iStock

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ Α ΠΟΥ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ασυνήθιστα αυξημένα είναι τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου Α που έχουν καταγραφεί σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πώς εξηγείται αυτό; Μήπως οι περιορισμοί λόγω πανδημίας έκαναν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις; Υπάρχει λόγος ανησυχίας και για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες;

Δεκαπέντε θάνατοι παιδιών έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από στρεπτόκοκκο Α, τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο. Παράλληλα, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ανησυχία σχετικά με την αύξηση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α σε παιδιά. Στην Ισπανία έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δύο θάνατοι παιδιών, ενώ στη Γαλλία παρατηρείται ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων.

Η ακριβής αιτία για αυτή την κατάσταση παραμένει άγνωστη, όμως, υπάρχουν φόβοι ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας έκαναν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις. Εδώ και πολλούς μήνες ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο περιορισμός των επαφών, το κλείσιμο των σχολείων αλλά και η επιμονή στη χρήση μάσκας θα εμπόδιζε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν μικρόβια που «θα προετοίμαζαν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

Συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι υπεύθυνοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού τα κρούσματα σοβαρού στρεπτόκοκκου Α και οστρακιάς αποδείχθηκε ότι είναι σχεδόν πενταπλάσια μεταξύ των παιδιών από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid-19. Όπως γράφει η Telegraph, «oι βακτηριακές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α έχουν πλέον σκοτώσει περισσότερα παιδιά από ό,τι η Covid-19 κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία».

Πολλά παιδιά στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία πέθαναν από «iGas», μια σοβαρή μορφή λοίμωξης από στρεπτόκοκκο τύπου Α, που προκαλείται όταν το βακτήριο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος ή σε άλλα μέρη του οργανισμού όπου κανονικά δεν ανιχνεύεται.

Η ζήτηση των τεστ για τον έλεγχο του στρεπτόκοκκου Α στο σπίτι είναι τόσο μεγάλη, που ορισμένες πηγές ισχυρίζονται ότι αυτά έχουν εξαντληθεί για αγορά μέσω διαδικτύου, καθώς οι γονείς προσπαθούν να κάνουν διάγνωση για τα εξανθήματα και τις υψηλές θερμοκρασίες που εμφανίζουν τα παιδιά τους.

στρεπτόκοκκος Α
iStock

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α;

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα βακτήριο γνωστό ως στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, παγκοσμίως κοινό. Πολλοί άνθρωποι φέρουν το βακτήριο στο στόμα και τον λαιμό τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να γίνει σοβαρή και να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, ήπιων ή πιο σοβαρών.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πονεμένος λαιμός. Ωστόσο, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει και εξάνθημα μαζί με πυρετό και πονοκέφαλο, υποδεικνύοντας σε αυτή την περίπτωση οστρακιά. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η ζάλη, ο κοιλιακός πόνος και η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Όσον αφορά τους τρόπους μετάδοσης, το βακτήριο μεταδίδεται μέσω του σάλιου και της βλέννας, ενώ η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Πού μπορεί να οφείλεται η έξαρση του στρεπτόκοκκου Α

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλοι γιατροί ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η παράλληλη λοίμωξη με Covid-19 και άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις που κυκλοφορούν στην κοινότητα επιδεινώνουν την κατάσταση του στρεπτόκοκκου Α.

Ο καθηγητής Michael Levin, πρόεδρος παιδιατρικής και διεθνούς παιδικής υγείας στο Imperial College του Λονδίνου δήλωσε στην Telegraph ότι «είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια αλλαγή στη συχνότητα και τη σοβαρότητα ορισμένων βακτηριακών λοιμώξεων ως αποτέλεσμα των αλλαγμένων επιπέδων ανοσίας στα παιδιά και πιθανώς ως αποτέλεσμα του Sars-CoV-2, του ιού της Covid-19 που κυκλοφορεί ακόμα».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ακριβείς λόγοι για την έξαρση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης δεν είναι γνωστοί, αλλά μια λογική εικασία είναι ότι αυτή «σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την αλλαγμένη ανοσία στους κοινούς ιούς και με κάποιο είδος αλληλεπίδρασης μεταξύ ιών και βακτηρίων».

στρεπτόκοκκος Α
iStock

Οδηγίες του ΕΟΔΥ

Στην Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση με σχετικές πληροφορίες στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Μεταξύ άλλων, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση.
  • Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό.
  • Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
  • Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39℃ ή υψηλότερη.
  • Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Σε κάθε περίπτωσ,η αναφέρει ότι «η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.