© AFF/Alamy/Visualhellas.gr

Η BINDI IRWIN ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ «ΔΙΑΣΗΜΗ» ΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ (ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΣ)

Η ανάρτηση της Αυστραλέζας Bindi Irwin για τη μάχη της με την ενδομητρίωση προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Κυρίως όμως έκανε πιο γνωστό ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες και υποδιαγιγνώσκεται συστηματικά.

Για την ενδομητρίωση μπορεί να είχες ακούσει. Για την Bindi Irwin όμως; Όταν κυκλοφόρησε η είδηση της ανάρτησης που έκανε στον λογαριασμό της στο Instagram, οι περισσότεροι με τους οποίους το συζήτησα δεν ρώτησαν τι είναι η ενδομητρίωση, αλλά ποια είναι η Bindi Irwin.

Πολύ γρήγορα, λοιπόν, να πούμε ότι είναι Αυστραλέζα τηλεπαρουσιάστρια, τραγουδίστρια, ηθοποιός και οικολόγος, που δραστηριοποιείται στη διάσωση άγριων ζώων. Η οικογένειά της έχει μακρά παράδοση όσον αφορά τα άγρια ζώα. Για την ακρίβεια, στην Ελλάδα, πιο διάσημος ήταν ο πατέρας της, Steve Ιrwin ή αλλιώς «Κροκοδειλάκιας», γνωστός για τις ριψοκίνδυνες εκπομπές του.

Δεν δίσταζε να πηδάει στην πλάτη τεράστιων κροκοδείλων και να αρπάζει από την ουρά φονικά φίδια, αλλά κάπως έτσι... άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο. Τώρα, η μητέρα της διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα ζωολογικά πάρκα της Αυστραλίας.

Ενδομητρίωση
Η Bindi Irwin (στη μέση) με τον αδελφό της Robert Irwin και τη μητέρα τους Terri Irwin, μπροστά από το αστέρι του «Κροκοδειλάκια» στο Hollywood. Willy Sanjuan/Invision/AP
Η Bindi Irwin (στη μέση) με τον αδελφό της Robert Irwin και τη μητέρα τους Terri Irwin, μπροστά από το αστέρι του «Κροκοδειλάκια» στο Hollywood.

Η ανάρτηση της Bindi Irwin για την ενδομητρίωση

Η Bindi είναι 25 χρονών, έχει αποκτήσει ήδη μία κόρη, αλλά αυτό που την έκανε διάσημη στα πέρατα του κόσμου είναι τελικά η μάχη της με την ενδομητρίωση, την οποία δίνει για 10 ολόκληρα χρόνια. To γνωστοποίησε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, κερδίζοντας περισσότερα από 1 εκατομμύριο likes.

«Πάλευα για πολλά χρόνια και αναρωτιόμουν αν έπρεπε να μοιραστώ αυτό το ταξίδι μαζί σας σε ένα τόσο δημόσιο χώρο. Ένιωσα την ευθύνη να μοιραστώ την ιστορία μου για άλλες γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια», έγραψε. Εξήγησε ότι για περισσότερο από μια δεκαετία παλεύει με «ακατανίκητη κόπωση, πόνο και ναυτία». Μέχρι που δεν πήγαινε άλλο.

Αποφάσισε να υποβληθεί σε εγχείριση για την ενδομητρίωση. «Το να μπω στο χειρουργείο ήταν τρομακτικό, αλλά ήξερα ότι δεν μπορούσα να ζήσω με τον πόνο. Κάθε τομέας της ζωής μου διαλύονταν εξαιτίας του πόνου. Τελικά, βρήκαν 37 εστίες, μερικές πολύ βαθιές και δύσκολο να αφαιρεθούν, και μια κύστη!» συνέχισε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bindi Irwin (@bindisueirwin)

Γιατί υποδιαγιγνώσκεται η ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι κάτι απλό. Το χειρότερο όμως είναι ότι αποτελεί μία από τις πλέον υποδιαγνωσμένες νόσους. Σύμφωνα, με τον οργανισμό FDA των ΗΠΑ, περίπου οι μισές ασθενείς με ενδομητρίωση χρειάστηκε να επισκεφθούν κατά μέσο όρο 5-6 γυναικολόγους για να φτάσουν σε διάγνωση, ενώ υπολογίζεται ότι η διάγνωση γίνεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, έως και 7 με 10 χρόνια από την εμφάνιση της.

