iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ;

Αν έχεις ενοχλήσεις και πόνους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μάθε τι μπορεί να φταίει και τι να κάνεις για να το αλλάξεις.

Δύσκολα ένα νέος άνδρας θα δώσει ιδιαίτερη σημασία αν κάποια στιγμή νιώσει ενόχληση ή και πόνο στην περιοχή των όρχεων. Όταν, όμως, η ενόχληση αυτή επιμένει, μια επίσκεψη στον ουρολόγο είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχει μια κατάσταση που βάλλει τον προστάτη και απαιτεί προσοχή.

Ο λόγος για την προστατίτιδα, μια φλεγμονή του προστάτη, του μικρού αυτού αδένα ανάμεσα στο πέος και το ορθό, που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σπερματικού υγρού. Αν ο αδένας αυτός ερεθιστεί, είναι πιθανό ο άνδρας να νιώσει πόνο στα γεννητικά όργανα. Είναι μια εντυπωσιακά συχνή κατάσταση, όπως λέει και ο ουρολόγος David Shusterman, δεν είναι όμως πάντα σαφές τι την προκαλεί. «Συμβαίνει, πάντως, σε πολλούς άνδρες να υποφέρουν από προστατίτιδα σε ηλικίες κάτω των 50 ετών», λέει ο ίδιος.

Η βοηθός ιατρού και παιδαγωγός σεξουαλικής υγείας Aleece Fosnight συμφωνεί ότι είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσει προβλήματα στον προστάτη ένας νεότερος ή ένας μεγαλύτερος άνδρας. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στους νεότερους, αυτό μπορεί να έχει να κάνει με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Η Fosnight, ωστόσο, αποδίδει το πρόβλημα και σε έναν ακόμα παράγοντα που μαστίζει τις νέες γενιές: την καθιστική ζωή.

Τι μπορεί να σημαίνει η ενόχληση στον προστάτη όταν είσαι νέος;
Pexels Nataliya Vaitkevich

Η καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει τον προστάτη

Οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική καθιστική ζωή μπορεί να συνδέεται με φλεγμονή στον προστάτη εξαιτίας της φυσιολογίας της ανδρικής λεκάνης. Με την καθιστή θέση ασκείται πίεση στο όσχεο, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και στον προστάτη. Όπως ο Shusterman λέει, «το να κάθεσαι δεν είναι η αιτία του προβλήματος, αλλά συχνά το επιδεινώνει». Αν δηλαδή ένας προστάτης είναι ήδη ερεθισμένος, π.χ. από κάποιο ΣΜΝ, ουρολοίμωξη, κάποια άλλη βακτηριακή λοίμωξη, ή ακόμα και από τραυματισμό στην περιοχή, το να κάθεται κανείς για πολλές ώρες μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Πώς γίνεται να το αποφύγεις

Πώς μπορείς να μειώσεις την επίπτωση της καθιστικής ζωής στον προστάτη, αν αναγκαστικά πρέπει να κάθεσαι για πολλές ώρες μέσα στη μέρα; Ο Shusterman συμβουλεύει να σηκώνεται κανείς σε τακτικά διαστήματα, για να ανακουφίζει την περιοχή του προστάτη. Το ίδιο πρέπει να κάνεις κι αν ταξιδεύεις με το αυτοκίνητο για πολλές ώρες – σταμάτα στην άκρη, βγες έξω και περπάτα.

Μπορείς ακόμα να αναζητήσεις στην αγορά ένα μαλακό μαξιλαράκι (θα το βρεις και ως μαξιλάρι για τον προστάτη), το οποίο έχει στη μέση μια ειδική σχισμή που επιτρέπει στην πίεση να απελευθερώνεται.

Ο Shusterman συμβουλεύει τους άνδρες να προσέχουν τα εσώρουχα και τα ρούχα που φορούν. Τα εσώρουχα, συγκεκριμένα, χρειάζεται να προσφέρουν καλή στήριξη στο όσχεο, άρα ιδανικά να είναι σλιπ και όχι μπόξερ, ενώ τα παντελόνια πρέπει να είναι κάπως χαλαρά.

Τέλος, και η σεξουαλική δραστηριότητα έχει επίδραση στον προστάτη, τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό τρόπο. Η Fosnight συνιστά τη χρήση προφυλακτικού σε όποιον επιδίδεται σε πρωκτικό σεξ, εξαιτίας των βακτηρίων που εισέρχονται στην ουρήθρα και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και προστατίτιδα, ενώ για τους παθητικούς εραστές συνιστάται μικρότερο χρονικό διάστημα ερεθισμού του προστάτη. Επιπλέον, βοηθά το να εκσπερματώνει ένας άνδρας τακτικά, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Τι μπορεί να σημαίνει η ενόχληση στον προστάτη όταν είσαι νέος;
iStock

Προστατίτιδα δεν σημαίνει καρκίνος του προστάτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αισθάνεται κάθε άνδρας με τον ίδιο τρόπο τον πόνο της προστατίτιδας. Ο Shusterman λέει ότι η ενόχληση μπορεί να γίνει αισθητή οπουδήποτε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων: στο όσχεο, την άκρη του πέους, τον πρωκτό και την υπερηβική περιοχή που βρίσκεται κάτω από τον ομφαλό και πάνω από το ηβικό οστό.

Είναι αυτονόητο πως όταν αρχίσει ο πόνος θα πρέπει να επικοινωνήσεις με έναν ουρολόγο ή κάποιον άλλο ειδικό που πιθανώς να συστήσει ειδικές εξετάσεις για να αποκλείσει ενδεχόμενο λοίμωξης. Ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή ή αντιβίωση, αν ο ερεθισμός προέρχεται από βακτήριο ή κάποιο ΣΜΔ.

Ο Shusterman επισημαίνει, πάντως, ότι η προστατίτιδα δεν συνδέεται με τον καρκίνο στον προστάτη, παρόλο που αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αγχώνει τους άνδρες. Για την ακρίβεια, η προστατίτιδα δεν προκαλεί καρκίνο, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή, ούτε προκαταβάλει ότι ο άνδρας θα έχει διόγκωση προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του – αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί ούτως ή άλλως.

Ο γιατρός καταλήγει ότι πέρα από τον έλεγχο και τις εξετάσεις, αυτό που κάθε άνδρας πρέπει να κάνει αν βιώνει μία τέτοια ενόχληση ή πόνο είναι να μιλά γι’ αυτό. «Πολλοί άνδρες δεν το συζητούν είτε από ταμπού ή επειδή και οι γιατροί δεν μιλούν συχνά γι’ αυτό. Κι όμως, για έναν νέο άνδρα το να έχει κάποιο πρόβλημα στα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι εφιαλτικό».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.