Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ο ρατσισμός και οι φυλετικές προκαταλήψεις δεν γεννούν μόνο βία. Φαίνεται να επηρεάζουν και τη σωματική μας υγεία, καθώς και την πρόσβαση σε δομές υγειονομικής περίθαλψης.

Μπορεί οι ρατσιστικές αντιλήψεις να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας; Μπορεί η διαμονή σε μια περιοχή με υψηλά επίπεδα φυλετικών προκαταλήψεων να βλάπτει την ψυχική υγεία, την καρδιά και να συνδέεται με υψηλότερα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας; «Ο ρατσισμός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας ανισοτήτων στην υγεία», δήλωσε η Eli Michaels, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, που συμμετείχε σε έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Health Psychology της Αμερικανική Εταιρείας Ψυχολόγων.

Η ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε ανασκόπηση 14 δημοσιεύσεων, που περιλάμβαναν στοιχεία από το Google, το Twitter και άλλες πηγές, προκειμένου να εξετάσουν πώς ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις σε επίπεδο κοινότητας συνδέονται με την υγεία των κατοίκων.

Τι διαπίστωσε η έρευνα

«Η ανασκόπηση αποκάλυψε ότι η διαμονή σε μια περιοχή με υψηλά επίπεδα φυλετικών προκαταλήψεων μπορεί να βλάψει την υγεία των κατοίκων και να διευρύνει τις ανισότητες πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη».

«Η πλειονότητα των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γύρω από τις φυλετικές διακρίσεις και την υγεία εστιάζουν στο ατομικό επίπεδο. Το σύνολο των εργασιών που εξετάσαμε μας βοηθά να προχωρήσουμε από το επίπεδο του ατόμου σε αυτό της κοινότητας», δήλωσε η Amani Allen, καθηγήτρια Κοινοτικής Υγείας και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Berkeley.

 

«Όπως είδαμε, το να ζεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από φυλετική προκατάληψη, δεν είναι κακό μόνο για τις περιθωριοποιημένες ομάδες, αλλά για όλους. Σε επίπεδο περιοχής, είναι ένας κοινωνικός καθοριστικός παράγοντας για την υγεία του πληθυσμού», συμπληρώνει.

Πώς μας βλάπτει ο ρατσισμός

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

  • Σε ατομικό επίπεδο, η ζωή σε μια κοινότητα με πολλές προκαταλήψεις μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των αρνητικών αλληλεπιδράσεων που έχει ένα άτομο στην καθημερινότητά του, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα στρες που βιώνει.
  • Σε συλλογικό επίπεδο, ο ρατσισμός και οι φυλετικές προκαταλήψεις μπορεί να διαβρώσουν το λεγόμενο κοινωνικό κεφάλαιο. Η επίδραση αυτή με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη που προσφέρει μια κοινότητα, για την αντιμετώπιση στρεσογόνων γεγονότων. Ταυτόχρονα, περιορίζεται η παροχή υποστήριξης πολιτικών και προγραμμάτων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία όλων των μελών της κοινότητας.

«Η μάστιγα του ρατσισμού έχει ισοπεδώσει πολλές ζωές με τραγικές συνέπειες. Θα πρέπει να εργαστούμε με στόχο έναν κόσμο που δεν είναι απλά ενάντια στον ρατσισμό, αλλά έναν κόσμο ενεργά αντιρατσιστικό», δήλωσε έναν χρόνο πριν ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αν και τα λόγια του δεν αφορούσαν συγκεκριμένα τη σωματική μας υγεία, ταιριάζουν και σε αυτήν την περίπτωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.