iStock

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ TRIPLEX ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ

Το triplex καρωτίδων είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, που μπορεί να υποδείξει αν ο ασθενής κινδυνεύει από σοβαρά προβλήματα υγείας. Ποιοι πρέπει να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση και τι άλλο μπορεί να αποκαλύψει;

Πρόκειται για έναν από τους πιο απλούς, μη παρεμβατικούς, εντελώς άπονους προληπτικούς ελέγχους, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δώσει σημαντικές πληροφορίες σε άτομα που πιθανώς να κινδυνεύουν από εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Την ίδια ώρα, χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός της εξέτασης, το triplex καρωτίδων μπορεί να υποδείξει κάποιον όζο στην περιοχή του θυρεοειδούς και έτσι να οδηγήσει σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Η εξέταση πραγματοποιείται συνήθως από τον χειριστή του υπερηχογράφου, ο οποίος κρατά στο χέρι μια μικρή συσκευή, τον μετατροπέα, που εκπέμπει ηχητικά κύματα και καταγράφει την ηχώ καθώς τα κύματα αυτά αναπηδούν από ιστούς, όργανα και κύτταρα αίματος. Ακουμπά τη συσκευή αυτή στον λαιμό του ασθενή και τη μετακινεί αργά, ενώ ένας υπολογιστής μεταφράζει τα ηχητικά κύματα σε ζωντανή εικόνα στην οθόνη. Αν πρόκειται για Doppler υπερηχογράφημα, αυτό δείχνει και τη ροή του αίματος στις αρτηρίες.

Η διάρκεια της εξέτασης συνήθως δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά. Συνήθως συνιστάται σε ασθενείς άνω των 50 ετών, εκτός αν ο γιατρός έχει λόγους να τη ζητήσει νωρίτερα.

Τι είναι οι καρωτίδες, πότε πρέπει να ελέγχονται και γιατί

Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο και το κεφάλι. Υπάρχει από μία σε κάθε πλευρά του λαιμού μας. Ξεκινούν από την αορτή, την πρώτη και κυριότερη αρτηρία του σώματος, πορεύονται στον τράχηλο και κατευθύνονται προς το κρανίο για να το αιματώσουν.

Με το triplex καρωτίδων μπορεί κανείς να ελέγξει αν οι καρωτίδες αρτηρίες είναι φραγμένες ή αν έχουν υποστεί στένωση εξαιτίας αθηρωματικών πλακών, γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματα του triplex θα βοηθήσουν τον γιατρό (κατά κανόνα τον καρδιολόγο) να αποφασίσει αν απαιτείται κάποια θεραπεία ώστε να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.

Πότε πρέπει να κάνουμε triplex καρωτίδων
iStock

Γιατί ο γιατρός μου σύστησε triplex καρωτίδων;

Οι καρωτίδες αρτηρίες συνήθως στενεύουν όταν συσσωρεύονται εκεί πλάκες που δημιουργούνται από λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μιας φραγμένης αρτηρίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ο γιατρός, λοιπόν, μπορεί να συστήσει triplex καρωτίδων αν είχες ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ένα μίνι εγκεφαλικό ή άλλους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων) ή αν υποφέρεις από κάποια άλλη πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Διαβήτη.
 • Υψηλή χοληστερόλη.
 • Οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών και καρδιοπαθειών.
 • Πρόσφατο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό.
 • Ασυνήθιστο ήχο «φύσημα», όταν ο γιατρός ακούει τις καρωτίδες από το στηθοσκόπιο.
 • Στεφανιαία νόσο που συμβαίνει όταν οι αθηρωματικές πλάκες γεμίζουν τον αυλό των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) και εμποδίζουν τη ροή του αίματος σε αυτήν.
 • Αθηρωμάτωση ή αθηροσκλήρωση, μια χρόνια προοδευτική αλλοίωση του τοιχώματος των αρτηριών που οδηγεί τελικά στη σκλήρυνση του αγγείου και συχνά στη στένωση ή και απόφραξή του.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, μέσω του triplex καρωτίδων ο γιατρός θα:

 • Εκτιμήσει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες έπειτα από χειρουργείο που έχει γίνει για να αφαιρεθούν οι πλάκες (αυτό ονομάζεται καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή).
 • Εκτιμήσει την τοποθέτηση και αποτελεσματικότητα ενός στεντ, ενός διχτυωτού σωλήνα που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ροής του αίματος μέσω μιας αρτηρίας.
 • Εντοπίσει την συγκέντρωση πηγμένου αίματος (αιμάτωμα) ή άλλων προβλημάτων στην καρωτίδα που μπορεί να εμποδίζουν τη ροή του αίματος.
 • Προβλέψει στεφανιαία νόσο μετρώντας το πάχος της καρωτίδας και αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά μιας πλάκας.
 • Παρακολουθήσει τη ροή του αίματος της καρωτιδικής αρτηρίας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης αορτικής καρδιακής βαλβίδας για να αξιολογήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πότε πρέπει να κάνουμε triplex καρωτίδων
iStock

Τι γίνεται μετά;

Στο τέλος της εξέτασης ένας ειδικός ακτινολόγος θα ελέγξει τα αποτελέσματα και θα ετοιμάσει μια αναφορά για τον γιατρό που την παρήγγειλε. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα δώσει στον ασθενή τις απαραίτητες οδηγίες για την πορεία της υγείας του.

Αν τυχόν φανεί ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο για εγκεφαλικό, ο γιατρός πιθανότατα θα συστήσει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως περισσότερο υγιεινή διατροφή, άσκηση, έλεγχο σωματικού βάρους, ενδεχομένως φάρμακα για μείωση της χοληστερόλης και ως ύστατη λύση χειρουργείο για την αφαίρεση των αθηρωματικών πλακών ή των υποστήριξή των καρωτίδων με στεντ. Πιθανώς, επίσης, να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.