iStock

ΠΟΙΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Αν και ακόμη δεν έχει δοθεί επαρκής εξήγηση, φαίνεται ότι οι ασθενείς με ένα συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ποιο είναι και πώς μπορούν να προφυλαχθούν;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, ένας ολόκληρος κόσμος στο κεφάλαιο Υγεία, είναι ένα πεδίο μέχρι πρότινος ανεξερεύνητο. Όσο όμως οι έρευνες και –δυστυχώς– τα περιστατικά αυξάνονται, τόσο περισσότερα διαφωτιστικά στοιχεία έρχονται στο φως.

Ένα από αυτά είναι η σχέση δύο φαινομενικά ασύνδετων καταστάσεων, ενός αυτοάνοσου που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρόκειται για την ψωρίαση, μια φλεγμονώδη νόσο που προκαλεί φολιδωτές βλάβες στο δέρμα και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Με την ψωρίαση φαίνεται πως σχετίζεται και η υπέρταση, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτό μας είπε ο Κώστας Λούμος, πρόεδρος του σωματείου υποστήριξης ψωριασικών ασθενών ΚΑΛΥΨΩ.

Ψωρίαση και υπέρταση

Συγκεκριμένα, μια ανασκόπηση στο Journal of Hypertension, που ανέλυσε ιατρικά αρχεία περισσότερων από 300.000 ατόμων με ψωρίαση, διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς με σοβαρά δερματικά συμπτώματα, επηρεάζοντας περισσότερους από τους μισούς (54%).

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα άτομα με μέτρια ή σοβαρά δερματικά συμπτώματα ψωρίασης είναι πιο πιθανό να έχουν ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology.

ψωρίαση
iStock

Η σχέση μεταξύ ψωρίασης και υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι πολύπλοκη και δεν είναι πλήρως κατανοητή. Δεν έχει αποδειχθεί εάν η ίδια η ψωρίαση προκαλεί υπέρταση ή εάν η σχέση έχει να κάνει με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή η διατροφή. Συνεπώς, πρόκειται για μια σχέση που έχει μεν παρατηρηθεί, δεν έχει όμως εξηγηθεί.

Μεταβολικό σύνδρομο και φλεγμονή: μια πιθανή εξήγηση

Οι ασθενείς με ψωρίαση φαίνεται να είναι επιρρεπείς σε άλλους παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης. Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με το μεταβολικό σύνδρομο, και αυτό πιθανότατα οφείλεται σε φλεγμονή.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα 5 συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, μαζί με την κοιλιακή παχυσαρκία, τη μειωμένη ρύθμιση της γλυκόζης, τα υψηλά τριγλυκερίδια και τη μειωμένη HDL («καλή») χοληστερόλη.

Μια παλιότερη μελέτη του 2015 είχε προσπαθήσει να ερμηνεύσει τη συσχέτιση μεταξύ των δύο παθήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων ενζύμων και πρωτεϊνών τα οποία αυξάνουν έμμεσα και την αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες θεραπείες για την ψωρίαση (όπως η θεραπεία με αναστολείς του TNF) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και καρδιακής προσβολής.

Μειώστε τον κίνδυνο υπέρτασης... φυσικά

Και ο ήλιος, που ως γνωστόν βοηθάει στην ψωρίαση, σχετίζεται με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση. Όμως το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Τέτοιες αλλαγές για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο είναι:

  • Η σωματική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να κάνετε τη συνιστώμενη σωματικής δραστηριότητας, που είναι  τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.
  • Η μειωμένη κατανάλωση αλατιού. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε νάτριο και προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Η αυξημένη πρόσληψη καλίου. Το κάλιο βοηθά το σώμα σας να απαλλαγεί από το νάτριο. Οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα πορτοκάλια, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι όλα καλές πηγές του μετάλλου.
  • Η ελαχιστοποποίηση του αλκοόλ. Συνιστάται στους άντρες να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε 2 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες σε 1 ποτό την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
  • Η διαχείριση του άγχους. Το χρόνιο στρες μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Η εύρεση τρόπων μείωσης ή διαχείρισης του στρες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας.

Τέλος, καθώς οι ασθενείς με ψωρίαση τείνουν να υποβάλλονται σε ανεπαρκή διάγνωση και υποθεραπεία για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, καλό είναι να μην ξεχνάτε το ετήσιο τσεκ απ με τον καρδιολόγο σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.