iStock

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ

Η μαγειρική σόδα δεν είναι φάρμακο. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή και τον πόνο, αν καταναλωθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τι πρέπει να γνωρίζετε, αν θέλετε να το δοκιμάσετε;

Ο σχηματισμός φλεγμονής είναι η αιτία πίσω από πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Για την ακρίβεια, είναι ο μηχανισμός που ενεργοποιεί ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει την εισβολή ενός εχθρού. Στην περίπτωση όμως των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν υπάρχει εχθρός. Ο οργανισμός ενεργοποιεί τη φλεγμονώδη αντίδρασή του εσφαλμένα και τελικά η φλεγμονή καταστρέφει τους ίδιους τους ιστούς του. 

Καθώς η πραγματική αιτία όλης αυτής της λανθασμένης υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί επιστημονικά, δεν έχει βρεθεί τρόπος για την ίαση αυτών των νοσημάτων. Οι υπάρχουσες θεραπείες συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, αλλά όχι στην εξάλειψη της αιτίας. 

Μια ομάδα ερευνητών, όμως, ανακάλυψε ότι η γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη μαγειρική σόδα έχει την ιδιότητα να μειώσει τη φλεγμονή και να απαλλάξει από τους πόνους και τη δυσκαμψία αρκετούς ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τι έδειξε η έρευνα για τη μαγειρική σόδα

Η μελέτη που διενεργήθηκε από το Medical College of Georgia των ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η έρευνα έγινε πρώτα σε ποντίκια και στη συνέχεια σε ανθρώπους που έπιναν σόδα διαλυμένη σε νερό, συγκεκριμένα 2 γρ. διττανθρακικού νατρίου (όπως είναι η επιστημονική ονομασία της μαγειρικής σόδας) σε περίπου 600 ml νερού κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Η μαγειρική σόδα συμβάλλει στην παραγωγή οξέων στο στομάχι, τα οποία επιτρέπουν τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Σύμφωνα όμως με τους μελετητές, βρέθηκε ότι έχει και μία ακόμη δράση. Η σόδα φάνηκε να επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα

Μαγειρική σόδα
iStock

Τα μακροφάγα εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία. Όταν εντοπίζουν μια απειλή (όπως ένας ιός), στέλνουν σήματα που προκαλούν φλεγμονή. Οι ερευνητές λένε ότι η σόδα έκανε τα μακροφάγα να αλλάξουν αυτά τα σήματα. Αντί για σήμα επίθεσης, έστειλαν ένα ηρεμιστικό μήνυμα. Αυτό μείωσε τη φλεγμονή. Με λίγα λόγια, η μαγειρική σόδα βοήθησε τον οργανισμό να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους απειλή στην οποία πρέπει να αντιδράσει με φλεγμονή και συνεπακόλουθα πόνο

Ο επικεφαλής της έρευνας, Paul M. O’ Connor, δήλωσε: «Η μεταβολή από το φλεγμονώδες στο αντιφλεγμονώδες προφίλ παρατηρήθηκε παντού. Τη διαπιστώσαμε στα νεφρά, στον σπλήνα αλλά και στο αίμα». 

Φυσικά, θα χρειαστούν πολλές ακόμη έρευνες για να αποσαφηνιστεί η δράση της μαγειρικής σόδας στον οργανισμό και να επιβεβαιωθεί η όποια ιατρική χρήση της. Αυτό σημαίνει ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικατασταθεί αυτοβούλως από τους ασθενείς, χωρίς να έχει ερωτηθεί πρώτα ο θεράπων γιατρός. 

Τι πρέπει να ξέρετε για τη χρήση της μαγειρικής σόδας

Σε περίπτωση που θέλετε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι:

  • Πρέπει να ξεκινήσετε από μία μικρή δόση ⅛ κ.γ διαλυμένη σε 600 ml νερού μέχρι να φτάσετε το ¼ κ.γ. Η έρευνα διήρκεσε 2 εβδομάδες, συνεπώς δεν υπάρχουν δεδομένα για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών και καλό είναι να μην το υπερβείτε. 
  • Η μαγειρική σόδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σας δεν είναι πολύ υψηλά πριν ξεκινήσετε.
  • Η μαγειρική σόδα μπορεί να σας ενοχλήσει αν έχετε άδειο στομάχι. Καταναλώστε την κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η μαγειρική σόδα θεωρείται ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι απολύτως απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν σκέφτεστε να τη χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να γνωρίζει πιθανά προβλήματα που αγνοείτε.

Ποιες είναι οι παρενέργειες

Η υπερκατανάλωση μαγειρικής σόδας (είτε σε μεγάλη ποσότητα είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως:

  • Αναπνευστική δυσχέρεια 
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα 
  • Νευρολογικά προβλήματα
  • Επιβάρυνση των νεφρών
  • Ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες 
  • Επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα 

Μαγειρική σόδα
iStock

Ηπιότερες παρενέργειες που μπορεί να παρατηρηθούν είναι: ναυτία, διάρροια, εμετός και κράμπες.

Η μαγειρική σόδα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά φάρμακα. Αυτό ισχύει για:

  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα και μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα
  • Συμπληρώματα διατροφής

Η μαγειρική σόδα δεν αντικαθιστά τα φάρμακα

Η έρευνα που έγινε μελέτησε την επίδραση της μαγειρικής σόδας σε ασθενείς με αυτοάνοσα, φλεγμονώδη νοσήματα. Εκ των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι μπορεί να περιορίσει το λάθος μήνυμα που παίρνει ο οργανισμός για τη δημιουργία φλεγμονής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποτελεί ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πιθανότατα τρώτε μαγειρική σόδα σε τρόφιμα αρκετά τακτικά. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Αλλά αν προσπαθήσετε να τη χρησιμοποιήσετε διαφορετικά, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Ανεξάρτητα από το πόσο «ασφαλές» ή «συνηθισμένο» φαίνεται κάτι, μπορεί να είναι επικίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Και, φυσικά, σε καμία περίπτωση μην αντικαταστήσετε την αγωγή σας με μαγειρική σόδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.