iStock

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΧΑΣΙΜΟΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ

Είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο το ίδιο με τον υποθυρεοειδισμό; Κι αν όχι, γιατί τα συγχέουμε και σε τι διαφέρουν τελικά;

Συχνά χρησιμοποιούμε τον έναν όρο στη θέση του άλλου. Όμως, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) ή χρόνια αυτοάνοση λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα δεν είναι το ίδιο με τον υποθυρεοειδισμό.

Η νόσος Χασιμότο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου φάσματος αυτοάνοσων νόσων του θυρεοειδούς. Είναι, δηλαδή, μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα. Εξαιτίας αυτού, ο αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Η ακριβής αιτία της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι ευθύνεται ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Από την άλλη, ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κλινική κατάσταση που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα. Η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Μπορεί, ωστόσο, να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, όπως η έλλειψη ιωδίου (ένα μέταλλο που χρειάζεται ο θυρεοειδής αδένας για την παραγωγή θυρεοειδών ορμονών), η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς, η λήψη ορισμένων φαρμάκων κ.ά.

Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζεις ότι τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κι άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως για παράδειγμα, η λεύκη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
iStock

Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Όπως εξηγούν ειδικοί, το πρώτο σύμπτωμα της νόσου είναι συχνά η βρογχοκήλη, μια ανώδυνη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, επειδή οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος, τα χαμηλά επίπεδά τους μπορεί να οδηγήσουν σε ποικίλα συμπτώματα, όπως π.χ. κόπωση, λήθαργο, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, αύξηση βάρους, δυσανεξία στο κρύο, αλλαγές στη φωνή, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης. Μπορεί, ακόμα, να επηρεάσουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
iStock

Διάγνωση και θεραπεία θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με έναν συνδυασμό ιατρικού ιστορικού, κλινικής εξέτασης, εξετάσεων αίματος και απεικονιστικών εξετάσεων.

Όσο για τη θεραπεία, αυτή κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει την υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών. Βέβαια, μια ισορροπημένη διατροφή, η διαχείριση του στρες και η τακτική άσκηση μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς.

Αν, λοιπόν, έχεις κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις ενοχλητικά συμπτώματα, φρόντισε να επισκεφτείς γιατρό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.