iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΙΩΔΙΟΥ

Το ιώδιο αποτελεί βασικό μεταλλικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει ύπουλα συμπτώματα.

Είτε επειδή ακολουθείς κάποια ειδική διατροφή είτε επειδή είσαι έγκυος είτε επειδή έχει να κάνει με τον τόπο καταγωγής σου, αν λείπει από τον οργανισμό σου επαρκής ποσότητα ιωδίου χρειάζεται να την αναπληρώσεις άμεσα.

Ο λόγος είναι ότι το ιώδιο είναι «απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό», λέει η Elizabeth Ward, γιατρός και συγγραφέας. Καθώς το σώμα μας δεν παράγει μόνο του ιώδιο, το μέταλλο αυτό πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής μας.

Οι ανθρώπινες ανάγκες σε ιώδιο ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο ζωής. Οι ενήλικες χρειάζονται 150 μικρογραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η ανάγκη εκτινάσσεται στα 220 μικρογραμμάρια ημερησίως και η γυναίκα που θηλάζει χρειάζεται 290 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Και ενώ το ιωδιούχο αλάτι περιέχει ιώδιο, αν το αποφεύγεις μπορείς να το λάβεις από άλλες τροφές, όπως ψάρια και οστρακοειδή που αλιεύονται ή εκτρέφονται στους ωκεανούς, γάλα, τυρί, αβγά και λαχανικά που καλλιεργούνται σε έδαφος πλούσιο σε ιώδιο.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις ανεπάρκεια ιωδίου
iStock

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω ανεπάρκειας ιωδίου. Πρόκειται για πληθυσμούς που ζουν ως επί το πλείστον στη βόρεια Ευρώπη, σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας και –περιέργως– στην Ιταλία. Τα στοιχεία αναφορικά με την Ελλάδα είναι αρκετά παλιά (γύρω στη δεκαετία του 1960) και σύμφωνα με αυτά πληθυσμοί που ζουν σε ορεινές περιοχές ενδέχεται να παρουσιάσουν μια μέτρια αλλά όχι υψηλή ανεπάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς πρόκειται για μέταλλο πολύτιμο για την υγεία, έχει νόημα να το ψάξεις περισσότερο αν διακρίνεις τα παρακάτω συμπτώματα.

6 σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη ιωδίου

1. Νιώθεις υπερβολική κούραση ή μελαγχολία

Καθώς το ιώδιο συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ανεπάρκεια αυτού μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, που με τη σειρά του προκαλεί αίσθημα κόπωσης, μελαγχολίας και αύξηση βάρους.

2. Το δέρμα σου είναι στεγνό, τα μαλλιά σου λεπταίνουν και νιώθεις να κρυώνεις

Είναι και αυτά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.

3. Εξαντλείσαι στη δουλειά

Η έλλειψη ιωδίου στους ενήλικες μπορεί να επηρεάσει την παραγωγική τους ικανότητα.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις ανεπάρκεια ιωδίου
iStock

4. Έχεις εμφανίσει ένα πρήξιμο στο λαιμό

Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη βρογχοκήλης, ένα σύνηθες σύμπτωμα της έλλειψης ιωδίου. Συμβαίνει επειδή ο θυρεοειδής αδένας αναγκάζεται να φτιάξει θυρεοειδικές ορμόνες και έτσι πρήζεται.

5. Όταν ξαπλώνεις, νιώθεις να πνίγεσαι

Το πνίξιμο μπορεί να προκαλείται από την βρογχοκήλη που αναφέραμε παραπάνω.

6. Έχεις προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τη Ward, «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες απαιτούν επαρκές ιώδιο για να παραχθούν. Αυτές παράγουν τη μυελίνη, η οποία περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, βοηθώντας τα να επικοινωνούν σωστά. Οι μητέρες που έχουν σοβαρή έλλειψη ιωδίου διατρέχουν κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας».

Πώς θα ελέγξεις τα επίπεδα ιωδίου σου

Για τον έλεγχο των επιπέδων ιωδίου σου, εφόσον ο γιατρός σου κρίνει ότι χρειάζεται θα σου συνταγογραφήσει μια εξέταση ούρων, καθώς το ιώδιο φεύγει από το σώμα μέσω αυτών. Εφόσον στα αποτελέσματα φανεί ανεπάρκεια, ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές στη διατροφή σου ή να λάβεις ειδικά συμπληρώματα ιωδίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.