iStock

ΠΟΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Υπάρχει μια μικρή φορητή συσκευή που, αν την χρησιμοποιείς με ζήλο, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Σχεδόν 1,3 δισ. ενήλικες στον πλανήτη, ηλικίας 30 έως 79 ετών, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ, πάνω από το 1/3 των Ελλήνων έχουν υπέρταση. Αν και η πάθηση αυτή αποτελεί την πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες, είναι ταυτόχρονα και ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας για τη μείωση των εμφραγμάτων.

Από την άλλη, σχεδόν τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 10 ετών και άνω έχουν κινητό τηλέφωνο.

Τώρα ίσως με ρωτήσετε πού «κολλάει» το ένα με το άλλο. Ίσως και να «κολλάει», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Digital Health.

Η σχέση των κινητών με τον κίνδυνο υπέρτασης

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, η οποία έχει συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από βραχυπρόθεσμη έκθεση. Αν και τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών ήταν ασαφή, αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι περιελάμβαναν διαφορετικές χρήσεις των κινητών τηλεφώνων, όπως κλήσεις, μηνύματα, παιχνίδια.

Όμως, η παραπάνω έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πραγματοποίησης και της λήψης τηλεφωνικών κλήσεων και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 200 χιλιάδες ενήλικες χωρίς υπέρταση και οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου.

κίνδυνο υπέρτασης
Pexels Karolina Grabowska

Πόση ώρα να μιλάμε στο κινητό;

Κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης, το 7% των συμμετεχόντων εμφάνισαν υπέρταση. Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Όσοι μιλούσαν στο κινητό για 30 ή περισσότερα λεπτά την εβδομάδα είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με εκείνους που αφιέρωναν λιγότερα από 30 λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες με εβδομαδιαίο συνολικό χρόνο κλήσεων 30-59 λεπτά, 1-3 ώρες, 4-6 ώρες και περισσότερες από 6 ώρες είχαν 8%, 13%, 16% και 25% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ξόδευαν λιγότερο από 5 λεπτά την εβδομάδα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η ανάλυση έδειξε, ακόμα, ότι εκείνοι με υψηλό γενετικό κίνδυνο, που περνούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα μιλώντας στο κινητό, είχαν 33% υψηλότερη πιθανότητα υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο που περνούσαν λιγότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα στο τηλέφωνο.

κίνδυνο υπέρτασης
Freepik

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ομιλία σε κινητό τηλέφωνο μπορεί να μην επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εφόσον ο εβδομαδιαίος χρόνος διατηρείται κάτω από τη μισή ώρα. Απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων. Μέχρι τότε είναι συνετό να περιορίζονται στο ελάχιστο οι κλήσεις. Επίσης, τα χρόνια χρήσης, καθώς και η χρήση hands-free δεν είχαν καμία επίδραση στην πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Xianhui Qin από το Southern Medical University της Κίνας.

Σου έχουμε, επομένως, εργασία για το σπίτι. Διάλεξε μια μέρα και προσπάθησε να καταγράψεις πόσα λεπτά περνάς με τη φορητή σου συσκευή στο αυτί.

Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρας Υπέρτασης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.