ΙΣΧΥΕΙ Ο «ΚΑΝΟΝΑΣ» ΤΩΝ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ;
Τελικά, ισχύει ότι αν πέσει ένα τρόφιμο στο πάτωμα και το σηκώσεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα μπορείς μετά να το φας άφοβα;
Για τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων άκουσα όταν το πρώτο μου παιδί ήταν μωρό. Πριν γίνω μαμά ήμουν οριακά μικροβιοφοβική, οπότε το να βλέπω την κόρη μου να βάζει στο στόμα της πράγματα από το πάτωμα –ειδικά σε εξωτερικούς χώρους– μου προκαλούσε πανικό. Ειδικά όταν της έπεφτε κάτω η πιπίλα και δεν είχα τρόπο να την πλύνω.
Μέχρι που μια φίλη μου μίλησε για τον συγκεκριμένο «κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο αν σήκωνα την πιπίλα μέσα σε 5 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα έπεφτε, δεν θα προλάβαιναν να αναπτυχθούν μικρόβια πάνω της, οπότε μπορούσα να τη δώσω στο παιδί μου άφοβα. Με έπεισε; Όχι βέβαια! Το δοκίμασα, παρά τις συστολές μου; Στο πρώτο μου παιδί, όχι. Στο δεύτερο, ναι. (Εντάξει, αν είχα δυνατότητα να πλύνω την πιπίλα, φυσικά την έπλενα).
Καθώς όπως φαίνεται ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων ακούγεται διεθνώς, ένας μικροβιολόγος από το Σικάγο δοκίμασε πρόσφατα να ελέγξει κατά πόσο ισχύει. Εννοείται ότι μόλις το έμαθα έστειλα τα αποτελέσματα σε όλους τους φίλους μου με μικρά παιδιά! Θες να τα μάθεις;
Τι έδειξε το πείραμα για τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων;
Ο ανώτερος αναλυτής ποιοτικού ελέγχου Nicholas Aicher, γνωστός στο TikTok για το κανάλι του howdirtyis, θέλησε να μάθει πόσο ασφαλές είναι να φάει κανείς κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα. Τοποθέτησε λοιπόν μερικές φορές στο πάτωμα ένα πιατάκι Petri dish (πιατάκι καλλιέργειας που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια) αφήνοντάς το εκεί για ορισμένο χρόνο τη φορά, από μηδέν δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό.
Αφού επώασε τα δείγματα σε έναν καλλιεργητή, αποκάλυψε ποια από αυτά είχαν στοιχεία μικροβιακής ανάπτυξης.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; «Ότι ακόμα και τα μηδέν δευτερόλεπτα είναι μεγάλο διάστημα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών», αναφέρει ο ίδιος. Επιπλέον, ότι «το δείγμα του ενός λεπτού είχε περίπου την ίδια ποσότητα βακτηρίων με αυτό των πέντε δευτερολέπτων».
Με λίγα λόγια, είτε για 5 δευτερόλεπτα πέσει κάτω ένα αντικείμενο (π.χ. η πιπίλα) είτε για ένα λεπτό, ο αριθμός μικροβίων που θα αναπτυχθεί είναι σχεδόν ίδιος. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν μικρόβια.
Το βασικό ερώτημα φυσικά παραμένει: Έπειτα από αυτά τα αποτελέσματα, είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έχει πρώτα πέσει στο πάτωμα; Υποθέτω πως η απάντηση εξαρτάται από το πόσο βρώμικο είναι το πάτωμα στο οποίο αναφερόμαστε, ωστόσο διάβασε τι έχουν να πουν και άλλοι ειδικοί.