Unsplash Vladislav Muslakov

ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ;

Η πρηνής στάση είναι αυτή που προτιμούν πολλοί άνθρωποι όταν κοιμούνται. Ίσως, όμως, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τις συνήθειες που έχουμε στον ύπνο και να αποκτήσουμε νέες και καλύτερες.

Όλοι έχουμε μια αγαπημένη θέση όταν κοιμόμαστε. Μπρούμυτα, ανάσκελα, στο πλάι, με ένα ή δύο μαξιλάρια. Μπορεί η δική μου να είναι στο πλάι, με αγκαλιά τον στρουμπουλό μου γάτο, αλλά πολλοί προτιμούν να κοιμούνται σε πρηνή στάση.

Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι η συγκεκριμένη θέση επηρεάζει το σώμα μας με αρκετούς τρόπους, κάποιους θετικούς και κάποιους όχι και τόσο επιθυμητούς. Ποιοι είναι αυτοί;

Πού βοηθά η πρηνής στάση στον ύπνο

Αν πάσχεις από αποφρακτική υπνική άπνοια, τότε η στάση αυτή θα σε βοηθήσει. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Oto-Laryngologica, αλλά και παρουσίαση της Πνευμονολόγου Εντατικολόγου Ιωάννας Σιγάλα, στις συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνονται και ο ύπνος σε πλάγια ή πρηνή θέση. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού.

πρηνή θέση
Pexels-Pixabay

Τα προβλήματα

– Πόνος στον αυχένα: Όταν κοιμάστε πρηνηδόν, το κεφάλι μας αναγκαστικά παραμένει γυρισμένο προς τη μία πλευρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ευθυγραμμίζεται με τη σπονδυλική στήλη και επιπλέον οι μύες της περιοχής να βρίσκονται σε διάταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα; Επιβαρύνεται ο αυχένας. Αν λοιπόν κοιμόμαστε συνέχεια στη θέση αυτή, είναι πολύ πιθανό να μην αποφύγουμε την καταπόνηση της περιοχής.

– Πόνος στην μέση: Άλλη μία παρενέργεια του να κοιμόμαστε πρηνηδόν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, καθώς «χαλάει» η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

– Πίεση στην πλάτη: Καθώς μεγαλώνουμε, η σπονδυλική μας στήλη αρχίζει να χάνει την ευλυγισία της, με αποτέλεσμα να καταπονείται και να αυξάνεται η πίεση σε ολόκληρη την πλάτη.

– Ρυτίδες στο πρόσωπο: Στη στάση αυτή «πιέζεται έντονα, για πολλές ώρες, όλο το πρόσωπο πάνω στο μαξιλάρι από το βάρος του κεφαλιού, γεγονός που εξασθενεί το κολλαγόνο του δέρματος. Όταν υπάρχει φθορά σε αυτόν τον πολύ σημαντικό συνδετικό ιστό, που στηρίζει την επιδερμίδα και της προσφέρει σφριγηλότητα και ελαστικότητα, αναπόφευκτα προκαλούνται ρυτίδες», γράφει η beauty editor Πάτια Ιορδανίδου. Το τι μπορούμε να κάνουμε θα το βρούμε στο κείμενό της.

πρηνή θέση
Pexels Miriam Alonso

Αλλάζουμε συνήθειες

  • Χρησιμοποιούμε λεπτό μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι ή, ακόμα καλύτερα, κοιμόμαστε χωρίς μαξιλάρι.
  • Κοιμόμαστε σε πιο σκληρό στρώμα για να παρέχεται μεγαλύτερη στήριξη στη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και την πλάτη.
  • Κάνουμε διατάσεις μετά το πρωινό ξύπνημα, γιατί μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και στην ανακούφιση από τον πόνο στη μέση.
  • Αν δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε στάση ύπνου, δοκιμάζουμε να κοιμηθούμε στο πλάι, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα πλευρά ή μπροστά από τον θώρακά μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.