iStock

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ

Ανακαλύψαμε τι μπορεί να κάνεις λάθος και υποφέρεις από αιμορροΐδες, και ζητήσαμε από χειρουργό να διευκρινίσει πότε είναι απαραίτητο να τις αφαιρέσεις και πώς.

Οι παθολογικές αιμορροΐδες δεν θα αποτελούσαν τόσο μεγάλο ταμπού, αν όλοι γνωρίζαμε ότι αποτελούν πρόβλημα για τουλάχιστον τα 2/3 του πληθυσμού. Σπάνια γίνονται επικίνδυνες για τον άνθρωπο, όμως μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Αναζητήσαμε τι ακριβώς σημαίνει σωστή αντιμετώπιση και τι ρόλο παίζει σε αυτήν ο τρόπος ζωής μας, ενώ ζητήσαμε από τον Δρ Μιλτιάδη Παπασταματίου, χειρουργό και Διευθυντή-Διοικητή Χειρουργικής Κλινικής Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, να μας εξηγήσει πότε είναι απαραίτητο να αφαιρούνται οι αιμορροΐδες και με ποιον τρόπο.

Τι είναι οι αιμορροΐδες και γιατί εμφανίζονται;

Οι αιμορροΐδες είναι ογκίδια που δημιουργούνται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό (εσωτερικά και εξωτερικά αυτού). Αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, συνεπώς είναι γεμάτες με αίμα. Υπάρχουν φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους και συμβάλλουν στον μηχανισμό της εγκράτειας και στον έλεγχο των κενώσεων. Δεν αποτελούν, λοιπόν, πάθηση αλλά είναι τμήμα του σώματός μας.

Ωστόσο, όταν τα ογκίδια αυτά διογκώνονται και προσπίπτουν, προκαλούν συμπτώματα δυσάρεστα για τον ασθενή και τότε γίνεται λόγος για «αιμορροϊδοπάθεια».

Παθολογικές αιμορροΐδες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
iStock

Οι παθολογικές αιμορροΐδες εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να είναι γνωστό γιατί πραγματικά συμβαίνει αυτό.

Κάποιοι παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο είναι:

  • Η δυσκοιλιότητα ή η χρόνια διάρροια.
  • Η εργασία που απαιτεί έντονη ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. φορτώσεις βαριών αντικειμένων).
  • Η καθιστική ζωή αλλά και η παρατεταμένη ορθοστασία.
  • Η παχυσαρκία.
  • Η περίοδος της εγκυμοσύνης και ο τοκετός.
  • Υπάρχει ενδεχόμενο κληρονομικότητας.
  • Το σκούπισμα με κακής ποιότητα χαρτί και η ελλιπής υγιεινή της περιοχής του πρωκτού.

Μπορούν να φύγουν από μόνες τους;

Καθώς οι παθολογικές αιμορροΐδες δεν εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, υπάρχει χρόνος να τις αποτρέψει κανείς, κυρίως αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες ώστε να αυξήσει τις φυτικές ίνες που θα συμβάλλουν στη φυσιολογικότερη λειτουργία του εντέρου. Την ίδια ώρα, είναι σημαντική και η αύξηση της κατανάλωσης υγρών, κυρίως νερού.

Παθολογικές αιμορροΐδες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
iStock

Επιπλέον, ο χρόνος παραμονής στην τουαλέτα θα πρέπει να περιορίζεται. Η διαδικασία της αφόδευσης, δηλαδή, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5-10 λεπτά, καθώς όσο αυξάνεται η πίεση που ασκείται εσωτερικά στον πρωκτό, τόσο πιο πιθανή είναι η πρόπτωση των αιμορροΐδων. Στο τέλος της αφόδευσης είναι σημαντικό η περιοχή να πλένεται καλά με άφθονο νερό.

Αν κάποια ενοχλητική αιμορροΐδα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της, μην την αφήσεις να σε βασανίζει. Στο φαρμακείο θα βρεις διάφορες μη συνταγογραφούμενες αλοιφές που θα εφαρμόσεις τοπικά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, θα πρέπει λίγες ημέρες αργότερα (το πολύ δύο εβδομάδες) η ενόχληση να υποχωρήσει και οι αιμορροΐδες να συρρικνωθούν. Αν είναι πλέον αρκετά μεγάλες, επίπονες και αιμορραγικές, κι αν δεν απομακρύνονται έπειτα από καιρό, είναι σκόπιμο να επισκεφθείς έναν χειρουργό για να εξετάσετε τις εναλλακτικές λύσεις.

Παθολογικές αιμορροΐδες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
iStock

Μπορεί οι αιμορροΐδες να γίνουν επικίνδυνες;

«Σπάνια είναι οι αιμορροΐδες συμπτωματικές. Αποτελούν ένα κοινό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό. Μπορούν να προκαλέσουν συνηθέστερα πόνο ή αιμορραγία, που συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενη. Υπάρχει, ωστόσο, περίπτωση η αιμορραγία, ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, να είναι και σημαντική», απαντά ο κ. Παπασταματίου.

Σε ποια περίπτωση απαιτείται η αφαίρεσή τους και με ποιον τρόπο γίνεται αυτή;

Όπως εξηγεί ο γιατρός, η αφαίρεση απαιτείται «όταν προκαλούν πόνο και υποτροπιάζουσες αιμορραγίες με ανάγκη μεταγγίσεων ή/και νοσηλειών σε νοσοκομείο».

Αναφορικά με τον τρόπο αφαίρεσης, έχει να κάνει με το στάδιο των αιμορροΐδων. «Μπορεί να εφαρμοσθούν διάφορες τεχνικές, που περιλαμβάνουν από απλή εκτομή του αιμορροϊδικού όζου μέχρι και απολίνωσή του με καθοδήγηση με υπέρηχο ή χρήση ειδικών συρραπτικών για ανακατασκευή του αιμορροϊδικού δακτυλίου, όπως ονομάζεται».

Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν εκ νέου;

Δυστυχώς, η αφαίρεση δεν υπόσχεται οριστική και μόνιμη λύση στις αιμορροΐδες, καθώς υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να εμφανιστούν εκ νέου. «Εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί και, βέβαια, τον βαθμό αιμορροϊδοπάθειας», λέει ο ειδικός. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό γιατί η πρόληψη είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η καλύτερη λύση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.