Invision / AP Paul A. Hebert

Η ΣΠΑΝΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΑΣΧΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ADAN CANTO

Ο θάνατος του Adan Canto προκάλεσε σοκ στους θαυμαστές του, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του δεν είχαν μοιραστεί δημόσια καμία πληροφορία σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία του Μεξικανού ηθοποιού.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Μεξικανού ηθοποιού Adan Canto, σε ηλικία 42 ετών. «Ο Adan είχε ένα βάθος πνεύματος που λίγοι γνώριζαν πραγματικά. Όσοι το είδαν, άλλαξαν για πάντα. Θα λείψει πολύ σε πολλούς», ανέφερε σε δήλωσή της η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεών του, Jennifer Allen.

Ο Canto γεννήθηκε στο Μεξικό και μεγάλωσε στο Τέξας, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής σε ηλικία 16 ετών. Στη συνέχεια άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική, κάνοντας το τηλεοπτικό του ντεμπούτο το 2009 στη μεξικανική σειρά «Estado de Gracia».

Ως ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τους ρόλους του στις ταινίες «X-Men: Days of Future Past» και «Agent Game» και τις σειρές «The Cleaning Lady» και «Narcos».

Adan Canto
Invision / AP Eric Charbonneau

Το Associated Press κάνει λόγο για έναν άνθρωπο με «πλατύ χαμόγελο» και «ζωηρό γέλιο», για τον οποίο οι φίλοι του έλεγαν ότι διακρινόταν από μια ευαισθησία και ταπεινότητα που μπορεί να φαινόταν αντίθετη με την εξωτερική εμφάνιση και τα αρρενωπά χαρακτηριστικά του.

Ο Adan Canto έπασχε από καρκίνο σκωληκοειδούς απόφυσης, μια μορφή καρκίνου η οποία, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο John Hopkins, θεωρείται πολύ σπάνια. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ προσβάλλει περίπου 1 ή 2 άτομα ανά 1 εκατομμύριο ετησίως. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί διατηρούν επιφυλάξεις για το αν τα νούμερα αυτά ισχύουν και σήμερα, αφού πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης γίνεται όλο και πιο συχνός και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία (με τα συχνότερα περιστατικά να είναι σε άτομα ηλικίας από 50 έως 55 ετών).

Adan Canto
Media Punch/Alamy/Visualhellas.gr

Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο σκωληκοειδούς απόφυσης

Ο καρκίνος σκωληκοειδούς απόφυσης αναπτύσσεται από τα κύτταρα που αποτελούν την απόφυση, η οποία είναι ένας λεπτός θύλακας συνδεδεμένος με το παχύ έντερο και βρίσκεται στο κάτω δεξί τμήμα του στομάχου. Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να εξαπλωθεί σε διάφορα μέρη της κοιλιάς απευθείας από την απόφυση, συνήθως όταν αυτή σπάσει.

Όπως αναφέρει το National Cancer Institute, πολλοί άνθρωποι με καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης δεν εμφανίζουν συμπτώματα στην αρχή. Αργότερα, όταν ο όγκος μεγαλώσει, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, αίσθημα φουσκώματος ή αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς, ναυτία, εμετό και αίσθημα κορεσμού αμέσως μετά το φαγητό. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μετά την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, όταν πιστεύεται ότι έχουν σκωληκοειδίτιδα.

Ακόμη, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία που προκαλεί τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως:

1. Το κάπνισμα

Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο καρκίνου συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

2. Το οικογενειακό ιστορικό

Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου σκωληκοειδούς απόφυσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν και οι ίδιοι.

3. Το προσωπικό ιατρικό ιστορικό

Οι ασθενείς που έχουν ιστορικό ορισμένων ιατρικών παθήσεων (όπως η ατροφική γαστρίτιδα) οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα του στομάχου να παράγει οξύ διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.

4. Η ηλικία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνήθως αυτό το είδος καρκίνου εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί σε νέους ανθρώπους επειδή οι γιατροί απλά δεν τον αναζητούν τόσο συχνά σε αυτούς.

5. Το φύλο

Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο καρκίνου από ό,τι οι άνδρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.