Unsplash Reeet Jank

ΟΙ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Οι κουζίνες αερίου επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα μέσα και έξω από το σπίτι, απελευθερώνοντας ρύπους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία ενός παιδιού.

Οι καλύτερες τηγανητές πατάτες που έχω φάει είναι αυτές της θείας μου. Τις φτιάχνει σε μαντεμένιο τηγάνι σε κουζίνα αερίου. Μια κουζίνα που πολύ χαίρομαι να κοιτάω, γιατί είναι κόκκινη και, όπως λέει ο λαός, «του κουζουλού το μάτι στο κόκκινο χτυπά».

Επειδή, όμως, το άτιμο μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική υγεία με έχει καταστρέψει, μετά την απόλαυση έρχονται στο νου οι τρόποι με τους οποίους μια τέτοια κουζίνα μπορεί να είναι βλαβερή. Ένας από αυτούς είναι ότι αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσει άσθμα ένα παιδί.

Πώς οι κουζίνες αερίου συνδέονται με το παιδικό άσθμα

Το μαγείρεμα σε εστίες αερίου εκλύει διοξείδιο του αζώτου (NO2), παράγοντα που ερεθίζει τους πνεύμονες. Μάλιστα, τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν εστίες αερίου για μαγείρεμα έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, σύμφωνα με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών Αξιολόγησης Κινδύνου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Αν και δεν αποδεικνύεται άμεση σύνδεση, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου τόσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα άσθματος.

Δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet Planetary Health αναφέρει ότι, μόνο το 2019, σχεδόν δύο εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος παγκοσμίως εκτιμάται ότι οφείλονται στη μακροχρόνια έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου.

Οι κουζίνες αερίου αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος
iStock

Πλήθος χημικών ουσιών

Δεν είναι μόνο το ΝΟ2 που απελευθερώνεται στο σπίτι μας όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες συσκευές. Ανάλυση από το Harvard T.H. Το Chan School of Public Health και το PSE Healthy Energy (Ιούλιος 2022) εντόπισε 21 διαφορετικούς επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους, γνωστούς ως Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (VOCs). Στις ενώσεις αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, το βενζόλιο, το εξάνιο και το τολουόλιο, η έκθεση στα οποία αυξάνει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και καρκίνου.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές συσκευές, οι συσκευές αερίου εκπέμπουν τα γνωστά PM 2,5 και λόγω της φλόγας. Δοκιμές δείχνουν ότι οι εκπομπές PM 2,5 από τις κουζίνες αερίου μπορεί να είναι δύο φορές υψηλότερες σε σχέση με τις ηλεκτρικές.

Πάρτε τα μέτρα σας

  • Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο:
  • Φροντίζουμε να εγκαταστήσουμε σύστημα εξαερισμού. Αφήνουμε το παράθυρο ή την πόρτα της κουζίνας ανοιχτά για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία φρέσκου αέρα στους χώρους μας.
  • Δεν παραμελούμε τη σωστή συντήρηση της συσκευής (κάτι που ισχύει για όλες τις συσκευές).

Οι κουζίνες αερίου αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος
Unsplash Edgar Castrejon

Οι κουζίνες αερίου και ο πλανήτης μας

Εκτός από τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικού άσθματος, οι κουζίνες αερίου θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία του πλανήτη, εξαιτίας του μεθανίου που απελευθερώνουν. Το αέριο αυτό συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αποτελεί το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου που οι ανθρώπινες δραστηριότητες απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα (μετά το διοξείδιο του άνθρακα). Αν και το μεθάνιο διαλύεται πιο γρήγορα, παγιδεύει 25 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.