iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Το ροχαλητό είναι ενοχλητικό. Αν έχεις υποφέρει από αυτό, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Μόνο πώς μπορεί να περιοριστεί.

Στο πατρικό σπίτι ήταν ο πατέρας μου. Στο χωριό ένας από τους θείους. Στο καράβι κάποιος (ή κάποια) από τη διπλανή καμπίνα. Στο κάμπινγκ ο θόρυβος ερχόταν από μια σκηνή λίγο παραπέρα. Αν κάτι μπορεί να μου χαλάσει τον ύπνο και να μην με αφήσει να κοιμηθώ όλο το βράδυ (πέρα από τα κουνούπια) είναι το ροχαλητό. Μάλιστα, το αυτί μου είναι τόσο ευαίσθητο σε αυτόν τον άκρως εκνευριστικό θόρυβο, που μπορεί να τον εντοπίσει σε ακτίνα αρκετών μέτρων.

Επειδή υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα, όσοι ροχαλίζετε παρακαλώ συνεχίστε το διάβασμα, μήπως και μας αφήσετε να κλείσουμε μάτι. Ακόμα και το σκούντημα δεν είναι πολλές φορές αρκετό για να απολαύσουμε την ησυχία της νύχτας.

Σπιτικές θεραπείες για το ροχαλητό

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να περιορίσετε το ροχαλητό. Ανάλογα πάντα με την αιτία που το προκαλεί.

– Κοιμηθείτε στο πλάι

Είναι πιο πιθανό να ροχαλίζετε αν κοιμάστε σε ύπτια θέση, καθώς η γλώσσα τείνει να πέφτει προς τα πίσω και στενεύει ή φράσσει τον φάρυγγα, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κοιμάστε στο πλάι. Εάν δυσκολεύεστε να συνηθίσετε στη θέση αυτή, τοποθετήσετε μερικά μαξιλάρια με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρατούν το σώμα και το κεφάλι σας σε πλάγια θέση, παρέχοντάς σας ταυτόχρονα άνεση.

– Ανοίξτε τις ρινικές διόδους

Το άνοιγμα των ρινικών οδών τη νύχτα θα βελτιώσει τη ροή του αέρα καθώς κοιμάστε και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού. Στην αγορά (σε φαρμακεία και διαδικτυακά καταστήματα) κυκλοφορούν ρινικοί διαστολείς και ρινικές ταινίες σε σχετικά χαμηλές τιμές. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε ρινικές πλύσεις ή να κάνετε ένα ζεστό ντους πριν πάτε για ύπνο.

Πώς να περιορίσετε το ροχαλητό
iStock

– Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες να ροχαλίζετε. Μία από τις θεωρίες υποστηρίζει ότι ο καπνός του τσιγάρου –αλλά και του πούρου και της πίπας– μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή στους ανώτερους αεραγωγούς. Μάλιστα, όπως αναφέρει η αμερικανική οργάνωση Sleep Foundation, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστικό σύστημα των παιδιών, ενώ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο ροχαλητού.

– Περιορίστε το αλκοόλ

Η λήψη αλκοόλ πριν από τον ύπνο ευνοεί την εκδήλωση ροχαλητού, καθώς συμβάλλει στην χαλάρωση των ιστών του φάρυγγα. Προσπαθήστε, επομένως, να μην καταναλώνετε το αγαπημένο σας ποτό τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

– Χάστε βάρος

Εάν έχετε αρκετά παραπανίσια κιλά ή το ροχαλητό εμφανίστηκε μόλις παχύνατε, τότε η απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο είναι πιθανότατα η λύση στο πρόβλημά σας. Η μείωση του λιπώδους ιστού στον λαιμό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην εμποδίζονται οι αεραγωγοί όταν χαλαρώνουν οι μύες της περιοχής.

Πώς να περιορίσετε το ροχαλητό
iStock

– Κάντε ασκήσεις για το στόμα

Κι όμως, υπάρχει μια σειρά από ασκήσεις: ονομάζονται στοματοφαρυγγικές και, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Chest, μειώνουν το ροχαλητό. Πρόκειται για ασκήσεις που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις της γλώσσας και τμημάτων του στόματος, ώστε να ενισχυθούν οι μύες της γλώσσας, της μαλακής υπερώας και του φάρυγγα.

Επισκεφτείτε έναν γιατρό για το ροχαλητό σας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ροχαλητό οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια, η εκτροπή του διαφράγματος. Αν οι γύρω σας παραπονιούνται διαρκώς ότι δεν τους αφήνετε να κλείσουν μάτι, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για έναν πλήρη έλεγχο, καθώς μπορεί να χρειαστείτε πιο εξειδικευμένη παρέμβαση (π.χ. ρινική και στοματορινική μάσκα, ενδοστοματική συσκευή, χειρουργική επέμβαση).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.