Τα πρώτα λόγια της χειρουργού μετά την επέμβασή της Irwin ήταν: Πώς έζησες με τόσο πόνο; Ο πόνος της ενδομητρίωσης έχει χαρακτηριστεί από το NHS ως ένας από τους 20 ισχυρότερους πόνους που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, αλλά συχνά οι πόνοι που συνδέονται με γυναικολογικά ζητήματα, όπως της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής, υποβαθμίζονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο γυναικείος πόνος υποβαθμίζεται συστηματικά και ότι σε αυτό παίζουν ρόλο τα έμφυλα στερεότυπα.

«Γνωρίζω εκατομμύρια γυναίκες που παλεύουν με μια παρόμοια ιστορία. Υπάρχει στίγμα γύρω από αυτή την απαίσια ασθένεια. Μοιράζομαι την ιστορία μου για όποια διαβάζει αυτή την ανάρτηση και αντιμετωπίζει βουβά τον πόνο της, χωρίς να βρίσκει απαντήσεις. Ας είναι αυτή μου η ανάρτηση μια επικύρωση ότι ο πόνος σας είναι πραγματικός και αξίζετε βοήθεια. Συνεχίστε να ψάχνετε για απαντήσεις», κλείνει τη μακροσκελή της ανάρτηση η Irwin και εμείς υποκλινόμαστε.

Τι είναι η ενδομητρίωση

«Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια νόσος, η οποία προσβάλλει τις γυναίκες σε ποσοστό περίπου 10%. Δημιουργείται όταν ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας βρίσκεται σε άλλα σημεία στο σώμα, όπως είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, οι ιερομητρικοί σύνδεσμοι, η ουροδόχος κύστη, το ορθό, τα νεφρά, τα νεύρα της πυέλου, ακόμη και κάποιο άλλο όργανο, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονώδους αντίδρασης με έντονο πόνο» αναφέρει ο Στυλιανός Κογεώργος, μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Ενδομητρίωση
iStock

Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση –πολλές φορές μάλιστα χωρίς να το ξέρουν–, ζουν καθημερινά με πόνο, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα τους, επηρεάζοντας σημαντικά και την ψυχική τους υγεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η ενδομητρίωση, ανάλογα με την έκταση των εστιών της στο σώμα, έχει 4 στάδια που σηματοδοτούν τη βαρύτητά της. Σύμφωνα με τον Δρ. Κογεώργο, τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διαδικασία της έμμηνου ρύσης και περιλαμβάνουν:

– Προβλήματα κατά την έμμηνο ρύση όπως:

  1. Δυσμηνόρροια
  2. Πόνο κατά την ούρηση ή την αφόδευση
  3. Δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αίμα στα ούρα
  4. Ναυτία
  5. Μεγάλες ποσότητες αίματος

– Πόνος που εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά ή στη λεκάνη.

– Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

– Προβλήματα γονιμότητας.

– Γαστρεντερικά προβλήματα.

Διάγνωση και θεραπεία

Για να διαγνωστεί έγκαιρα η ενδομητρίωση, χρειάζεται ιδανικά ένας εξειδικευμένος γιατρός που θα κάνει κλινική εξέταση και θα ζητήσει από την ασθενή μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία. Ενδέχεται να χρειαστεί και λαπαροσκόπηση, ώστε να εξεταστεί η έκταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου.

Η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, αλλά η χειρουργική αντιμετώπιση από έναν εξειδικευμένο γιατρό, τις περισσότερες φορές λαπαροσκοπικά, με στόχο την αφαίρεση όλων των εστιών, είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για πλήρη ίαση.

Η λαπαροτομία (το ανοιχτό χειρουργείο δηλαδή), πρέπει να εφαρμόζεται σε προχωρημένα στάδια της νόσου και στις γυναίκες που απαιτείται ριζική θεραπεία και δεν είναι απαραίτητη η διατήρηση της γονιμότητας.

Η ενδομητρίωση παρουσιάζει υψηλά ποσοστά υποτροπών. Το 10-20% των ασθενών θα έχει υποτροπή της νόσου σε 1 χρόνο (ανάλογα με το στάδιο) και το 40% σε 5 χρόνια. Για να περιοριστούν οι υποτροπές, συνήθως δίνεται φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση.

Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα

Η ενδομητρίωση σε μεγάλο ποσοστό 20-40% προκαλεί υπογονιμότητα. Ή για να το πούμε κι αλλιώς, υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, οι οποίες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες, πάσχουν από ενδομητρίωση, διαγνωσμένη ή αδιάγνωστη.

Αυτό συμβαίνει συνήθως εξαιτίας των συμφύσεων που δημιουργούνται σε σάλπιγγες και ωοθήκες και στις διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας. Αν η ενδομητρίωση διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, ίσως κριθεί απαραίτητη η εξωσωματική γονιμοποίηση. Στην εγκυμοσύνη παρατηρείται ύφεση της νόσου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.