύκος δεν είναι καρκίνος, μερικές φορές η ασθένεια αντιμετωπίζεται με ισχυρά κυτταροτοξικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία του καρκίνου», εξηγεί στο ίδιο άρθρο η Δρ Sheikh. «Ενώ τόσο στον καρκίνο όσο και στον Λύκο εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, οι μηχανισμοί που παίζουν ρόλο είναι διαφορετικοί».

Μύθος #7: Όλοι οι ασθενείς έχουν το χαρακτηριστικό σημάδι στο πρόσωπο

Τέλος, το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του λύκου, ένα εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με φτερά πεταλούδας, εμφανίζεται σε πολλούς αλλά όχι σε όλους τους ασθενείς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου οι μισοί από όλους τους ασθενείς με Λύκο εμφανίζουν το χαρακτηριστικό εξάνθημα που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του προσώπου και καλύπτει τόσο τα μάγουλα όσο και το πάνω μέρος της μύτης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.