Χριστίνα Αβδίκου

ΤΑ 6 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Το να παραμείνουμε νέοι είναι ανέφικτο. Το να ζήσουμε περισσότερο μοιάζει πλέον εφικτό. Το να ζήσουμε περισσότερο και με καλή υγεία είναι το ζητούμενο. Πώς θα το καταφέρουμε; Ποια είναι τα κλειδιά της μακροζωίας; 

Οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη έχουν οδηγήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Έχουν εξασφαλίσει όμως μακροζωία; Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν ζούσαν τόσο πολύ. Ποτέ άλλοτε όμως δεν αντιμετώπιζαν και τόσα προβλήματα υγείας, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Αδιαμφισβήτητα είναι σημαντική η παράταση των χρόνων της ζωής. Είναι όμως ακόμη πιο σημαντική η ποιότητα της ζωής κατά τη διάρκεια αυτών των επιπλέον χρόνων. 

Ποιες συνήθειες θα μας εξασφάλιζαν καλύτερη ποιότητα ζωής μεγαλώνοντας; Πώς θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε κάποιους κινδύνους για την υγεία μας και να κερδίσουμε μερικά ακόμη αληθινά, όμορφα χρόνια; 

Τι οδηγεί σε μακροζωία;

Σύμφωνα με τις μελέτες που κατά καιρούς γίνονται, έχει βρεθεί ότι ορισμένοι παράγοντες είναι καθοριστικής σημασίας για την παράταση όχι μόνο της ζωής αλλά και της υγείας μας. Η υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών από τις μικρότερες ηλικίες μπορεί να είναι σωτήρια. 

1. Μυϊκή ενδυνάμωση

H μυϊκή μάζα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες υγείας και μακροζωίας. Ένα δυνατό και ευλύγιστο σώμα διατηρεί καλύτερη ισορροπία και υγεία των οστών, και δεν είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς. 

Επιπλέον, βρέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης εκκρίνεται μια κατηγορία πεπτιδίων, οι μυοκίνες. Οι μυοκίνες φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμες στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη γνωστική λειτουργία. Σημαντική είναι και η αντικαρκινική τους δράση. 

Η τακτική σωματική άσκηση με έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση καθυστερεί την οστεοπόρωση και προστατεύει το σώμα από κατάγματα και τραυματισμούς. 

μακροζωία βιταμίνη D
Χριστίνα Αβδίκου

2. Βιταμίνη D

Γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των οστών, του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Με το πέρασμα του χρόνου, η σύνθεση της βιταμίνης από το δέρμα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Αν δεν μας βλέπει ο ήλιος για λίγα λεπτά της ώρας καθημερινά, πέφτουν τα επίπεδα της D στο αίμα. 

Παρόλο που η Ελλάδα είναι μια χώρα με παρατεταμένη ηλιοφάνεια, 7 στους 10 Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης του ήλιου. Το φαινόμενο ονομάζεται «μεσογειακό παράδοξο» και αφορά όλες τις σύγχρονες χώρες της Μεσογείου. Για τους περισσότερους, 10 λεπτά στον ήλιο κάθε πρωί, χωρίς αντηλιακό, είναι αρκετά. Άλλοι όμως ίσως χρειαστούν συμπλήρωμα διατροφής.

Προτού αποφασίσετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, συστήνεται να κάνετε τη σχετική εξέταση αίματος με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Να θυμάστε ότι η καταλληλότερη εποχή για να ελέγξετε τα επίπεδα της D είναι η άνοιξη. Το καλοκαίρι οι αποθήκες γεμίζουν, οπότε έτσι το φθινόπωρο μας βρίσκει συνήθως σε καλή κατάσταση. 

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που η έκθεση στον ήλιο είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη, προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Τέτοιες είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλα), τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια, το συκώτι, τα αβγά, τα δημητριακά πρωινού, η βρόμη και τα πορτοκάλια

ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ BITAMINHΣ D ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. 

3. Εγκεφαλική δραστηριότητα

Το πέρασμα των χρόνων επιφέρει σημαντικές φθορές και στον εγκέφαλο. Ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και το Huntington, είναι κατεξοχήν συνυφασμένες με την τρίτη ηλικία. 

Μέχρι τώρα, έχει παρατηρηθεί ότι τέτοιου τύπου ασθένειες είναι συχνότερες σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Από τις μελέτες γίνεται αντιληπτό ότι η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, καθώς και η παροχή ενέργειας και η διαχείρισή της υπόκεινται σε αλλοιώσεις. 

Για να διατηρηθεί η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου  –δηλαδή η ικανότητά του να αναπλάθεται– σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση συστήνονται: 

  1. Τακτική σωματική άσκηση 
  2. Υγιεινή διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά 
  3. Πνευματική δραστηριότητα (διάβασμα, παιχνίδια μνήμης, μουσική, έκθεση σε νέα ερεθίσματα) 

μακροζωία διατροφή
Χριστίνα Αβδίκου

4. Διατροφή

Καθώς μεγαλώνουμε, οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα αλλάζουν. Αλλαγές συμβαίνουν και στον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει την τροφή, συχνά με επιβλαβείς συνέπειες, όπως η εμφάνιση διαβήτη.

Μια προσεγμένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και φτωχή σε ζωικά λιπαρά και ζάχαρη, συμβάλλει σε έναν υγιή μεταβολισμό. Η καλή ορμονική υγεία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ενεργητικότητας και της ζωτικότητας.

5. Καρδιαγγειακό σύστημα

Από τα πρώτα συστήματα που βάλλονται με το πέρασμα του χρόνου, το καρδιαγγειακό αποτελεί το Α και το Ω για μια καλή υγεία. Καθώς οι κεντρικές αρτηρίες χάνουν την ανθεκτικότητά τους, προβλήματα όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης καταπονούν την καρδιά. 

Η συστηματική, ήπια άσκηση με στοιχεία διαλογισμού, όπως η γιόγκα, το Tai Chi αλλά και ο ίδιος ο διαλογισμός, έχουν τεράστια οφέλη. Αυτού του είδους οι ασκήσεις ελέγχουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Βοηθώντας τους ασκούμενους στη διαχείριση του στρες, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή εμφράγματος μειώνεται.  

6. Κοινωνικότητα

Έχουμε την τάση να ξεχνάμε πως είμαστε κοινωνικά όντα. Πώς όμως η διατήρηση ενός κοινωνικού δικτύου είναι σημαντική για την ποιότητα της ζωής μας; 

Η κοινωνική απομόνωση στην τρίτη ηλικία οδηγεί σε σωματική και πνευματική κατάπτωση. Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ένα δίκτυο καλών φίλων που θα μας στηρίξουν συναισθηματικά όταν χρειαστεί. Είναι απαραίτητο να παίρνουμε κίνητρα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ώστε να διατηρούμε το αίσθημα σκοπού στη ζωή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.