Unsplash Markus Spiske

ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ

Μια νέα έρευνα ανατρέπει όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε για το όφελος που έχουν τα λαχανικά στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι ερευνητές, βέβαια, δεν συστήνουν να μην τρώμε λαχανικά. Απλώς υπογραμμίζουν τη σημασία και άλλων παραγόντων.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση λαχανικών έχει συνδεθεί με την καλή υγεία. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητες, εάν θέλουμε να έχουμε δυνατό ανοσοποιητικό, λειτουργικό έντερο, ανθεκτική καρδιά και ευεξία, σωστά; Όχι απαραίτητα. 

Μια νέα έρευνα, η οποία μάλιστα βασίζεται σε μια μεγάλη βάση δεδομένων και σε μακροχρόνια παρατήρησή τους, έδειξε ότι η κατανάλωση λαχανικών δεν έχει τελικά τόσο σημαντική επίδραση στην καρδιαγγειακή –και μόνον– υγεία. 

Λαχανικά και καρδιά: Τι έδειξε η έρευνα για τη σχέση τους;

Η έρευνα διενεργήθηκε από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Χονγκ Κονγκ, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition. Η συλλογή των ερευνητικών δεδομένων διήρκεσε 12 ολόκληρα χρόνια και οι συμμετέχοντες ήταν σχεδόν 400 χιλιάδες ενήλικες μέσης ηλικίας. 

Οι άνθρωποι αυτοί ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, το ιατρικό τους ιστορικό, τον τρόπο ζωής τους και το οικονομικό-κοινωνικό προφίλ τους. Από αυτούς, το 4,5% διαγνώστηκε με καρδιαγγειακή νόσο, ενώ περίπου 4,5 χιλιάδες θάνατοι αποδόθηκαν σε καρδιαγγειακή αιτιολογία. 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιάς ναι μεν ήταν 15% χαμηλότερος για όσους κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά –και μάλιστα ωμά–, δεν ήταν όμως η διατροφή ο μοναδικός ούτε ο πιο σημαντικός παράγοντας. 

Λαχανικά και καρδιά
Unsplash Markus Spiske

Αν δεν είναι τα λαχανικά σημαντικά, τότε τι είναι;

Όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο, η σχέση αιτίου και αιτιατού άλλαξε. Η στατιστική σχέση μεταξύ διατροφής και καρδιαγγειακών επεισοδίων μειώθηκε κατά 80%! 

Ο Dr Qi Feng, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Η μελέτη μας δεν βρήκε στοιχεία για τον προστατευτικό ρόλο των λαχανικών έναντι των καρδιαγγειακών νόσων. Αντ’ αυτού, οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι ο φαινομενικά προστατευτικός ρόλος των λαχανικών στην καρδιαγγειακή υγεία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε προκαταλήψεις από μη μετρήσιμους παράγοντες, που σχετίζονται με τις διαφορές στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τον τρόπο ζωής». 

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ.

Τι μας έμαθε η συγκεκριμένη έρευνα;

Αν λοιπόν νιώθετε ότι «τρελαίνεστε» κάθε φορά που ακούτε μια καινούργια μελέτη η οποία επιβάλλει κάτι πολύ συγκεκριμένο στη διατροφή, για να το ανατρέψει μια άλλη αργότερα, δεν υπάρχει λόγος. Φαίνεται ότι οι παράγοντες που υπεισέρχονται σε κάθε υπό διερεύνηση ζητούμενο είναι πάρα πολλοί και μάλλον επηρεάζουν την απολυτότητα των ευρημάτων. 

Στο διά ταύτα, κανείς δεν είπε να μην τρώμε λαχανικά. Ούτε καν οι επιστήμονες της συγκεκριμένης έρευνας, που συνεχίζουν να υπογραμμίζουν πόσο καλό κάνουν στη συνολική υγεία μας. Πόσο μάλλον όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, εναλλακτικοί και διατροφολόγοι. 

Η έρευνα απλώς έθεσε υπό αμφισβήτηση το δήθεν καταλυτικό όφελος των λαχανικών στην καρδιαγγειακή υγεία. Το κυριότερο όμως είναι ότι μάλλον ανέδειξε τη σημασία των παραγόντων που συχνά αγνοούμε, υπενθυμίζοντάς μας για μία ακόμη φορά ότι όσο κι αν οι έρευνες είναι απαραίτητες στην επιστήμη, οδεύουμε προς την εποχή της εξατομίκευσης. Στη νέα αυτή εποχή ίσως η συλλογή και η εκτίμηση των ερευνητικών δεδομένων να πρέπει να ακολουθήσουν νέα μεθοδολογία.  

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.