iStock

ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

Κάτι φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο όσον αφορά ένα από τα πιο σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα, τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Ερευνητές που έκαναν δοκιμές σε ποντίκια ανακάλυψαν μια νέα δραστική ουσία που θα χορηγείται από το στόμα, με την ελπίδα να έχει λιγότερες παρενέργειες.

Ο Λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου επιτίθεται σε υγιείς ιστούς, όπως το δέρμα, οι αρθρώσεις, οι μύες και τα εσωτερικά όργανα. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο που σου αλλάζει τη ζωή, θα έλεγε κανείς. Ο δρόμος προς τη διάγνωση μπορεί να είναι καμιά φορά μεγάλος, αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η πορεία που καλείται να ακολουθήσει κανείς από εκεί και έπειτα.

«Δεν ήξερα ότι το να λάβω τη διάγνωσή μου θα ήταν το ευκολότερο μέρος του ταξιδιού μου με τον Λύκο. Μακάρι να ήξερα ποιες προκλήσεις με περίμεναν, πόσο δύσκολο θα ήταν να βρω μια αποτελεσματική θεραπεία που να ανέχεται το σώμα μου», ανέφερε σε άρθρο της στο Health μια ασθενής με Λύκο.

Σύμφωνα με το Lupus Foundation of America, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από το νόσημα είτε σε πιο βαριά είτε σε ηπιότερη μορφή.

Λύκος
iStock

Υπάρχει θεραπεία για τον Λύκο;

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παρόλο που οριστική θεραπεία για τον Λύκο δεν υπάρχει, τα συμπτώματα μπορεί να περιοριστούν και η κατάσταση ενός ασθενούς να τεθεί υπό έλεγχο μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη στους ασθενείς με Λύκο, διότι καταστέλλει τη λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού εναντίον του ίδιου του οργανισμού και προλαβαίνει τη φλεγμονή οργάνων και ιστών, προστατεύοντάς τα από πιθανή βλάβη και ανεπάρκεια.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ορισμένες νέες θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία του Λύκου, όπως η ανιφρολουμάμπη (anifrolumab) ή η μπελιμουμάμπη (belimumab) αλλά, όπως τονίζουν ερευνητές από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία, αυτές είτε πρέπει να χορηγούνται με ένεση είτε εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τις παρενέργειές τους.

Λύκος
iStock

Νέα δεδομένα αλλάζουν όσα γνωρίζαμε για τη θεραπεία της νόσου

Πρόσφατα, επιστήμονες από μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ανέφεραν ότι ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές δεύτερης φάσης με ένα χάπι που περιέχει μια ένωση η οποία, σε ποντίκια, όχι μόνο προλαμβάνει τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του Λύκου, αλλά και αντιστρέφει τα σημάδια των οργανικών βλαβών που προκαλεί η νόσος και αποτρέπει τον θάνατο.

Η ένωση που περιέχεται στο χάπι, ονόματι afimetoran, μπορεί μεταξύ άλλων να αναστείλει την παραγωγή πολλαπλών προφλεγμονωδών κυτταροκινών που προκαλούν πολλές βλάβες στους ιστούς, σε έναν ασθενή με Λύκο.

«Με το afimetoran, όχι μόνο μπορέσαμε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη συμπτωμάτων σαν του Λύκου σε ποντίκια πριν από την έναρξη της νόσου, αλλά καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα συμπτώματα και να αποτρέψουμε τον θάνατο σε ζώα που είχαν μόνο λίγες  μέρες ή εβδομάδες ζωής εξαιτίας της επιδείνωσης της νόσου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dr Alaric Dyckman, ένας από τους ερευνητές.

«Δεν είχαμε δει αυτή την αντιστροφή με άλλους μηχανισμούς που είχαμε αξιολογήσει, οπότε είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με αυτό το εύρημα», πρόσθεσε. Να σημειώσουμε ότι οι ερευνητές επιδιώκουν να βελτιώσουν τη δραστικότητα των φαρμάκων και παράλληλα να επιτρέψουν τη χορήγηση δόσης από το στόμα.

χάπια
iStock
Object Design Source

Αισιόδοξοι για το μέλλον

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η παραπάνω ένωση συνδυάζεται καλά με θεραπείες κορτικοστεροειδών σε ποντίκια. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να λαμβάνουν χαμηλότερες δόσεις στεροειδών φαρμάκων, γλιτώνοντας από τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν.

Ακόμη, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το afimetoran μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ψωρίαση ή η αρθρίτιδα. Παράλληλα, δοκιμάζουν και άλλες ενώσεις για τη θεραπεία του Λύκου, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, αφού ο ετερογενής χαρακτήρας της ασθένειας πιθανότατα δεν θα επιτρέψει σε ένα μόνο χάπι να δώσει τη λύση για όλους τους ασθενείς. Αν και βρισκόμαστε μακριά από την έγκριση και τη χρήση ενός τέτοιου φαρμάκου, οι ελπίδες που δίνει στους ασθενείς είναι μεγάλες και αυτό από μόνο του αποτελεί μια ευχάριστη είδηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.