iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2040, με το 85% αυτών να έχουν δραματικές επιπτώσεις. Τι μπορεί να κάνει ένας άντρας για να το αποφύγει;

Αν είσαι μεσήλικας άντρας και νιώθεις ότι οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα τελευταία έχουν αυξηθεί, έχει έρθει η ώρα να ελέγξεις τον προστάτη του. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες που έχουν αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια στη μελέτη της εξάπλωσης των περιστατικών καρκίνου του προστάτη ανά τον κόσμο, τα οποία μάλιστα λέγεται πως μέχρι το 2040 θα διπλασιαστούν.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη επί του θέματος που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και συζητήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας, στο Παρίσι, ο αριθμός των ανδρών που θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη παγκοσμίως μέχρι το 2024 θα αγγίξει τα 2,9 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι υπολογίζεται να φτάσουν το 85% αυτών.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ήδη βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας και ο πιο κοινός ανδρικός καρκίνος σε περισσότερες από 100 χώρες. Όμως, σε μια εποχή που ο πληθυσμός γερνάει όλο και περισσότερο και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται ανά τον κόσμο, η νέα αυτή ανάλυση προβλέπει μια δυσανάλογη, ανησυχητική αύξηση κατά τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι ειδικοί ανησυχούν, μάλιστα, ότι ο πραγματικός αριθμός των αντρών που θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του καρκίνου θα είναι πολύ υψηλότερος λόγω της υποδιάγνωσης και των ελλιπών εξετάσεων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Γιατί θα διπλασιαστούν τα περιστατικά καρκίνου προστάτη τα επόμενα χρόνια;
iStock

Η αύξηση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη δεν είναι αναπόφευκτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του προστάτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στους άνδρες. Με βασικότερους παράγοντες κινδύνου για τον εν λόγω καρκίνο το να είναι κανείς άνω των 50 και να έχει σχετικό ιστορικό στην οικογένεια, οι ειδικοί λένε πως είναι αδύνατον να αποτραπεί αυτή η αύξηση απλά μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν και οι ερευνητές στη μελέτη, η ευρύτερη συνειδητοποίηση των συμπτωμάτων της νόσου, η πρόσβαση σε διαθέσιμες εξετάσεις υγείας, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος στις θεραπείες μπορεί να συμβάλλουν στο να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Γιατί θα διπλασιαστούν τα περιστατικά καρκίνου προστάτη τα επόμενα χρόνια;
iStock

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Nick James, καθηγητής στο ερευνητικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και σύμβουλος κλινικός ογκολόγος του NHS του Λονδίνου, «καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες ανά τον κόσμο θα φτάνουν στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία, αναπόφευκτα θα υπάρξει αύξηση περιστατικών καρκίνου του προστάτη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση έρχεται, οπότε χρειάζεται να οργανώσουμε ένα σχέδιο δράσης τώρα. Οι παρεμβάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και η βελτίωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και πρώιμης παρέμβασης θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές και να αποτραπεί η νόσηση από τον συγκεκριμένο καρκίνο τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ενημέρωση των αντρών και των οικογενειών τους σχετικά με τα σημάδια του καρκίνου του προστάτη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Την ανάγκη να ουρεί κανείς πιο συχνά, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Την ανάγκη να τρέξει στην τουαλέτα.
  • Δυσκολία κατά την έναρξη της ούρησης.
  • Αίσθηση ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς.
  • Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα.

Τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχεις καρκίνο προστάτη. Σε ορισμένους άνδρες ο προστάτης διογκώνεται καθώς μεγαλώνουν εξαιτίας μιας κατάστασης που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Σε κάθε περίπτωση, με την έναρξη τέτοιων συμπτωμάτων είναι απαραίτητος ο σχετικός έλεγχος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.