iStock

Η ΝΟΣΗΣΗ ΜΕ COVID-19 ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Επιστήμονες διαπίστωσαν την εμφάνιση υψηλών επιπέδων χοληστερόλης μετά από νόσηση με Covid-19 σε άτομα διαφορετικών ηλικιών. Αν και υπάρχουν ορισμένες υποψίες, οι λόγοι παραμένουν ασαφείς.

Δεν ξέρω πόσοι πραγματικά αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τον κορονοϊό στην Ελλάδα σήμερα. Κι αυτό γιατί κουραστήκαμε να ακούμε για νέα στελέχη του ιού, όπως το γνωστό πλέον Κράκεν, αλλά και για τις επιπτώσεις της νόσησης με Long Covid-19, μία εκ των οποίων μπορεί να είναι το brain fog.

Αφού βιώσαμε μια περίοδο έξαρσης των ιώσεων σε παιδιά αλλά και ενήλικες, νομίζαμε ότι ξεμπερδέψαμε αλλά τα επιστημονικά ευρήματα τρέχουν και τα νέα μας προσπερνούν για άλλη μια φορά. Μια συσχέτιση της νόσησης με Covid-19 και της μετέπειτα εμφάνισης υψηλότερων επίπεδων χοληστερόλης διαπίστωσαν δύο πρόσφατες έρευνες σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Και οι δύοι μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, έδειξαν ότι η Covid-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης μέχρι και ένα έτος μετά τη μόλυνση.

Δύο μελέτες δείχνουν σύνδεση Covid-19 και υψηλής χοληστερόλης

Στις αρχές του 2023, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology διαπίστωσε ότι άτομα με προηγούμενη μόλυνση από Covid-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, κατά 24%. «Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ πριν προβλήματα χοληστερόλης», δήλωσε ο Δρ Ziyad Al-Aly, συγγραφέας της μελέτης και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. «Τώρα, ξαφνικά, άρχισαν να έχουν προβλήματα εβδομάδες και μήνες μετά την Covid-19».

Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν νέες διαγνώσεις υψηλής χοληστερόλης μεταξύ 51.919 ατόμων που νόσησαν από Covid-19 το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, την περίοδο πριν από την ευρεία διάθεση των εμβολίων. Η πλειοψηφία των ατόμων αυτών ήταν λευκοί άντρες με ηλικία γύρω στα 60 έτη.

covid-19
iStock

Συγκρίνοντας τα άτομα αυτά με 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν νοσήσει από Covid-19 κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν περάσει Covid-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης, τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη, έως και έναν χρόνο αργότερα. Παράλληλα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, γνωστής ως «καλή» χοληστερόλη.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο The Lancet Infectious Diseases, ανακοίνωσε παρόμοια ευρήματα, αν και εξέτασε μια πολύ νεότερη ομάδα ατόμων που είχε μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη. Στην έρευνα αυτή, οι ειδικοί συνέκριναν τα επίπεδα χοληστερόλης 177 μελών του ελβετικού στρατού που είχαν προσβληθεί από Covid-19 το 2020 με 251 άλλα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που είχε νοσήσει από Covid-19 είχε τελικά υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αλλά και υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος. Μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η  Patricia Schlagenhauf, καθηγήτρια στο τμήμα παγκόσμιας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, δήλωσε ότι «το γεγονός ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι έχουν σημαντικά υψηλότερη χοληστερόλη, υψηλότερη LDL χοληστερόλη και υψηλότερο δείκτη μάζα σώματος παραπέμπει σε μεταβολική διαταραχή».

covid-19
iStock

Οι λόγοι παραμένουν ασαφείς

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πλήρως τους λόγους για τους οποίους ο ιός της Covid-19  μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη, αν και εικάζουν ότι η συνεχιζόμενη φλεγμονή θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο.

Υπήρχαν «αλλαγές στη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της έλλειψης άσκησης» παράγοντες στους οποίους θα μπορούσαν να οφείλονται τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, δήλωσε ο Δρ Glenn Hirsch, επικεφαλής της καρδιολογίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ. Ο Hirsch ανέφερε, επίσης, ότι η ομάδα του έχει παρατηρήσει αύξηση του κινδύνου για πολλές παθήσεις μετά τη νόσηση με Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των νεφροπαθειών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.