Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

Μην απελπίζεσαι αν νιώθεις ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν σε «πιάνουν». Αναγνώρισε τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι σύντομα θα είσαι καλά.

Αν νιώθεις ότι περνάς κατάθλιψη και αποφάσισες σε συνεργασία με τον γιατρό σου να ξεκινήσεις να παίρνεις αντικαταθλιπτικά, ίσως περιμένεις να δεις αποτελέσματα άμεσα. Λίγοι, όμως, ασθενείς γνωρίζουν ότι ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 3 μήνες για να γίνει εμφανής η επίδρασή τους. «Αν ο γιατρός δεν έχει προετοιμάσει τον ασθενή γι' αυτούς τους χρόνους, ο δεύτερος μπορεί να απογοητευτεί και να σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του πρόωρα, θεωρώντας ότι δεν λειτουργούν, και έτσι να σαμποτάρει τη θεραπεία του», λέει ο ψυχίατρος Samuel L. Pauker.

Τα καλά νέα είναι ότι συχνά υπάρχουν κάποια μικρά πρώτα σημάδια που φανερώνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά αρχίζουν να λειτουργούν. Αν τα αναζητήσεις και τα αναγνωρίσεις θα ενισχύσεις τη δέσμευσή σου να τηρήσεις το πλάνο της θεραπείας σου και να νιώσεις καλύτερα.

Πώς θα καταλάβεις ότι τα αντικαταθλιπτικά «πιάνουν»

Ο Pauker προτείνει έναν χρήσιμο τρόπο να καταλάβεις ότι τα αντικαταθλιπτικά σου λειτουργούν. Η κατάθλιψη αποτελείται από τρεις βασικές συνιστώσες:

Θα καταλάβεις ότι η αγωγή λειτουργεί παρατηρώντας τυχόν αλλαγές σε κάθε μία από αυτές τις συνιστώσες. Και παρόλο που μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να ανακουφιστείς από όλα τα συμπτώματα, οι μικρές αυτές αλλαγές θα είναι τα πρώτα φωτάκια στο τούνελ σου. Προσπάθησε, λοιπόν, να παρατηρήσεις αλλαγές όπως οι παρακάτω:

– Βελτιωμένη συγκέντρωση

Το να αποσπάσαι διαρκώς είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά σου, στις σχέσεις σου και στις δραστηριότητες που άλλοτε σου έδιναν χαρά. Όταν δεις ότι μπορείς να διαβάζεις, να συζητάς και να δουλεύεις λίγο πιο συγκεντρωμένα σημαίνει ότι τα αντικαταθλιπτικά αρχίζουν να λειτουργούν.

– Διάθεση να συμμετέχεις ξανά σε δραστηριότητες

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη αποφεύγουν να συναντούν άλλους ανθρώπους. Η κοινωνικοποίηση τους φαίνεται εξαιρετικά κουραστική και προτιμούν να βυθίζονται στη μοναξιά τους. Έπειτα από κάποιες εβδομάδες λήψης αντικαταθλιπτικών, ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσεις ότι είσαι πιο πρόθυμος/-η να συμμετέχεις ξανά στην κοινωνική ζωή. Μπορεί να αποκτήσεις ξανά τη διάθεση να κάνεις γυμναστική, να παρακολουθήσεις μια παράσταση. Να νιώσεις σα να είσαι ξανά σε θέση να βγάλεις σταδιακά το κεφάλι σου στην επιφάνεια της θάλασσας.

Πώς καταλαβαίνεις ότι τα αντικαταθλιπτικά αρχίζουν να λειτουργούν
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

– Συσχετίζεσαι καλύτερα με τους γύρω σου

Συνάδελφοι και φίλοι που έδειχναν αποστασιοποιημένοι θα αρχίσουν τότε να σου μιλούν περισσότερο, να έρχονται πιο κοντά σου. Θα είναι σαν ένας μαγικός μαγνήτης να τους τραβά ξανά κοντά σου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι άλλοι να παρατηρήσουν ότι βελτιώνεσαι πριν από εσένα.

– Η ψυχοθεραπεία αρχίζει να αποκτά ξανά νόημα

Τις περισσότερες φορές η ψυχοθεραπεία βαλτώνει όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάθλιψη. Και αυτό γιατί δεν έχει την ενέργεια ή το κίνητρο να μιλήσει και να δουλέψει με τον εαυτό του. Όταν τα αντικαταθλιπτικά αρχίζουν να απομακρύνουν το μαύρο σύννεφο της θλίψης, το άτομο αξιοποιεί καλύτερα την ψυχοθεραπεία και αυτορυθμίζεται πιο αποτελεσματικά.

– Αποκτάς ξανά κάποια πίστη

Το να νιώθεις απελπισμένος και αβοήθητος είναι χαρακτηριστικό σημάδι κατάθλιψης. Μπορεί, επίσης, να έχεις χάσει την πίστη στον εαυτό σου ή στη θρησκεία σου. Σημάδι βελτίωσης θα είναι το να αναπτύξεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό σου, να νιώσεις παραπάνω αυτοπεποίθηση και ίσως κάποια πνευματική αφύπνιση.

Τη μέρα που θα μπορέσεις να πεις «είμαι καλύτερα», η θεραπεία σου θα έχει ήδη ξεκινήσει. Και θα στο πουν και οι γύρω σου: θα γίνεις πιο δεκτικός στις αγκαλιές, πιο ευχάριστος στους άλλους. Μπορεί να χρειαστούν ακόμα μερικές εβδομάδες μέχρι να φωτίσει ξανά ο κόσμος γύρω σου και να πεις: Είμαι καλά! Κάνε, όμως, λίγη ακόμα υπομονή. Η μέρα αυτή θα έρθει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.