iStock

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ;

Όταν στις αρχές της πανδημίας πλέναμε τα προϊόντα του σουπερμάρκετ, δεν φανταζόμασταν ότι σχεδόν τρία χρόνια αργότερα μια έρευνα θα ερχόταν να επιβεβαιώσει ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες των τροφίμων. Υπάρχει τελικά κίνδυνος μόλυνσης μέσω αυτών; Και αν ναι, τι πρέπει να κάνουμε ως καταναλωτές;

Πριν από αρκετό καιρό, ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα προϊόντα κρέατος που διατηρούμε στο ψυγείο ή τον καταψύκτη μας για περισσότερες από 30 ημέρες. Πρόσφατα, Βρετανοί επιστήμονες έκαναν μια νέα ανακάλυψη: ο ιός που προκαλεί τη νόσηση με Covid-19 μπορεί να παραμείνει και σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα για μέρες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές για λογαριασμό του Βρετανικού Οργανισμού Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA), βάζοντας εσκεμμένα τον ιό σε συσκευασίες και τρόφιμα, όπως φρούτα, γλυκά και εμφιαλωμένα ποτά. Επέλεξαν προϊόντα που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώσουν χωρίς να τα μαγειρέψουν ή να τα πλύνουν.

Η ποσότητα του ιού που έβαλαν στα τρόφιμα ήταν τόση, ώστε να προσομοιάζει την ποσότητα του ιού που θα μπορούσε να υπάρχει στα τρόφιμα αν κάποιος που είχε μολυνθεί έβηχε ή φτερνιζόταν κοντά τους (δεδομένου ότι η Covid-19 μεταδίδεται μέσω σταγονιδιών).

τρόφιμα
iStock

Τι έδειξαν τα ευρήματα

Οι ερευνητές διάλεξαν τρόφιμα που συχνά πωλούνται χύμα στους πάγκους των παντοπωλείων, των ντελικατέσεν ή των αρτοποιείων, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί και κρουασάν. Επίσης, οι συσκευασίες που εξετάστηκαν περιλάμβαναν μπουκάλια ποτών, χαρτοκιβώτια και κονσέρβες.

Για τα περισσότερα τρόφιμα που εξετάστηκαν υπήρξε «σημαντική πτώση» των επιπέδων του ιού κατά τις πρώτες 24 ώρες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη επιβίωναν για περίπου μία εβδομάδα.

Εξετάζοντας διαφορετικά είδη τροφίμων οι ερευνητές διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι:

  • Στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ο ιός φαίνεται να ζει περισσότερο σε προϊόντα με ανώμαλη επιφάνεια, όπως το μπρόκολο και τα σμέουρα, παρά σε προϊόντα με λεία επιδερμίδα, όπως τα μήλα.
  • Τα αρτοσκευάσματα φάνηκε να έχουν ελάχιστο ιό μετά από λίγες ώρες.
  • Το τυρί και τα αλλαντικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες, ενδεχομένως και για μία εβδομάδα.
  • Όσον αφορά τα ποτά και τα δοχεία έτοιμων γευμάτων, ο ιός μπορεί να επιβιώσει έως και μία εβδομάδα στις πλαστικές επιφάνειες, αρκετές μέρες στις χάρτινες και ίσως μόνο μερικές ώρες στα κουτιά από αλουμίνιο.

τρόφιμα
iStock

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τα τρόφιμα

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι ο κίνδυνος για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός. Αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους αγοραστές να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις όταν χειρίζονται τρόφιμα, εκτός από το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωσή των τροφίμων και το ξέπλυμα των φρέσκων προϊόντων για να αποτρέψουν ενδεχόμενη μόλυνση μέσω της επιφάνειας. Όπως αναφέρεται, η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κολλάνε Covid-19.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.