iStock

Η ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε την κινησιοθεραπεία ως μορφή θεραπείας. Κάποιους από αυτούς μάλλον δεν τους φαντάζεστε καν...

Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να κινείται, λένε. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος που η κινησιοθεραπεία (που διαφέρει από την φυσικοθεραπεία) μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια λειτουργική και χωρίς πόνους ζωή.

Πώς το καταφέρνει αυτό; Παρακολουθώντας και αξιολογώντας τη στάση του σώματός σας και την κινητική και μυϊκή σας λειτουργία. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες και μυϊκές ανισορροπίες, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση χρόνιων μυοσκελετικών πόνων. Στη συνέχεια, φυσικά, ο ειδικός θα φροντίσει μέσω των αρχών της άσκησης να διορθώσει όποιο πρόβλημα υπάρχει.

Για ποιους λόγους να κάνετε κινησιοθεραπεία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείτε έναν κινησιολόγο, πέρα π.χ. από το γεγονός ότι οι προηγούμενες θεραπείες που είχατε ακολουθήσει δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Σας ταλαιπωρούν χρόνιοι πόνοι

Αν υποφέρετε, για παράδειγμα, από πόνους στην πλάτη, τον ώμο ή το γόνατο, από πονοκεφάλους τάσης (ο πιο συχνός τύπος πονοκεφάλου), από μυϊκό σφίξιμο, τότε η κινησιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας του πόνου και με την κατάλληλη παρέμβαση να σας απαλλάξει από αυτόν.

Πότε να επισκεφτώ κινησιολόγο;
iStock

2. Θέλετε να αντισταθμίσετε κακές συνήθειες

Η σύγχρονη καθημερινότητα χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από μειωμένη σωματική δραστηριότητα, καθιστική ζωή, κακή στάση σώματος. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμπεριφορές που μελλοντικά είναι πολύ πιθανόν να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Μέσω της κινησιοθεραπείας μπορούμε να τις διορθώσουμε, ώστε να αποκτήσευμε ένα σώμα λειτουργικό, ευκίνητο και δυνατό.

3. Κινησιοθεραπεία & διαχείριση άγχους

Κι όμως, το άγχος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να επισκεφτεί κινησιολόγο. Το άγχος μπορεί να προκληθεί από ένα υπερδραστήριο νευρικό σύστημα, μια εμβιομηχανική ανισορροπία ή/και συναισθηματικό στρες και εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, όπως νευρικότητα, φόβο, μυϊκό σφίξιμο. Στις περιπτώσεις αυτές η κινησιοθεραπεία έρχεται να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, βοηθώντας το σώμα να αποβάλλει τη συσσωρευμένη ένταση.

Πότε να επισκεφτώ κινησιολόγο;
iStock

4. Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση

Μην σας φαίνεται περίεργο, αλλά η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Τα άτομα, για παράδειγμα, με χαμηλή αυτοεκτίμηση διστάζουν μπροστά στην αλλαγή, κάνουν αρνητικές σκέψεις, παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη. Επίσης, είναι πιθανό να θεωρούν ότι κρίνονται διαρκώς από τους οι γύρω τους, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν αθλητικές δραστηριότητες. Ένας επαγγελματίας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα αυτά να γίνουν περισσότερο δραστήρια και σίγουρα για τον εαυτό τους.

Ο Νικόλαος Παγούνης είναι Κινησιολόγος - Κινησιοθεραπευτής με εξειδίκευση στην Ιατρική της Άσκησης & την Αθλητική Φυσικοθεραπεία και International Certificate in Osteopathic & Chiropractic Manipulation.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.