iStock

ΤΑ 5 ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η Καθηγήτρια Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα απαριθμεί στο OW τα 5 εμβόλια που κάθε έφηβος πρέπει να κάνει, για να προστατευθεί ο ίδιος αλλά και να προστατεύσει τους γύρω του.

Μια μεγάλη ανάσα που μικροί και μεγάλοι παίρνουν καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην προεφηβεία και εφηβεία έχει να κάνει με τις επισκέψεις στον παιδίατρο για εμβολιασμό. Τα αμέτρητα εμβόλια που, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, πρέπει να κάνει το παιδί κατά τους πρώτους μήνες και χρόνια της ζωής του μειώνονται τότε σημαντικά. Δεν σταματούν όμως.

Για πολλά εμβόλια απαιτείται επαναληπτική δόση, αφού ασθένειες που έδειχναν να έχουν εξαφανιστεί φάνηκε να επιστρέφουν, άρα μαζί επιστρέφει και η απαιτούμενη θωράκιση των παιδιών από αυτές. Την ίδια ώρα νέα εμβόλια κάνουν την εμφάνισή τους, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά μας με τρόπο που η δική μας γενιά δεν είχε την ευκαιρία.

«Τα εμβόλια δεν σταματούν ποτέ. Ακόμα και στην ενήλικη ζωή χρειάζεται να υπάρχει επιτήρηση και εγρήγορση» αναφέρει στο OW η Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α., Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.). Η ίδια καλεί τους γονείς και φροντιστές των εφήβων να βεβαιωθούν, ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα «εμβόλια της εφηβείας», όπως τα αποκαλεί, τα οποία απαριθμεί ένα προς ένα παρακάτω:

Εμβόλιο κατά διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας (DTP)

Το πρώτο, σύμφωνα με τη γιατρό, είναι το επαναληπτικό εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας και κοκίτη (DTP). «Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει το παιδί να είναι καλυμμένο με αυτό. Ο πρώτος είναι ότι θα πρέπει να είναι προστατευμένο από τον τέτανο. Ωστόσο και ξεχασμένες νόσοι, όπως η διφθερίτιδα, επανεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, οπότε πρέπει να έχει τις δόσεις του καλυμμένες. Ως προς τον κοκίτη, μπορεί οι έφηβοι να είναι ασυμπτωματικοί, να τον περνούν δηλαδή με έναν ελαφρύ χρόνιο βήχα, αλλά να είναι επικίνδυνοι για μετάδοση σε βρέφη και νεογνά του περιβάλλοντός τους που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Τα 5 εμβόλια που πρέπει να κάνει το μεγάλο σου παιδί σύμφωνα με την καθ. Εφηβικής Ιατρικής
iStock

Εμβόλιο κατά Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR)

Ο έφηβος πρέπει να έχει καλυμμένες δύο δόσεις MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα), γιατί η ερυθρά είναι πολύ σοβαρή νόσος για τους νεαρούς ενήλικες που μπαίνουν στην αναπαραγωγική ηλικία. Εξάλλου, για μια εγκυμονούσα που θα κολλήσει ερυθρά μπορεί και να χρειαστεί διακοπή κύησης. «Φροντίζοντάς το αυτό στην εφηβεία, δεν θα έχουμε αγωνία στο μέλλον ούτε εμείς ούτε το παιδί μας», λέει χαρακτηριστικά η κ. Τσίτσικα.

Εμβόλια κατά μηνιγγίτιδας

Τέλος πρέπει να καλυφθεί η μηνιγγίτιδα με το τετραδύναμο εμβόλιο που συνιστάται και από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Είναι δωρεάν και καλύπτει 4 ορότυπους (την A, τη C, την W και τη Y), εκ των οποίων η C είναι πάρα πολύ συχνή. «Υπάρχει κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα και σε μικρότερες ηλικίες αλλά το τετραδύναμο πρέπει να γίνεται στην ηλικία αυτή οπωσδήποτε», τονίζει η κ. Τσίτσικα. «Αν οι γονείς έχουν την πρόθεση να καλύψουν και τη Β τόσο το καλύτερο, γιατί η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να μην είναι συχνή αλλά είναι κεραυνοβόλος και δυνητικά θανατηφόρα», προσθέτει η ίδια. Ωστόσο, πρόκειται για εμβόλιο που θα πρέπει κανείς να αγοράσει, αφού δεν καλύπτεται από το κράτος.

Τα 5 εμβόλια που πρέπει να κάνει το μεγάλο σου παιδί σύμφωνα με την καθ. Εφηβικής Ιατρικής
iStock

Εμβόλιο κατά του HPV

«Στην ηλικία αυτή οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο κατά του HPV και σε αγόρια και σε κορίτσια, γιατί είναι ένα εμβόλιο, το οποίο καλύπτει τον οργανισμό για κακοήθειες που είναι υπεύθυνος αυτός ο ιός, όπως προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αν συμβούν θα είναι βέβαια έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα. O HPV είναι πάρα πολύ συχνός ιός, με το 80-90% των ανθρώπων να εκτίθενται σε αυτόν. Με το εμβόλιο, όμως, καλύπτουμε την πιθανότητα να αναπτύξουμε προκαρκινικές αλλοιώσεις, άρα προστατευόμαστε εναντίον καρκίνων όπως του τραχήλου της μήτρας, του πέους, το πρωκτού, του στοματοφάρυγγα, του αιδοίου κλπ. Προστατεύει, δηλαδή, από ένα μεγάλο εύρος καρκίνων, αλλά και από τα κονδυλώματα που είναι μεν καλοήθη, αλλά είναι πολύ δυσάρεστα και μπορεί να δυσκολέψουν την σεξουαλική υγεία των εφήβων», λέει η κ. Τσίτσικα.

Αναφορικά με το εμβόλιο αυτό, το οποίο καλύπτεται πλήρως με τη συνταγή του γιατρού, θα πρέπει ιδανικά να κάνει το παιδί σε ηλικία 9-10 ετών, κατά την οποία έχει φανεί να υπάρχουν λιγότερες παρενέργειες. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

Εμβόλιο κατά της γρίπης

«Το εμβόλιο κατά της γρίπης πρέπει να γίνεται κυρίως για να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά χωρίς λόγο και έτσι να χάνουν πολλές μέρες σχολείου», καταλήγει η κ. Τσίτσικα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.